Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2012,
15.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 7. 2012, 15.26

6 let, 7 mesecev

"Če so sposobni sestaviti ekipo s trdno večino, se pod interpelacijo podpišem tudi sam"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Pozitivni Sloveniji razmišljajo o interpelaciji proti več ministrom. Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da napovedanih predlogov interpelacij zagotovo niso pričakovali.

"Če so sposobni sestaviti ekipo, ki bo imela v parlamentu trdno večino in ne bo problema pri sprejemanju ukrepov, se pod interpelacijo podpišem tudi sam." Tako se je na napovedi interpelacij in nezaupnice vlade s strani Pozitivne Slovenije ter SD v Odmevih na TV Slovenija odzval predsednik vlade Janez Janša.

"Zadnja leta vlade Boruta Pahorja bomo čez leta jemali kot obdobje naravne katastrofe" Dodal je, da bomo zadnja leta vlade Boruta Pahorja čez leta jemali kot obdobje naravne katastrofe. Premier meni, da bomo posledice čutili še nekaj časa.

"To je, milo rečeno, neresno" Če misli opozicija po nekaj mesecih predlagati interpelacijo proti ministru, je to, milo rečeno, neresno, pa je pred tem v pogovoru za mariborsko regionalno televizijo RTS dejal premier Janša. Pojasnil je, da vladna koalicija od obeh opozicijskih strank, tako od Pozitivne Slovenije kot od Socialnih demokratov, že nekaj mesecev čaka formalni pisni odgovor na ponudbo, da bi sklenili partnerstvo za izhod iz krize in nadaljnji razvoj.

Vladna koalicija je po njegovih besedah takšen predlog podrobno izdelala na začetku mandata in to poslala obema strankama, vendar od nobene doslej še ni dobila uradnega odgovora.

"Po nekaj mesecih mandata prihajajo grožnje" "Se pravi, namesto da bi sprejeli ali pa vsaj vljudno, kot se spodobi, zavrnili ponujeno roko, zdaj po nekaj mesecih mandata prihajajo grožnje," je dejal Janša in dodal, da podrobno sicer ni seznanjen z napovedmi, saj se je v okviru vladnega obiska Zgornjega Podravja ukvarjal z Mariborom in regijo.

"Če mislijo po nekaj mesecih predlagati interpelacijo proti ministru, je to pač neresno, milo rečeno. Če razmišljajo o predčasnih volitvah, potem je treba gospoda Vebra spomniti, da je Slovenija lani šla na predčasne volitve ravno zaradi nesposobnosti njegove stranke, da bi karkoli naredila za to, da bi Slovenija izšla iz krize, in ne vem, zakaj si želijo ponavljanja take situacije," je dejal Janša.

"Vsi bi zdajle raje šli na dopust" Dodal je še, da če v opoziciji menijo, da imajo program in dobro ekipo ter trdno večino v DZ, potem naj sestavijo vlado. Po Janševih besedah nihče iz vladne ekipe "ni privezan na to funkcijo", vsi bi zdajle raje šli na dopust kot pa delali to, kar delajo, za plačo, kakršno imajo.

"In ne bo potrebnih nobenih volitev, nobene krize. Če pa mislijo Slovenijo dokončno potopiti - skoraj jim je uspelo v zadnjih treh letih -, potem naj to tudi odkrito povedo, ne pa da to zavijejo v nek celofan nekih nezaupnic," je današnje informacije, da Pozitivna Slovenija razmišlja o več interpelacijah zoper vladne ministre, v SD pa da ne izključujejo možnosti, da bi razmislili o konstruktivni nezaupnici vladi, še komentiral Janša.

Möderndorfer: Ogromno razlogov za interpelacijo Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je sicer dejal, da se je v zadnjem času nabralo ogromno razlogov za interpelacijo proti kar nekaj ministrom. "V Pozitivni Sloveniji razmišljamo o samem začetku interpelacije in ko bo nastopil aktualen čas za to, vas bomo tudi obvestili, kdaj in koga," je dejal. Prvi naj bi bil sicer na vrsti minister za finance Janez Šušteršič.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber medtem ne izključuje, da bi na konferenci SD 12. julija razpravljali o konstruktivni nezaupnici zoper premiera Janeza Janšo.

Minister Šušteršič je za Kanal A povedal, da napovedi o morebitni interpelaciji ne more komentirati ter dejal, da jo bodo prebrali in se nanjo odzvali, če bo vložena. "Prepričan pa sem že sedaj, da v njej ne bo veliko stvari, ki jih ne bi mogli argumentirano zavrniti," je dodal.

Gorenak: Kaže, da so opazili, da delam Med ministri, ki naj bi jih doletela interpelacija, naj bi bil po nekaterih podatkih tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Ta se je na družbenem omrežju Twitter že odzval in zapisal: "PS baje razmišlja o interpelaciji zoper mene. Kaže, da so opazili, da delam.".

V Pozitivni Sloveniji naj bi sicer razmišljali tudi o interpelaciji zoper ministra za zdravje Tomaža Gantarja, poroča Pop TV.

Lukšič: Vsak trenutek smo pripravljeni na volitve Predsednik SD Igor Lukšič je za Planet Siol.net dejal, da nima informacij o vložitvi interpelacije zoper Šušteršiča in da se bodo do nje opredelili, ko in če bo vložena. "Če bi prišlo do interpelacije, ki se najavlja, se bomo pri ministru temeljito informirali o tem, kaj in kako je naredil in se potem odločali," pa je Lukšič dejal po srečanju z Virantom.

SD je sicer kritična do finančnega ministra, še posebej glede na to, da je njegova Državljanska lista pred volitvami obljubljala, da dokapitalizacije NLB z davkoplačevalskim denarjem ne bo. Kot je dejal Lukšič, si želijo predvsem, da država dobro funkcionira. "Smo pa pripravljeni na volitve vsak moment," je še dodal. Veber ne izključuje konstruktivne nezaupnice zoper Janšo Vodja poslancev SD Janko Veber pa je dejal, da po ocenah stranke za zdaj ni razloga za interpelacijo zoper Šušteršiča, temveč bi bilo "bolj smiselno razmišljati o tem, da vlada ne deluje ravno dobro". Ob tem ne izključuje, da bi na konferenci SD 12. julija razpravljali o konstruktivni nezaupnici zoper premiera Janeza Janšo. Če bi prišlo do konstruktivne nezaupnice zoper predsednika vlade, bi bile predčasne volitve po Vebrovem mnenju boljša rešitev kot iskanje novega mandatarja. "Šolo iskanja mandatarja v tem mandatu smo že dali čez. Če bi že razmišljali o tem, bi bile volitve zagotovo primernejša oblika reševanja te situacije," je dejal.

Žerjav: KBC si je premislila "pet pred dvanajsto" Radovan Žerjav je napovedi o interpelaciji in glede konstruktivne zaupnice označil za neresne. Rekel je, da je Šušteršič v obdobju, odkar je na položaju, storil zelo veliko. Po njegovem je pripravil rebalans, "ki ga je bilo izjemno težko pripraviti". "Trudil se je tudi pri banki in ni njegova krivda, da si je partner premislil." Rekel je še, da se je minister trudil, da uveljavi vladno strategijo, da se banka dokapitalizira s tujim kapitalom in da se iz NLB naredi banko, ki bo opravljala svoje osnovno poslanstvo, torej da začne dajati posojila slovenskemu gospodarstvu.

Zaradi vsega navedenega Žerjav še pravi, da sploh ne ve, kaj bo tema interpelacije.

O umiku KBC pa je dejal, da je bila ta poteza neposlovna, nekorektna in nepartnerska, ter da je pričakoval, da bodo zaveze, ki so bile dane, zdržale do konca, ne pa, da si nekdo premisli "pet pred dvanajsto".

Virant: Šušteršič potrebuje podporo Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je medtem dejal, da o napovedani interpelaciji zoper Šušteršiča ne ve nič, je pa dodal, da ima minister veliko dela in da ga čaka veliko napornega odgovornega dela. Kot je dejal, potrebuje Šušteršič predvsem podporo, čas in energijo, ne pa metanja polen pod noge. Virant je še dodal, da bi bilo škoda za državo, če bi prišlo do interpelacije. Kot je dejal, je Šušteršič verodostojen, kompetenten in resen minister.

Prevc: Zahtevali bomo kazensko odgovornost vpletenih Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc meni, da je razmišljanje o interpelaciji neodgovorno in neupravičeno. Kot je dejal, je Šušteršič NLB že dobil v takšnem stanju, kot je sedaj. Dodal je, da bo koalicija ugotovila, kdo je odgovoren za slabo stanje banke. "Po zaključku temeljitega pregleda NLB in ugotovitvi realnega stanja, pa bomo zahtevali tudi kazensko odgovornost vpletenih," je dodal.

Na vprašanje, kaj meni o nezaupnici zoper vlado, pa je dejal, da bi bilo to zelo neodgovorno. Kot je dejal, bi temu lahko sledile predčasne volitve, "česar pa si zdaj ne moremo privoščiti".

Tonin: Predčasne volitve bi bile katastrofa Tudi vodja poslanske skupine Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin svari pred predčasnimi volitvami. "Če bi v tem trenutku šli na predčasne volitve, bi bila to katastrofa, je glede morebitne vložitve konstruktivne nezaupnice proti vladi dejal Tonin. Opozicijo je pozval, naj predlaga konkretne rešitve.

Ne spreglejte