Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2015,
6.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar govor

Četrtek, 1. 10. 2015, 6.43

8 let

Cerar v New Yorku o prebežnikih: Tem ljudem je treba pomagati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miro Cerar je na zasedanju Generalne skupščine ZN poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic in pozval stalne članice Varnostnega sveta, naj sodelujejo pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti.

Slovenski premier je dejal, da so se ZN v 70 letih obstoja, ko so se zgodile številne pomembne spremembe, na nekatere uspešno prilagodili, pri drugih pa jim je zmanjkalo ustvarjalnosti, politične volje in prilagodljivosti.

Slovenija je močno dejavna pri zaščiti okolja, je dejal in omenil slovenske obilne izkušnje pri čebelarjenju, v okviru tega pa opozoril na poseben pomen čebel za trajnostno proizvodnjo hrane ter biološko raznolikost. "Slovenska vlada je zato predlagala razglasitev svetovnega dneva čebel, za katerega bo v ZN prosila za potrditev," je dejal Cerar.

Glede človekovih pravic je Cerar dejal, da je njihovo spoštovanje ključno ustanovno načelo Slovenije kot države in predstavlja enega osnovnih elementov zunanje politike.

"Pred skoraj pol stoletja, ko je Slovenija razglasila neodvisnost, je bilo spoštovanje človekovih pravic temeljno načelo naše novonastale države," je dejal Cerar in spomnil na slovensko kandidaturo v Svet za človekove pravice za obdobje od 2016 do 2018.

Slovenija zagovarja vladavino prava Spoštovanje vladavine prava je označil za bistven pogoj razvoja in miroljubnega sožitja držav. Slovenija je prepričana v pomembnost mednarodnih pogodb in trdno podpira tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC), pri čemer bo še naprej zagovarjala trdno in neodvisno sodišče, pa tudi univerzalnost Rimskega statuta in amandmajev iz Kampale.

Omenil je vojne v Siriji, Iraku, Libiji, Gazi, Jemnu, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in drugje, ki se prelivajo čez meje, njihove posledice pa se čutijo po svetu. Položaj je še slabši zaradi nasilnega ekstremizma in Islamske države (IS) ter drugih terorističnih skupin.

"To se mora končati. Varnostni svet, še posebej stalne članice, pozivamo, naj presežejo delitve in najdejo način za učinkovitejše spopadanje s tem vse slabšim položajem v skladu s primarno odgovornostjo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti," je dejal premier.

Potreben odločen odziv na krizo "Srečujemo se z ogromnim humanitarnim izzivom. Veliki valovi beguncev in migrantov bežijo s svojih domov, na stotine jih umira v iskanju boljšega življenja. Velik obseg trenutne humanitarne krize potrebuje odločen in takojšen odziv celotne mednarodne skupnosti na načelih solidarnosti, humanosti in deljene odgovornosti. Tem ljudem je treba pomagati," je povedal Cerar.

Treba bo povečati pomoč državam, ki gostijo največ beguncev, in odločneje ukrepati za trajne politične rešitve v državah, od koder begunci prihajajo, in ob tem zavrniti skrajne ideologije.

Slovenija bo vzela nase svoj del odgovornosti Cerar je zaključil, da bo Slovenija vzela nase svoj del odgovornosti za boljši svet. Nadaljevala bo z dejavnostmi, usmerjenimi k približevanju globalne skupnosti k univerzalnim standardom človekovih pravic in dostojanstvenemu življenju za vse. "Ostali bomo močan podpornik okolja, v katerem se vsakdo počuti varnega. Nadaljevali bomo s prizadevanji za močna partnerstva, vključujoč dialog in konstruktivno sodelovanje. Odločeni smo sodelovati z vsemi partnerji, da poskrbimo za konkretne, pomenljive rezultate ZN, ki bodo širili mir, varnost in človekove pravice za vse," je sklenil.

Ne spreglejte