Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
15.31

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Evropa Miro Cerar

Petek, 10. 3. 2017, 15.31

7 let, 1 mesec

Cerar: Sloveniji ni treba skrbeti zaradi Evrope več hitrosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Miro Cerar. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju razpravljali o prihodnosti brez Velike Britanije, pri čemer so največ pozornosti namenili konceptu Evrope več hitrosti. Slovenija je v skupini najbolj integriranih članic in z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti ni nekaj, kar bi nas moralo skrbeti, je poudaril premier Miro Cerar.

Največ govora je bilo o tem, kaj pomeni Evropa več hitrosti in ali jo želijo spodbujati v prihodnje. Vsi so ugotovili, da je Evropa več hitrosti dejstvo, kajti članice se v Evropi različno intenzivno povezujejo, je pojasnil premier.

"Slovenija je udeležena prav v vseh oblikah poglobljenega sodelovanja. Smo v skupini najbolj integriranih članic, kar je vsekakor velika prednost za naš razvoj znotraj EU," je poudaril.

Zato z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti po Cerarjevih besedah ni nekaj, kar bi moralo Slovenijo skrbeti. "Nasprotno, to je razprava, v kateri lahko polno sodelujemo z lastno vizijo in idejami za skupni razvoj," je poudaril.

Pri tem je po njegovih besedah pomembno zagotoviti, da se ne bi med nekaterimi članicami in državljani ustvarjala zaskrbljenost, da bi lahko Evropa več hitrosti pomenila, da bi šle nekatere države v razvoju naprej, druge pa bi zaostale ali bi bile izločene iz EU.

"Ko se govori o ideji različnih hitrosti, se govori samo o tem, da se lahko članice samostojno odločajo, v katerem delu integracije EU bodo ustvarile ožje sodelovanje," je poudaril Cerar. Pri tem je pomembno, da mora takšno sodelovanje soglasno potrditi vsa EU.

Slovenski premier v tem konceptu ne vidi nevarnosti razgradnje Evrope. Kot zelo pomembno navaja, da tudi natančneje izdelan koncept več hitrosti ne sme pomeniti rahljanja unije, ampak enotno unijo, ki gre v isto smer, pri čemer lahko članice ubirajo različne poti, a ob soglasju vseh.

Plenkovič Junckerju pojasnjeval, da je arbitraža končana zgodba

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na novinarski konferenci ob koncu vrha EU v Bruslju dejal, da je predsedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckerju in predsedniku slovenske vlade Miru Cerarju prenesel trdno in enotno stališče Hrvaške, da je za Hrvaško arbitraža v sporu o meji med Slovenijo in Hrvaško zaključena zgodba.

"To, kar sem rekel že na Hrvaškem, sem prijateljsko ponovil še enkrat in mislim, da je razumel sporočilo, da hrvaški sabor in vlada trdno stojita za odločitvami iz leta 2015 o umiku iz arbitraže," je odgovoril na vprašanja novinarjev, ali se je o vprašanju arbitraže ob robu vrha EU pogovarjal s Cerarjem in Junckerjem.

Hrvaški premier je še poudaril, da za Hrvaško odločitve arbitražnega sodišča brez sodelovanja Hrvaške kot strani v arbitražnem postopku na noben način ne bodo mednarodnopravno obvezujoče, ne glede na to, kakšna bo razsodba arbitražnega sodišča.

Dodal je, da je "Juncker prijatelj Hrvaške". "Njegovo videnje kot predsednika Evropske komisije je, da podpira, da se države članice dogovorijo glede odprtih vprašanj," je dejal.

Ne spreglejte