Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 6. 2020,
13.58

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

16

Natisni članek

Milan Brglez facebook Tanja Fajon

Petek, 26. 6. 2020, 13.58

3 leta, 10 mesecev

Brglez, Fajonova, Šarec in Tomčeva tarče kibernetskih napadov na Facebooku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

16

Milan Brglez | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropskemu poslancu Milanu Brglezu so v četrtek vdrli v račun na družbenem omrežju Facebook in ga po odvzemu administratorskih pravic izbrisali. Brglez je to pospremil z besedami, da nekomu njegova stališča in način komuniciranja, niso všeč. Poskus napada na Facebooku so doživeli tudi evropska poslanka in predsedujoča SD Tanja Fajon, predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec in evropska poslanka Romana Tomc.

Tanja Fajon
Novice Fajonova proti Pahorju, predsednika republike v bran vzel Janša

Milan Brglez je nenavadno dogajanje na svojem računu opazil kmalu po objavi čestitke ob dnevu državnosti. Takoj po pojavi nenavadnih aktivnosti na svoji strani na Facebooku je temeljito preveril vse značilnosti svojega računa. Ko je želel zamenjati geslo, je ugotovil, da nad računom nima več administratorskih pravic. Zlorabo je prijavil Facebooku, dve uri pozneje pa je bil račun - s strani neznancev - že izbrisan, so danes sporočili iz njegove pisarne, piše STA.

Brglezu izbrisali profil

"Kljub temu da sem sam ravnal skladno z vsemi preventivnimi ukrepi, sem postal žrtev kibernetskega napada. Nekomu moja stališča in način, na katerega komuniciram z javnostmi, niso všeč. Nekomu grem 'na živce', zato me je želel z digitalnim izbrisom simbolično in dejansko utišati," je ob tem sporočil Brglez in dodal, da taka sovražna dejanja pri njem nimajo in ne bodo imela uspeha. Novo stran na Facebooku bo Brglez odprl v kratkem, še napovedujejo v njegovi pisarni.

Milan Brglez | Foto: Ana Kovač Milan Brglez Foto: Ana Kovač

Da je bila deležna poskusa napada na Facebooku, je na Twitterju danes sporočila tudi Tanja Fajon. Neznanci so poskušali vstopiti v njen osebni profil, zato je iz previdnostnih razlogov zamenjala geslo, kar so storili tudi njeni sodelavci, ki ji pomagajo upravljati politično stran. Njen račun in stran sta ostala obvarovana.

Kot je dodala za STA, so vdori v profile in strani žal stalnica, najpogosteje rezultat naključnih robotskih aktivnosti, kdaj pa tudi načrtnih napadov. "Zaenkrat vdorom v stranki Socialni demokrati ne pripisujemo političnih ozadij, a jih tudi ne izključujemo. Nas pa dogodka ponovno opominjata na pomen kibernetske varnosti vseh, tudi državljank in državljanov," je zapisala Fajonova in dodala, da noben napad ne bo preprečil, da še naprej ne bi delovali in zagovarjali svoja stališča in vrednote.

Šarec napisal, da je verjetno nekdo vesel, da njegovih objav ni več

Zvečer pa sta o vdoru v svoj Facebook profil uporabnike obvestila tudi predsednik LMŠ in nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in evropska poslanka Romana Tomc.  Šarec je na svojem Facebook profilu zapisal,  da je bila njegova stran nekaj časa nedosegljiva, ker so mu vdrli v profil. "Zadnjih objav zato ni več, ampak tudi tega je verjetno nekdo vesel," je ob tem zapisal.  

Marjan Šarec Facebook | Foto: Zajem zaslona/Facebook profil Marjana Šarca Foto: Zajem zaslona/Facebook profil Marjana Šarca

Kmalu zatem se je na Twitterju odzvala tudi Tomčeva. "Tudi moja FB stran je bila žrtev poskusa kibernetskega napada. Očitno napadalci tarče niso ločevali na levo in desno," je ob tem dejala.

 

Ne spreglejte