Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
14.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

7

Natisni članek

Dušan Mramor Mateja Vraničar Erman Miro Cerar ministrstvo za finance

Sobota, 20. 8. 2016, 14.42

6 let, 6 mesecev

Mateja Vraničar Erman "med zelo resnimi kandidati za ministrico za finance" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

7

Premier Miro Cerar je ob robu odprtja sejma Agra povedal, da je državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman med zelo resnimi kandidati za ministrico za finance.

Kandidata oziroma kandidatko na omenjeno mesto bo DZ sicer predvidoma predlagal do konca prihodnjega tedna, je povedal.

Vraničar Ermanova je Cerarju že povedala, da je pripravljena naslediti nekdanjega šefa Dušana Mramorja, sta v četrtek v Dnevniku pisali Meta Roglič in Katja Svenšek. V kabinetu predsednika vlade sicer teh navedb niso komentirali.

Kdo je Mateja Vraničar Erman

Diplomirala je leta 1989 na pravni fakulteti v Ljubljani, leta 1997 pa je končala študij MPA (magisterij iz javne uprave) na Harvard University, Law School in JF Kennedy School of Government, piše na spletnih straneh finančnega ministrstva.

Od leta 1989 do 1993 je bila zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve, od leta 1993 dalje pa na ministrstvu za finance, kjer je opravljala različne naloge, predvsem v organizacijskih enotah ministrstva, pristojnih za oblikovanje carinskega in davčnega sistema. Tako je na primer koordinirala in vodila pripravo prvega slovenskega carinskega zakona ter izvedbenih predpisov, ki so temeljili na evropskem carinskem sistemu, delovala kot vodja Oddelka za sistem posrednih davkov in pozneje kot vodja Sektorja za davčni in carinski sistem v Direktoratu za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov.

Da bi utegnila Dušana Mramorja naslediti prav Mateja Vraničar Erman, se je ugibalo že takoj po Mramorjevem odstopu. | Foto: STA , Da bi utegnila Dušana Mramorja naslediti prav Mateja Vraničar Erman, se je ugibalo že takoj po Mramorjevem odstopu. Foto: STA ,
Od aprila 2010 do februarja 2012 je bila državna sekretarka na ministrstvu za finance, prvenstveno odgovorna za področje davčnega in carinskega sistema, proračuna in javnega računovodstva.

Po končanem mandatu se je ponovno posvetila strokovnemu delu na področju oblikovanja davčnega sistema, ko je bila tudi vodja Sektorja za splošne davčne zadeve in analize, so še zapisali na spletnih straneh ministrstva.

Mramorja ovadili zaradi izplačevanja dodatka

Mramor je javnost z odločitvijo o nepreklicnem odstopu presenetil sredi julija. Začasno je po njegovem odhodu vodenje ministrstva prevzela ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Po nekaterih informacijah naj bi bil sicer Mramor eden izmed štirih zaposlenih na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki jih je policija ovadila zaradi izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost.

O tem, da bi utegnila Mramorja naslediti prav Vraničar Ermanova, se je ugibalo že takoj po Mramorjevem odstopu.

 

Ne spreglejte