Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
13.28

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vročina sonce ARSO NIJZ ozonska luknja ozon

Nedelja, 23. 7. 2023, 13.28

9 mesecev, 1 teden

Če se zgodi to, Arso svetuje ljudem umik v notranje prostore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
sončno vreme sonce | NIJZ prebivalcem svetuje, da prezračijo svoje domove v jutranjem in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajo oken in vrat. Prav tako priporočajo izvajanje zunanjih aktivnosti in dela v jutranjih urah ter izogibanje naporom na prostem, še posebej hoji v hribe, saj so tam koncentracije ozona visoke. | Foto Getty Images

NIJZ prebivalcem svetuje, da prezračijo svoje domove v jutranjem in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajo oken in vrat. Prav tako priporočajo izvajanje zunanjih aktivnosti in dela v jutranjih urah ter izogibanje naporom na prostem, še posebej hoji v hribe, saj so tam koncentracije ozona visoke.

Foto: Getty Images

Povišane koncentracije ozona v zraku, ki jih lahko pričakujemo v poletnih dneh ob močnem sončnem sevanju, zelo negativno vplivajo na zdravje ljudi. Agencija za okolje (Arso) ob povišanih koncentracijah ozona v ozračju svetuje izogibanje naporom na prostem in umik v notranje prostore, kjer je koncentracija ozona nižja.

Povišane koncentracije ozona v spodnjih plasteh ozračja nastajajo zaradi onesnaževal v zraku, ki so posledica človekovih dejavnosti, predvsem prometa in industrije. Najpomembnejša dejavnika glede vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Koncentracije ozona so običajno najvišje poleti

Koncentracije troposferskega ozona so običajno najvišje poleti, saj so reakcije v ozračju, pri katerih ozon nastaja, bolj intenzivne, čim višja je temperatura zraka in čim močnejše je sončno sevanje. Najvišje koncentracije ozona v zraku se tako pojavijo v vročih, jasnih dneh v opoldanskem in popoldanskem času. Ob od zmernem do močnem severnem ali vzhodnem vetru, dežju ali oblačnem vremenu so koncentracije nižje.

Vrednost je zaradi sončnih in vročih poletij največkrat presežena ob obali, na Goriškem in na višjih legah. Na območju Primorske najvišje ravni ozona beležijo zaradi ugodnejšega vremena ter prenosa ozona in njegovih predhodnikov iz severne Italije, je pojasnila vodja sektorja za kakovost zraka na Arsu Tanja Koleša.

Kateri bolniki naj se izogibajo vdihovanja ozona

Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih, kot so otroci in bolniki z boleznimi dihal, povzroči negativne učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje in pekoč občutek v očeh, opozarja NIJZ. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni in astma.

Koleša v primerih visokih koncentracij ozona v zraku za zaščito svetuje umik v notranje prostore, kjer je koncentracija ozona nižja. NIJZ medtem prebivalcem svetuje, da prezračijo svoje domove v jutranjem in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajo oken in vrat. Prav tako priporočajo izvajanje zunanjih aktivnosti in dela v jutranjih urah ter izogibanje naporom na prostem, še posebej hoji v hribe, saj so tam koncentracije ozona visoke.

Upoštevanja urnih koncentracij ozona

Pri načrtovanju dnevnih aktivnosti na prostem v vročih sončnih poletnih dneh je po navedbah NIJZ ključno upoštevanje dnevne napovedi maksimalnih urnih koncentracij ozona in indeksa kakovosti zraka na spletnih straneh Arsa. Koleša prebivalce poziva tudi, naj upoštevajo svarila, ki jih ob povišani koncentraciji ozona objavijo mediji.

Ne spreglejte