Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 15.56

8 let

Brez vinjet doslej zalotili nekaj deset kršiteljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vozniki prvi dan večinoma upoštevajo obvezno uporabo vinjet na cestninskih cestah, na območju države so kaznovali nekaj deset kršiteljev.

"Na terenu je vseh 20 ekip nadzornikov, ki so plačilne naloge doslej izstavile nekaj desetim kršiteljem. Ti so predvsem med slovenskimi vozniki, čeprav so bili ti že dlje časa opozarjani in obveščani o novem sistemu cestninjenja," je povedal predstavnik za stike z javnostmi v Darsu Marjan Koler. Za vožnjo brez vinjete po cestninskih cestah je zagrožena kazen v višini od 300 do 800 evrov.

Nekaj težav se je pojavilo zaradi nove signalizacije in razvrščanja Današnja uvedba vinjet v prometu in na mejnih prehodih ni povzročila težav, promet mimo cestninskih postaj se je odvijal tekoče. Vozniki so ponekod imeli nekaj težav z upoštevanjem nove signalizacije in razvrščanja, sprememba sistema cestninjenja pa je prinesla tudi omejitev hitrosti na cestninskih postajah.

Po slovenskih avtocestah le z vinjetami Z današnjim dnem velja za osebna vozila in motorna kolesa na vseh cestninskih cestah po Sloveniji uporaba vinjet. Te bodo v uporabi do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja, letos pa je na voljo le polletna vinjeta zelene barve, za katero morajo vozniki osebnih vozil odšteti 35 evrov, vozniki motornih koles pa 17,50 evra.

Ob koncih tedna mogoče zgoščen promet na stranskih cestah Večje zgostitve na stranskih cestah gre pričakovati ob koncih tedna, saj se bodo cestam, za katere velja obvezna uporaba vinjet, skušali izogniti predvsem občasni uporabniki, večinoma tujci, je povedala izvršna direktorica za prodajo in marketing v Darsu Branka Videtič.

Vinjete na več prodajnih mestih Vinjete je že od sredine junija mogoče kupiti pri pooblaščenih trgovcih; prodajajo jih Petrol, OMV Slovenija, Kompas MTS, Tobačna 3dva, Delo prodaja, Pošta Slovenije, AMZS in cestninske postaje. V tujini so vinjete na prodaj na vseh večjih prodajnih mestih bencinskih servisov. Na Madžarskem ta teden še ne bo mogoče kupiti vinjet, bo pa njihov nakup možen na slovenski strani.

Veljavnost letnih vinjet bo fiksna Polletna vinjeta velja šest mesecev, in sicer ne glede na datum nakupa. Pri tem je treba prodajalcu povedati začetek uporabe, tako da ta preluknja pravilen datum; samo s preluknjanim datumom je vinjeta namreč veljavna. Veljavnost letnih vinjet bo fiksna, in sicer bodo veljale od 1. decembra letos do 31. januarja 2010.

Izdaja registrskih tablic z novo vsebino

Vse registracijske organizacije v Sloveniji so pričele izdajati nove registrske tablice oz. registrske tablice z novo vsebino. Že izdane registrske tablice pa ostajajo še naprej v veljavi, so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve.

Razlika je le v barvi obrobe Vsebina registrskih tablic se bistveno ne spreminja, saj je na registrski tablici še vedno evropski logotip, ki mu sledi oznaka registracijskega območja in grb občine. Nove registrske tablice so obrobljene z zeleno obrobno črto, za razliko od sedanjih, ki so obrobljene s črno obrobno črto. Izjema so vozila policije, ki so obrobljena z modro obrobno črto.

Nove tablice so cenejše Ponudnik za izdelavo registrskih tablic je bil izbran na podlagi javnega razpisa. Cena novih registrskih tablic je v povprečju nižja od cene sedanjih registrskih tablic. Za registrsko tablico, ki se namesti na osebno vozilo, je npr. cena nižja za 8 odstotkov.

Ne spreglejte