Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
12.19

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

3

Natisni članek

Miro Cerar migranti Evropska unija

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 12.19

7 let, 1 mesec

Cerar: Nacionalističnih gibanj se ne bi smel nihče bati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

3

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V Evropi ne smemo dopustiti ponovitve begunskega vala, s kakršnim se je EU soočala leta 2015 in lani, je v pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag dejal slovenski premier Miro Cerar. EU po njegovih besedah ne bi nikoli smela prenehati sprejemati beguncev, a tudi nikoli več ne bi smela iti prek svojih zmožnosti.

"Če EU ne bo preprečila nereguliranih množičnih prihodov beguncev in zagotovila varnosti svojih državljanov, kmalu ne bo ostalo nič, kar bi lahko urejala," je posvaril. Določitev zgornje meje za sprejem beguncev, o kateri že nekaj časa potekajo razprave v Nemčiji, se mu zato zdi smiselna. Tudi zaostritev nemške migrantske politike se mu v tej luči zdi razumna.

Na vprašanje, ali ga je strah nacionalističnih gibanj v Evropi, je odgovoril, da se jih ne bi smel nihče bati, bi pa moral vsak, ki se zavzema za človekove pravice, demokracijo, rast, stabilnost in mir, zavračati tovrstne ideje. "Če bomo dopustili, da nacionalisti in skrajneži razdelijo Evropo, bomo padli nazaj v 20. stoletje," je poudaril in dodal, da bi bilo to zelo nevarno.

"Glede Trumpa moramo biti potrpežljivi"

Ocenil je tudi razmere na Balkanu, ki so po njegovem napete, a ne kritične. Ob tem je pozval EU, naj ne pozabi na to regijo, in dodal, da je pomembno, da zanjo puščamo odprta vrata. Glede sankcij proti Rusiji pa je dejal, da so nujne, dokler bo Moskva kršila mednarodno pravo, da pa mora EU z njo ostati v dialogu in dolgoročno sodelovati.

Povedal je še, da smo Slovenci zelo ponosni, da prva dama ZDA Melania Trump prihaja iz Slovenije. Glede politike novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je menil, da moramo biti potrpežljivi in počakati še nekaj mesecev, da bi videli, kakšne so njegove politične predstave. Signali, ki jih je na nedavni varnostni konferenci v Münchnu dal ameriški podpredsednik Mike Pence, se mu sicer zdijo opogumljajoči.

Ne spreglejte