Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
27. 12. 2012,
14.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2012, 14.54

8 let, 1 mesec

Cerar: Na grožnje je treba odločno odreagirati

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Črne pesti na steni hiše predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča niso samo napad nanj, ampak tudi na inštitucijo ustavnega sodišča, ki jo predstavlja," je prepričan pravnik Tone Jerovšek.

Na tako imenovani prvi vseslovenski vstaji pretekli petek v Ljubljani, ki je sicer potekala mirno in brez nasilja, sta bila poleg sporočil, s katerimi so protestniki izražali svoje nezadovoljstvo z oblastjo in politiko nasploh, opažena tudi transparenta, ki sta omenjala Barbara rov in Goli otok. V noči na sredo so neznanci na hišo predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča - ta meni, da je vzrok za dejanje v nedavni odločitvi ustavnega sodišča, ki je zavrnilo referenduma o slabi banki in državnem holdingu - narisali črne pesti. Prošnjo za komentar omenjenih sporočil oziroma dogodkov smo naslovili na pravnika Mira Cerarja in Toneta Jerovška. "Črne pesti na steni hiše ustavnega sodnika Petriča niso samo napad na predsednika ustavnega sodišča Petriča, ampak tudi na inštitucijo ustavnega sodišča, ki jo predstavlja. Ne spomnim se, da bi v petdesetih letih prejšnjega sistema zaradi kakšne odločitve kateremu od funkcionarjev mazali stene. Tukaj lahko vidimo, kaj počnejo skrajne leve sile v Sloveniji. Upam, da bodo organi pregona z vso resnostjo primer obravnavali in našli storilce. Transparenti prav tako kažejo na levi ekstremizem, metodo ščuvanja, ustvarjanja stanja razdora, obujanja zavržnih dejanj, ki naj bi bila opravičljiva v današnjem času, čeprav tudi v preteklem niso bila. Transparenti kažejo na obsedenost levih političnih skupin, ki se skušajo dokopati do oblasti na nedemokratičen način. To kaže na to, kako malo družbenega napredka je slovenska družba naredila od konca socializma," meni profesor in nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek.

Komentar profesorja Mira Cerarja pa je naslednji: "Transparentov s skrajno neprimerno vsebino, na primer takšnih, na katerih se omenjata Barbara rov in Goli otok, sicer nisem videl, lahko pa načelno rečem, da se na javnih demonstracijah lahko pojavljajo kritične izjave glede politike, sodstva in tudi posameznih javnih funkcionarjev, vendar pa nikakor ne v obliki sovražnega govora ali nedopustnih groženj. Sam se zavzemam za spodoben, miroljuben način izražanja mnenj in sem nasprotnik vsakega protesta, ki presega vse meje dobrega okusa, posega v zasebno sfero javnega funkcionarja ali namenja komu celo grožnjo v obliki fizičnega nasilja ali smrti. Na takšna dejanja je treba odločno in javno odreagirati, saj ne smemo dopustiti, da bi kateregakoli funkcionarja na tak ekstremen način napadali zaradi dela, ki ga opravlja. Vsakdo lahko izkoristi ustavno pravico do javnega protesta, pri čemer se pri javnih funkcionarjih praviloma dopušča višja stopnja tolerance glede uporabe kritičnih besed na njihov račun, toda pri tem ima tudi svoboda govora svoje meje in njene prekoračitve ali zlorabe zaslužijo kritiko in v hujših primerih tudi sankcijo."

Ne spreglejte