Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2019,
12.35

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

11

Natisni članek

Venezuela Miro Cerar Italija migracije

Sreda, 15. 5. 2019, 12.35

4 leta, 11 mesecev

Cerar: Slovenci v Venezueli kličejo na pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

11

Miro Cerar | Zunanji minister Miro Cerar je napovedal, da bo Slovenija pomagala slovenskim državljanom in ljudem slovenskih korenin, ki zaradi nemirnih razmer želijo zapustiti Venezuelo. | Foto STA

Zunanji minister Miro Cerar je napovedal, da bo Slovenija pomagala slovenskim državljanom in ljudem slovenskih korenin, ki zaradi nemirnih razmer želijo zapustiti Venezuelo.

Foto: STA

Zunanje ministrstvo bo maja v Caracasu priredilo konzularna dneva, na katerih bo Slovencem v Venezueli, ki želijo zapustiti državo, pomagalo urediti dokumente, je na današnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dejal zunanji minister Miro Cerar. Ob tem je poslancem pojasnil tudi podrobnosti o predlaganih skupnih patruljah na slovensko-italijanski meji.

"Razmere so slabe in se še slabšajo. Ni ne duha ne sluha o mirovnem procesu," je zunanji minister Miro Cerar odgovoril na vprašanje poslanca DeSUS Ivana Hršaka o razvoju dogodkov v Venezueli ter dodal, da pobuda EU za izvedbo demokratičnih volitev v tej državi še ni bila upoštevana. Povedal je še, da Slovenija močno nasprotuje morebitnemu zunanjemu posredovanju v venezuelski krizi ter želi, da bi v državi vzpostavili demokracijo, spoštovali človekove pravice in ljudem omogočili humanitarno pomoč.

Venezuela
Novice Amnesty International pozval k preiskavi zločinov proti človečnosti v Venezueli

Cerar: Slovenski državljani in ljudje slovenskih korenin kličejo na pomoč

Povedal je še, da 300 slovenskih državljanov in še nekaj sto ljudi slovenskih korenin, ki živijo v Venezueli, kliče na pomoč. "Zato bomo še ta mesec opravili dva konzularna dneva v Caracasu," je napovedal Cerar. Pojasnil je, da bo v venezuelsko prestolnico kljub kriznim razmeram odpotoval slovenski veleposlanik v Braziliji Alain Brian Bergant, ki se bo neposredno srečal z ljudmi slovenskega rodu in slovenskimi državljani. 

Veleposlanik jim bo poskušal pomagati urediti dokumente, če bodo želeli zapustiti državo, oziroma bo zbiral informacije, na podlagi katerih bosta ministrstvo za zunanje zadeve ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu lahko tem ljudem ponudila pomoč.

Cerar je pojasnil, da so se Venezueli med kriznimi žarišči trenutno bolj posvetili, ker se je problem izpostavil z razglasitvijo Juana Guaidoja za začasnega predsednika države. | Foto: Reuters Cerar je pojasnil, da so se Venezueli med kriznimi žarišči trenutno bolj posvetili, ker se je problem izpostavil z razglasitvijo Juana Guaidoja za začasnega predsednika države. Foto: Reuters

Na vprašanje Primoža Siterja (Levica), zakaj se je ministrstvo najprej angažiralo glede humanitarne krize v Venezueli, čeprav je hujša humanitarna kriza v Jemnu še bliže, je Cerar odgovoril, da so se Venezueli bolj posvetili, ker se je problem izpostavil z razglasitvijo Juana Guaidoja za začasnega predsednika države. 

"A to ne pomeni, da krizo v Jemnu zapostavljamo," je dejal Cerar in dodal, da se je v zvezi s tem med drugim sešel s predstavniki nevladnih organizacij, Slovenija pa je tudi aktivna, kar zadeva humanitarno pomoč Jemnu.

Novice Cerar predlaga skupne policijske patrulje na meji z Italijo

Zunanji minister pojasnjeval predlog o skupnih patruljah z Italijo

Cerar je med drugim odgovoril tudi predsedniku parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjažu Nemcu (SD), ki ga je zanimal njegov predlog vzpostavitve skupne policijske patrulje na slovensko-italijanski meji. Ponovil je, da je italijanskemu zunanjemu ministru Enzu Moaveru Milanesiju v ponedeljek v Bruslju predlagal vzpostavitev teh patrulj, da bi okrepili zaupanje med državama na operativnem in političnem področju glede nezakonitih migracij, ki jih spodbujajo kriminalne združbe.

Še pred italijanskim ministrom je Cerar o tem prejšnji teden obvestil vlado. Takrat je povedal, da gre za manever krepitve zaupanja, s katerim bi se radi izognili dodatnemu nadzoru meja, vsi člani vlade pa so pobudo sprejeli z odobravanjem. S tem je minister odgovoril na vprašanje Nemca, ali je bil predlog usklajen v koaliciji.

Notranji minister Boštjan Poklukar je po Cerarjevih navedbah že pisal italijanskemu kolegu Matteu Salviniju in mu predlagal operativno sodelovanje na ravni policij. | Foto: Ana Kovač Notranji minister Boštjan Poklukar je po Cerarjevih navedbah že pisal italijanskemu kolegu Matteu Salviniju in mu predlagal operativno sodelovanje na ravni policij. Foto: Ana Kovač

Dejal je, da sta se uskladila tudi z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, ki je že pisal italijanskemu kolegu Matteu Salviniju in mu predlagal operativno sodelovanje na ravni policij. Po Cerarjevih besedah se bosta o tem 16. in 17. maja v Rimu pogovarjala tudi generalna direktorja obeh policij.

Cerar je še povedal, da ima Slovenija s Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko že skupne patrulje: "Gre za ustaljeno policijsko sodelovanje, ki omogoča, da v večji meri preprečimo kriminalnim združbam, da izvajajo svoje kriminalne aktivnosti na račun ljudi." Minister upa, da bo Italija sodelovala ter da bosta obe državi s tem preprečevali migrantske tokove in poslali resno sporočilo vzdolž migrantske poti, da nezakonitih migracij ne tolerirata.

Ne spreglejte