Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2016,
19.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Miro Cerar proračun 2017 Karl Erjavec

Četrtek, 15. 9. 2016, 19.33

6 let, 6 mesecev

Cerar: Koalicija enotno podpira osnutek proračuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Miro Cerar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Premier Miro Cerar je po koncu današnjega koalicijskega vrha izpostavil, da koalicijski partnerji skupno podpirajo načrtovani proračun. Med prioritetami je izpostavil zdravstvo, infrastrukturo in znanost. Vsa področja, ki peljejo našo družbo naprej in omogočajo gospodarsko rast ter več delovnih mest, je dejal.

Kot je izpostavil Cerar, se koalicija zaveda, da je zelo pomembno nadaljevati s konsolidacijo javnih financ. "Seveda se ob tem zavedamo, da moramo naprej, zato bomo kot glavne prioritete v okviru proračuna podpirali predvsem zdravstvo. Tu je tudi vprašanje varnosti, ki zdaj po celi Evropi in svetu postavlja enega temeljnih izzivov, zato tudi tukaj namenjamo posebno pozornost v proračunski razpravi," je še dejal premier.

V ospredju sta po besedah Cerarja še razvoj, več vlagajo v znanost, v infrastrukturo, skratka v vse, kar pelje našo družbo naprej, je poudaril.

DeSUS bo proračun podprl

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec je dodal, da bodo v stranki proračun podprli, čeprav je želja veliko. "Važno je zlasti to, da zmanjšujemo tisti delež, ki je potreben v smislu najema posojil, zato, da lahko zapiramo proračun," je dejal.

V drugem letu se bo po besedah Erjavca potrebno zadolžiti 700 milijonov evrov, leta 2018 za nekaj več kot 600 milijonov evrov. Pri tem je spomnil, da smo se morali še nekaj časa nazaj zadolževati za milijardo evrov na leto.

 Tudi v naslednjih mesecih lahko pričakujemo gospodarsko rast, pravi prvi mož DeSUS Karl Erjavec. | Foto: Ana Kovač Tudi v naslednjih mesecih lahko pričakujemo gospodarsko rast, pravi prvi mož DeSUS Karl Erjavec. Foto: Ana Kovač

"Mislim, da ta konsolidacija javnih financ je izjemnega pomena, ker tudi omogoča nižje obrestne mere, boljše bonitetne ocene in s tem tudi pospešek za slovensko gospodarstvo," je izpostavil Erjavec in dodal, da tudi v naslednjih mesecih lahko pričakujemo gospodarsko rast.

"Res pa je, da več kot imamo gospodarske rasti, večji napor moramo vlagati v zmanjševanje javnega finančnega primanjkljaja," je dejal prvak DeSUS.

V stranki so sicer zadovoljni, da bo januarja usklajevanje pokojnin na podlagi proračuna 2017, kar se tiče 2018 pa bodo stvari po njegovih besedah ostale odprte in bo odvisno, kakšna bo gospodarska rast in kakšna bo konsolidacija javnih financ. "Pričakujemo, da se bodo trendi nadaljevali v letu 2018 in da bomo lahko v celoti uresničili koalicijsko pogodbo, ki se nanaša zlasti na upokojence in na regres zanje," je sklenil Erjavec.

Tudi v SD podpirajo osnutek proračuna. Po besedah predsednika Dejana Židana se zavedajo, da trošimo lahko le toliko, kolikor ustvarjamo. "Želja je več, a kompromis daje osnovo za izvrševanje vseh treh prioritetnih ciljev," je pojasnil.

Proračun omogoča, da še naprej živimo v državi, ki se razvija in daje temelje, da pomagamo tistim, ki jim je težko, pravi predsednik SD Dejan Židan. | Foto: Bor Slana Proračun omogoča, da še naprej živimo v državi, ki se razvija in daje temelje, da pomagamo tistim, ki jim je težko, pravi predsednik SD Dejan Židan. Foto: Bor Slana

V SD ocenjujejo, da proračun zagotavlja nadaljnje pospeševanje gospodarske rasti in izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja ter daje tudi možnost za konkreten premik v zdravstvu. Celotna koalicija je namreč zavezana, da podpira ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki bo predstavila vse potrebne zakone.

Proračun po Židanovem mnenju omogoča, da še naprej živimo v državi, ki se razvija in daje temelje, da pomagamo tistim, ki jim je težko.

Kakšna bo politika plač?

Eno od odprtih vprašanj v proračunu je sicer politika plač v javnem sektorju. Cerar je danes povedal, da je manevrski prostor pri plačah v javnem sektorju zelo majhen. Spomnil pa je, da so na vladi kljub temu danes sprejeli nadaljnja izhodišča za nadaljevanje pogajanj s sindikati. "Pogajanja bomo nadaljevali, saj menimo, da je treba izkoristiti vse možnosti za dosego sporazuma," je sklenil Cerar.

Vlada mora sicer proračun potrditi do konca septembra. DZ naj bi se z njim nato seznanil oktobra, ga potem poslal vladi v dopolnitev, dokončno pa bi ga v najboljšem primeru poslanci nato potrdili novembra.

Ne spreglejte