Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 1. 2021,
18.19

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

84

Natisni članek

Matej Lahovnik Ivan Simič Tomaž Vesel

Sobota, 2. 1. 2021, 18.19

3 leta, 3 mesece

"Če Vesel nima soglasja, potem je seveda v težavah" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,72

84

Tomaž Vesel | Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je leta 2019 od Mednarodne nogometne zveze Fife, pri kateri je predsednik neodvisne komisije za revizijo in skladnost, prejel skoraj 250 tisoč dolarjev bruto. | Foto STA

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je leta 2019 od Mednarodne nogometne zveze Fife, pri kateri je predsednik neodvisne komisije za revizijo in skladnost, prejel skoraj 250 tisoč dolarjev bruto.

Foto: STA

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in njegovo sodelovanje s Fifo še vedno dviga prah. O tem sta v današnji informativni oddaji Planet 18 na Planet TV govorila tudi davčni svetovalec Ivan Simič in ekonomist Matej Lahovnik.

Prvi revizor v državi Vesel se je znašel pod drobnogledom KPK, ker je za leto 2019 od Mednarodne nogometne zveze Fife, pri kateri je predsednik neodvisne komisije za revizijo in skladnost, prejel skoraj 250 tisoč dolarjev bruto. On v tem ne vidi nič spornega.

Tomaž Vesel
Novice Predsednik računskega sodišča: Četrt milijona dolarjev letno, ki jih dobim iz Fife, ni spornih

Simič: Če ne bo vse v redu, bo moralo priti do posledic

Simič, ki je tudi nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), je dejal, da Veselove zadeve ne bi komentiral. "Gospod Vesel bo moral sam dokazati, da je bilo vse v redu. Če je bilo vse v redu, bo v redu, če pa ne, bo moralo priti do posledic. To je njegova zgodba."

Tomaž Vesel, Računsko sodišče
Novice KPK nima dokumentacije o Veselovi dejavnosti na Fifi

Lahovnik: Vesel mora predložiti soglasje delodajalca in KPK

Lahovnik pa meni, da bi moral Vesel v prvi vrsti predložiti soglasje delodajalca in soglasje KPK. Moti ga, da Vesel vztrajno poudarja, da je šlo pri njegovem sodelovanju s Fifo za neprofitno dejavnost. Četrt milijona pač ni neprofitna dejavnost, poudarja Lahovnik. Prav tako ga moti, da Vesel poudarja, da Fifa ni profitna inštitucija.

"Vemo, da če je kdo, potem sta Fifa in Uefa zelo profitni inštituciji in da se bo naslednje svetovno prvenstvo v nogometu igrala v Katarju pozimi prav zaradi denarja," je še dejal Lahovnik.

Tomaž Vesel
Novice Vesel: Pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja

Vsak uradnik mora izpeljati ustrezne postopke

Na vprašanje voditeljice Planet 18 Valentine Plaskan, ali se mu morda ne zdi nenavadno, da Vesel in KPK ne najdeta papirja, kjer bi mu črno na belem pisalo, da so mu odobrili ta postranski zaslužek oziroma ali je to res lahko dogovor dveh predstojnikov, je Lahovnik odgovoril, da mora vsak urednik, naj gre za sto ali nekaj sto evrov, predložiti ustrezna dokazila in pridobiti ustrezna soglasja. Vsak uradnik mora, če kupuje pisarniški material, izpeljati ustrezne postopke.

"Mislim, da mora predsednik Računskega sodišča biti prvi, ki mora zdaj predložiti ustrezna soglasja s strani KPK in s strani delodajalca. Če jih nima, potem je seveda v težavah. Mislim, da ni v redu, da imaš samo nek prijateljski pogovor o tem, da boš nekaj počel in mimogrede še rečeš, da neprofitno, potem pa zaslužiš četrt milijona dolarjev. To stvar je treba natančno pojasniti," je sklenil Lahovnik. 

Peter Jančič
Mnenja Funkcionar Fife Vesel pomaga rušiti vlado
Tomaž Vesel, Računsko sodišče
Novice Nemci so dvomili, da Vesel deluje neodvisno od Čeferina
Ne spreglejte