Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
13.37

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Državni zbor Miro Cerar

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 13.37

7 let, 4 mesece

Cerar: Prakse vmešavanja politike v gospodarstvo moramo preseči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Prakse vmešavanja politike v gospodarstvo moramo preseči, vlogo upravljanja državnih naložb ima SDH, ki bdi tudi nad privatizacijo, je danes v DZ spomnil premier Miro Cerar. Če je bilo v katerem primeru prodaje oškodovano državno premoženje, na kar je opozoril poslanec ZL Luka Mesec, naj to preiščejo preiskovalni organi, je dodal.

Mesec je namreč predsedniku vlade postavil vprašanje o negativnih posledicah privatizacije podjetij v državni lasti v luči zadnjega dogajanja s Heliosom. Tega je država leta 2013 prodala avstrijskemu Ringu za 145 milijonov evrov, ta pa ga je prejšnji teden prodal japonskemu Kansai Paint za 572 milijonov evrov, je povedal in dodal, da je razlika, ki je nastala v treh letih, skoraj 400 milijonov evrov.

Infrastrukturno ministrstvo ima do konca leta 2017 v načrtu 334 posegov pri obnavljanju cestne infrastrukture. Če bomo nadaljevali ta trend, bo Slovenija že v šestih letih vzpostavila evropsko primerljivo raven državnih cest, je na poslansko vprašanje odgovoril premier Miro Cerar. Obenem je predstavil trenutno stanje na tretji razvojni osi.

Cerar je poslanca ZL spomnil, da Heliosa ni prodala njegova vlada, je pa njegova vlada s sprejetjem strategije upravljanja državnih naložb uredila to področje. Slovenski državni holding (SDH) po načelih dobrega korporativnega upravljanja nadzira, vodi in usmerja tudi ta del, ko gre za privatizacijo državnih naložb, je dejal.

Privatizacija je v ključni domeni SDH, vlada se v to ne sme vmešavati. "Prizadevamo si, da se politika ne bi vmešavala v podjetja," je poudaril. Spomnil je, da lahko vlada izraža svoja mnenja in je kritična, v najbolj kritičnih trenutkih pa se bo kot skupščina odzvala, če bodo ugotovljene nepravilnosti.

Ne spreglejte