Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
20.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Natisni članek

Andrej Plenković Združeni narodi arbitraža Hrvaška Slovenija

Četrtek, 21. 9. 2017, 20.12

6 let, 6 mesecev

Cerar pred ZN poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Miro Cerar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Premier Miro Cerar je v današnjem govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku poudaril spoštovanje vladavine prava, mednarodnih pogodb in odločitev mednarodnih sodišč in tribunalov ter predstavil stališča Slovenije do perečih svetovnih izzivov.

Podobno kot drugi govorniki v Generalni skupščini je tudi Miro Cerar izpostavil čedalje večje svetovne izzive pri vzpostavljanju mednarodnega miru in varnosti ter "šokantne prizore" človeškega trpljenja, kot so posledice oboroženih spopadov, degradirano okolje, lakota, pomanjkanje gospodarskih priložnosti, hude kršitve človekovih pravic in terorizem. Zaradi tega svet potrebuje močne ZN in Cerar je izrekel podporo reformam generalnega sekretarja Antonia Guterresa.

Pozval je k izvajanju ciljev trajnostnega razvoja in pariškega podnebnega sporazuma ter pribil, da se od tega ne sme odstopiti. "Slovenija se je na to pot podala z občutkom nujnosti," je dejal in omenil dejstvo, da je uvrščena med deset najboljših držav na indeksu uresničevanja ciljev razvojne agende 2030, ki zajema 157 držav.

Pravna država in mednarodno pravo v središču slovenske zunanje politike

Cerar je poudaril, da svetovna skupnost ne more delovati brez spoštovanja in izvajanja mednarodnih pogodb, odločitev mednarodnih sodišč in tribunalov ter drugih virov mednarodnega prava. "Spoštovanje obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnih pogodb in drugih virov mednarodnega prava, je vgrajeno v ustanovno listino ZN. Je temelj mednarodnega miru in varnosti. Še več, je pomemben porok prijateljskih odnosov in sodelovanja med državami," je dejal ter dodal, da sta pravna država in mednarodno pravo v središču slovenske zunanje politike.

Slovenija se zavzema za krepitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in mednarodna prizadevanja za krepitev njegovih pristojnosti, tudi za zločine nasilja. "Slovenija se bo skupaj z drugimi vodilnimi državami še naprej dejavno zavzemala za izboljšanje mednarodnega pravnega okvira za vzajemno pravno pomoč in izročitev zaradi kazenskega pregona najhujših mednarodnih kaznivih dejanj po nacionalnem pravu."

Kot vir posebne zaskrbljenosti je Cerar omenil spopade v Siriji, Afganistanu, Jemnu, Iraku, Libiji, Maliju, Južnem Sudanu in DR Kongo ter vse strani pozval, naj se vzdržijo nasilja in k političnemu dialogu.

Hrvaški premier v ZN branil izstop iz arbitraže

Hrvaški premier Andrej Plenković je pred tem posebej izpostavil odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ter jo označil za primer spodkopavanja mednarodnega prava.

Plenković je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu, temu pa je Hrvaška privržena. Verjame, da je treba spore reševati mirno na podlagi mednarodnega prava. Pri tem je pomembno, da vse mednarodne razsodbe spoštujejo lastna pravila.

Hrvaški premier Andrej Plenković je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu, Hrvaška pa je temu privržena.  | Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je zagotovil, da je spoštovanje mednarodnega prava temelj za stabilnost in mir na svetu, Hrvaška pa je temu privržena. Foto: Reuters Plenković je dejal, da kompromitiranje nepristranskosti ali neodvisnosti mednarodnih arbitraž ali sodišč, kot je bil primer v arbitraži s Slovenijo, pomeni, da potem njihove odločitve nimajo pravne moči.

Takšno kompromitiranje je po njegovih besedah v nasprotju z mednarodnim pravom in Hrvaška naj ne bi imela druge izbire, kot je bil umik iz procesa arbitraže. Hrvaška želi reševati odprta vprašanja s prijateljico in zaveznico Slovenijo na bilateralen način, je še dejal.

Hrvaški premier je sicer v svojem prvem nastopu v Generalni skupščini ZN govoril tudi o perečih mednarodnih vprašanjih, kot so kriza na Korejskem polotoku, spopadi na vzhodu Ukrajine, pariški podnebni sporazum in migracije.

Ne spreglejte