Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2016,
17.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Natisni članek

Evropska unija Angela Merkel Miro Cerar

Sobota, 27. 8. 2016, 17.43

6 let, 7 mesecev

Cerar s kolegi v Berlinu za enotno in močnejšo EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Miro Cerar Angela Merkel | Foto STA

Foto: STA

Premier Miro Cerar se je danes v Berlinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel ter kolegi iz Avstrije, Bolgarije in Hrvaške, s katerimi so razpravljali o prihodnosti EU po izstopu Velike Britanije iz povezave. "Želimo si, da bi šla EU naprej, da bi ostala enotna in postala še močnejša, še posebej v razvoju gospodarstva," je po srečanju dejal Cerar.

Slovenski premier Miro Cerar je na srečanju z Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom, odhajajočim hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom na gradu Meseberg blizu Berlina posebej izpostavil vprašanje migracij in varnosti evropskih državljanov.

"Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij ..."

"Tukaj moramo doseči enotnost in solidarnost, Evropa se mora na te izzive odzivati bolj povezano," je poudaril Cerar v izjavi za slovenske medije. "Če ne bomo ustrezno rešili vprašanja migracij in varnosti, če ne bomo na zunanjih mejah EU zaustavili ilegalnih migracijskih tokov in bili dovolj učinkoviti v državah izvora, potem preprosto ne bo dovolj časa in energije, da bi se dovolj posvetili razvojnim temam," je dejal Cerar.

Premier Cerar bo posvete o prihodnosti EU nadaljeval v ponedeljek, ko bo obiskal Nizozemsko in Luksemburg, kjer se bo sestal s tamkajšnjima premierjema Markom Ruttejem in Xavierjem Bettelom. V torek bo na neformalnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Kerna. | Foto: STA , Premier Cerar bo posvete o prihodnosti EU nadaljeval v ponedeljek, ko bo obiskal Nizozemsko in Luksemburg, kjer se bo sestal s tamkajšnjima premierjema Markom Ruttejem in Xavierjem Bettelom. V torek bo na neformalnem delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Kerna. Foto: STA ,

Pri razvojnih temah je poudaril pomen gospodarskega razvoja, pri čemer je izpostavil digitalizacijo, spregovoril pa je tudi o mladih in dal nekaj predlogov, kako bi mladim v Evropi omogočili več izmenjav, več perspektiv pri zaposlovanju in podobno.

Slovenija ostaja v krogu jedrnih držav EU

Premier je poudaril, da Slovenija ostaja v krogu jedrnih držav EU, ki tvorijo schengensko in evrsko območje. "Imamo enaka stališča kot ustanovne članice EU glede evropskih vrednot. Slovenija to vsak dan dokazuje s svojim ravnanjem, tako pri migrantski problematiki kot pri javnofinančnih zavezah in drugem delovanju v okviru EU," je zatrdil Cerar.

Evropa se ne sme cepiti

Slovenija po njegovih besedah deluje kot povezovalni člen, saj je odprta v komunikaciji tako do višegrajske skupine kot tudi do jedrnih držav Unije. "Slovenija nima nobenih težav v komunikaciji in dobro sodeluje z vsemi." Se pa Evropa ne sme cepiti, tudi če imamo takšne neformalne skupine, moramo delovati kot sedemindvajseterica, zavzeti odločna in konstruktivna stališča glede teh izzivov, ki so pred nami, in tudi na ta način nastopiti na pogajanjih z Veliko Britanijo o njenem izstopu iz Unije, je še dejal.

Današnje srečanje v Berlinu je potekalo v okviru niza posvetovanj o prihodnosti EU, ki jih je pripravila Merklova pred neformalnim vrhom sedemindvajseterice v Bratislavi 16. septembra.  | Foto: STA , Današnje srečanje v Berlinu je potekalo v okviru niza posvetovanj o prihodnosti EU, ki jih je pripravila Merklova pred neformalnim vrhom sedemindvajseterice v Bratislavi 16. septembra. Foto: STA ,

Ne spreglejte