Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
6.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

burja mraz vreme

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 6.44

7 let, 12 mesecev

Burja naj bi se znova okrepila, po vsej državi še vedno mraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Burja v Vipavski dolini se bo danes popoldne in v noči na torek predvidoma znova precej okrepila.

Kot je za Planet Siol.net povedal Uroš Strajnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), se bo burja na Primorskem še okrepila. Najmočnejši sunki bodo presegali hitrost 160 kilometrov na uro, na nekaterih krajih pa celo 180 kilometrov na uro. Burja naj bi prenehala v sredo dopoldne, do takrat je izdano tudi rdeče opozorilo.

Po napovedih naj bi po sredini oslabitvi burja z orkansko hitrostjo ponovno zapihala v petek. Zato se bo v sredo ponovno sestal občinski štab CZ Ajdovščina in odločal o ukrepih do konca tega tedna.

Mrzlo vreme tudi v prihodnjih dneh Nadaljevalo se bo tudi zelo mrzlo vreme. Temperature bodo ponoči v večjem delu Slovenije pod –10 stopinj, na Primorskem okoli –4, čez dan pa ne bodo presegale –5, na Primorskem bo okoli 0 stopinj Celzija. Jutri bo veter povzročal tudi snežne zamete, predvsem v vzhodnem delu države.

Močna burja odkrila stavbo sodišča Močni sunki burje na Vipavskem so danes zgodaj zjutraj odkrili in poškodovali stavbo sodišča in Davčne uprave v Ajdovščini. Zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo padajoči deli strehe, so za promet zaprli bližnjo okolico stavbe. Burja se bo po napovedih meteorologov danes še krepila, zato bodo v torek ponovno zaprte šole in otroški vrtci. Deli strehe so poškodovali več osebnih vozil Padajoči deli strehe iz sicer starejše stavbe so poškodovali tudi več osebnih avtomobilov, ki so bili parkirani na bližnjem parkirišču.

Kot je na novinarski konferenci povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benk, se je danes že poškodovalo nekaj občanov, ki so padli na poledenelih pločnikih. Zaradi zelo nizkih temperatur so cestišča in pločniki zamrznjeni, soljenje zunanjih površin pa ni mogoče, ker burja sproti odnaša sol. Zato v občinskem štabu CZ opozarjajo na veliko previdnost in odsvetujejo zadrževanje zunaj stavb, če to ni zares potrebno.

V torek zaprte vse šole, otroški vrtci in javni zavodi V občinskem štabu Civilne zaščite Ajdovščina opozarjajo tudi na problem prevoza šolskih otrok, saj bodo zaradi močne burje zaprli ceste tudi za avtobuse. Najmočnejši sunki burje trenutno dosegajo hitrost okrog 150 kilometrov na uro, vendar se bodo po napovedih še krepili in jutri predvidoma dosegali moč med 160 in 180 kilometrov na uro. Zato bodo v torek zaprte vse šole, otroški vrtci in javni zavodi na območju zgornje Vipavske doline.

Med Ajdovščino in Razdrtim poškodovana varovalna ograja proti divjadi Zaradi močne burje je za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse prepovedan promet na hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na cestah Podnanos - Ajdovščina in Manče - Vipava. Na hitri cesti med Ajdovščino in Razdrtim je zaradi burje poškodovana varovalna ograja proti divjadi. Ker je popravilo ograje v tem času nemogoče, priporočajo previdnejšo vožnjo.

Poveljnik Policijske postaje Ajdovščina Marko Terbovšek je na novinarski konferenci izpostavil problem tovornih vozil. Če bi bila protivetrna ograja že postavljena, bi lahko tovorna vozila nemoteno uporabljala cesto tudi pri višjih hitrostih vetra. Tako pa jo za manjše tovornjake začnejo zapirati že pri preseženih 80 kilometrih na uro. "Predvsem tuji vozniki ne spoštujejo omejitev prometa zaradi burje, zato smo v teh šestih dneh izdali 34 kazni za tovrstne prekrške, ki znašajo po 300 evrov, če so prvič izrečene," je dejal Terbovšek.

Veter prevrnil kar 11 kombijev Več nevšečnosti so imeli prometni policisti tudi z vozniki kombijev, saj so jih močni sunki burje prevrnili kar 11. "Teh ne morejo zaustaviti na cestninski postaji Nanos ali Bazara, ker zanje velja vinjetni sistem. Sicer pa so nam prav cestninski delavci Darsa ob prepovedih tovornega prometa v veliko pomoč," je še povedal Terbovšek.

Močna burja z nizkimi temperaturami v tem obdobju za zgornji del Vipavske doline ni nič novega, prvo tako dolgotrajno močno burjo so zabeležili že leta 1928, ko je zaradi nizkih temperatur zamrznilo celo Jadransko morje. Velike probleme so imeli tudi leta 1954, ko so zaradi burje zabeležili tudi smrtno žrtev, tedaj pa je zaradi nizkih temperatur zamrznila reka Soča.

Ne spreglejte