Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
14.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

18

Natisni članek

spor Slovenija Hrvaška teran

Sreda, 21. 12. 2016, 14.35

6 let, 6 mesecev

Bruselj bi Hrvaški dovolil uporabo imena teran, Židan ogorčen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,03

18

teran | Foto STA

Foto: STA

Evropska komisija obžaluje, da Sloveniji in Hrvaški v dveh letih ni uspelo najti skupne rešitve za vprašanje terana, ter meni, da bi bilo treba Hrvaški ob določenih pogojih omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, so danes v Bruslju povedali viri pri Evropski komisiji. Januarja se pričakuje sprožitev procesa za odobritev te izjeme. Kmetijski minister Dejan Židan je ogorčen.

Slovenija je vino "teran" v EU zaščitila z označbo porekla. Zaščitena označba porekla pomeni, da se ne sme na evropskem trgu pod tem imenom pojaviti nobeno drugo vino, ki ne spoštuje pravil, ki veljajo za teran, pridelan na slovenskem Krasu.

Mogoča omejena izjema za uporabo imena sorte grozdja

A "teran" je tudi sorta grozdja na Hrvaškem. V skladu s pravili EU je mogoča omejena izjema za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla, so pojasnili viri pri Evropski komisiji.

Komisija zato po navedbah virov meni, da bi bilo treba Hrvaški ob jasnih pogojih v povezavi z etiketiranjem omogočiti izjemo za vino z zaščiteno označbo porekla "Hrvatska Istra", ki se prideluje na okoli 300 hektarjih iz vinske trte "teran".

Podobne izjeme že veljajo

Ta izjema bi bila torej mogoča pod jasnimi pogoji glede etiketiranja. Na primer, "Hrvatska Istra" bi moralo pisati z večjimi črkami kot "teran" in obe označbi bi morali biti na istem vidnem polju, torej obe na sprednji ali na hrbtni strani steklenice.

Podobne izjeme po navedbah virov že veljajo za vse vinogradniške članice Unije, tudi za Slovenijo. Doslej je bilo pod določenimi pogoji odobrenih že več kot 50 takšnih izjem, največ v Italiji, Franciji, Španiji, na Portugalskem in v Nemčiji.

Židan ogorčen, ne izključuje tožbe proti Bruslju

Kmetijski minister Dejan Židan je razočaran nad odločitvijo Evropske komisije, ki želi za Hrvaško omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Če bo prišlo do sprožitve postopka za odobritev te izjeme, bo Slovenija, kot je napovedal, uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev, ne izključuje niti možnosti tožbe proti komisiji.

"S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Slovenija ne more pristati, da se tako obnaša do nas," je na današnji novinarski konferenci dejal Židan. Ministrstvo je danes namreč prejelo neuradne informacije, da je Bruselj najavil pripravo delegiranega akta, s katerim bi hrvaškim pridelovalcem omogočil trajno izjemo pri uporabi imena teran.

Dejan Židan: S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. | Foto: Bor Slana Dejan Židan: S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Foto: Bor Slana

"S takšno potezo bi komisija torej zaobšla institut pristopnih pogajanj"

"Če bo šla komisija po tej poti naprej, bo prišla na evropsko sodišče, kjer bo v precej nemogočem položaju," je poudaril Židan. Bruselj po njegovih besedah takšne izjeme ne more dovoliti tri leta in pol po vstopu Hrvaške v EU.

Doslej so bile izjeme pri zaščiti mogoče le v treh primerih, in sicer v pristopnih pogajanjih, v postopku nove zaščite ali pa v primeru, da se komisija pogaja s tretjimi državami.

S takšno potezo bi komisija torej zaobšla institut pristopnih pogajanj. Do vloge za izjemo bi se morala v času pogajanj opredeliti komisija, pa tudi članice, ki do pogajalskih zahtev zavzemajo skupno stališče. Hrvaška pa v tistem času ni zaprosila za trajno izjemo pri uporabi imena teran, je dejal minister.

"Hrvaška pri teranu krši predpise"

Slovenija je vino "teran" v EU zaščitila z označbo porekla. Zaščitena označba porekla pomeni, da se ne sme na evropskem trgu pod tem imenom pojaviti nobeno drugo vino, ki ne spoštuje pravil, ki veljajo za teran, pridelan na slovenskem Krasu.

Če bo komisija vendarle začela postopek za trajno izjemo Hrvaški, bi, tako Židan, "legalizirala hrvaške kršitve, čeprav bi morala biti varuh pravnega reda EU". Slovenija pa je komisijo že večkrat opozorila, da pri teranu Hrvaška krši predpise.

Dodal je, da bi komisija s takšno potezo prekoračila svoja pooblastila. V vsebinskem smislu bi odločitev Bruslja, ki v konkretnem primeru večjo težo daje označevanju sorte, kot pa zaščiteni označbi porekla, zanikala eno od ključnih prioritet EU na področju skupne kmetijske politike, to je zaščiteno označbo porekla.

"Sama najava odločitve je problematična, tako z vidika transparentnosti kot tudi pravilnosti postopka. Pri tem pa poudarjam, da je Slovenija glede zaščitene uporabe porekla teran delovala ves čas odprto in pregledno," je poudaril Židan.

"Gre za najvišjo prioriteto Slovenije"

O tem je že obvestil predsednika vlade Mira Cerarja, ministrski zbor bo z informacijami seznanil na četrtkovi seji vlade, saj gre, kot je dejal za "najvišjo prioriteto Slovenije". Zahteval je tudi srečanje z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom. "V naslednjih dneh, tednih in mesecih, bomo storili vse, da zaščitimo ugled komisije, EU in naše pridelovalce," je dodal.

Minister Židan je glede terana ves čas trdil, da ni nobene nevarnosti, da smo na varni strani, je zadnje dogajanje po seji sveta DeSUS komentiral zunanji minister Karl Erjavec. Podrobnosti sicer težko komentira, saj ni seznanjen z zadnjo odločitvijo. "Upam pa, da bo minister Židan to stvar razrešil tako, kot jo je ves čas napovedoval - da teran ostane slovenski," je dodal.

"Teran Kraševcem pomeni ogromno, saj zagotavlja preživetje njihovim družinam." | Foto: Thinkstock "Teran Kraševcem pomeni ogromno, saj zagotavlja preživetje njihovim družinam." Foto: Thinkstock

Pridelovalci terana vztrajajo pri zaščiti uporabe imena teran

Pridelovalci terana so ogorčeni nad namero Bruslja, ki želi Hrvaški omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. "Teran smo zaščitili in zaščita je bila pravočasna in popolna," je poudaril predsednik konzorcija kraških pridelovalcev terana Boris Lisjak. Pridelovalci terana vztrajajo, da lahko le v Sloveniji pridelujemo teran.

Lisjak je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da teran Kraševcem pomeni ogromno, saj zagotavlja preživetje njihovim družinam. "Teran pridelujemo na 86 odstotkih naših vinogradov. Prav zato smo čutili veliko potrebo po zaščiti. Teran smo zaščitili in zaščita je bila pravočasna in popolna in čista kot solza. Od te zaščite ne bomo nikoli odstopili," je dejal.

Dodal je, da so Kraševci preživeli 25 let fašizma, sedaj pa jih hoče EU uničiti. "Tega ne moremo dovoliti, zato se bomo še naprej borili," je dejal Lisjak.

 

Ne spreglejte