Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2018,
17.19

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

11

Natisni članek

pokojnine Marjan Šarec Alenka Bratušek

Sreda, 14. 11. 2018, 17.19

5 let, 5 mesecev

Bertoncelj zavrnil navedbe Bratuškove: O tem se nismo dogovorili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

11

Alenka Bratušek | Finančni minister Andrej Bertoncelj je zavrnil navedbe predsednice SAB Alenke Bratušek, da se je koalicija v soboto uskladila, za koliko bo povečala sredstva za regres za upokojence. | Foto Ana Kovač

Finančni minister Andrej Bertoncelj je zavrnil navedbe predsednice SAB Alenke Bratušek, da se je koalicija v soboto uskladila, za koliko bo povečala sredstva za regres za upokojence.

Foto: Ana Kovač

Prvak DeSUS Karl Erjavec in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša sta danes izjavila, da se koalicijski vrh v soboto ni dogovoril, za koliko bodo povečali sredstva za regres upokojencem in kako bo ta izplačan. Da to drži, zagotavlja tudi minister za finance Andrej Bertoncelj, ki je zanikal nekatere današnje navedbe predsednice SAB Alenke Bratušek.

Koalicijske stranke po sobotnem koalicijskem vrhu niso razkrivale podrobnosti dogovora glede proračuna. Premier Marjan Šarec je povedal le to, da bodo v četrtek na seji vlade obravnavali in predvidoma potrdili predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. Ostalo je le še eno odprto vprašanje, o katerem se morajo dogovoriti nekateri koalicijski partnerji, je poudaril predsednik vlade.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes potrdila, da je šlo za vprašanje izplačila regresa upokojencem. V SAB se zavzemajo, da ga izplačajo v dveh višinah, kot je določeno v koalicijski pogodbi, medtem ko si DeSUS prizadeva, da ga izplačajo v petih višinah, saj je to po njihovem mnenju najbolj pravično.

Andrej Bertoncelj
Novice Konec olajšav za velike družine in rezanje štipendij?

SAB in DeSUS pri regresu za upokojence na nasprotnih bregovih

Pričakovati je bilo dogovor SAB in DeSUS, a slednjega glede na poteze Bratuškove ne bo, je v državnem zboru pojasnil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. V DeSUS so se namreč začudili novinarski konferenci Bratuškove, na kateri je ta danes predstavila kompromisni predlog glede izplačevanja letnega dodatka za upokojence.

V SAB predlagajo, da bi se regres upokojencem izplačeval v treh višinah, kar je po besedah Bratuškove treba uskladiti v koaliciji. Ker predlog odstopa od zavez v koalicijski pogodbi, ga bo moral potrditi še svet SAB.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec konkretnega predloga SAB, ki ga je danes predstavila Alenka Bratušek, ni želel komentirati. Dodal je le, da ta predlog prinaša manj denarja za upokojence, kot predlaga DeSUS | Foto: STA , Predsednik DeSUS Karl Erjavec konkretnega predloga SAB, ki ga je danes predstavila Alenka Bratušek, ni želel komentirati. Dodal je le, da ta predlog prinaša manj denarja za upokojence, kot predlaga DeSUS Foto: STA ,

Predsednik DeSUS Karl Erjavec predloga SAB danes ni želel komentirati, je pa izrazil začudenje, da je takšen predlog, ki po njegovih navedbah prinaša manj denarja, kot predlaga DeSUS, na novinarski konferenci podprl tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik

Marko Bandelli
Novice Bandelli odstopil s položaja ministra za kohezijo #video

Bertoncelj pritrdil Erjavcu in zavrnil navedbe Bratuškove

Predlog DeSUS namreč po Erjavčevih navedbah predvideva 40 milijonov evrov več sredstev za regres upokojencem, predlog SAB pa manj. "Zato se sprašujem, čigave interese zagovarja Sušnik," je ob robu srečanja obrambnih ministrov EU v Bruslju dejal prvak DeSUS.

Medtem ko je Bratuškova danes dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem vrhu, tudi s finančnim ministrom, dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos, v teh okvirih pa naj bi bil zasnovan tudi njihov predlog, pa tako Erjavec kot finančni minister Andrej Bertoncelj trdita nasprotno.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je potrdil navedbe predsednika DeSUS Karla Erjavca, da se koalicija v soboto ni uskladila glede dodatnih sredstev za regres upokojencem. | Foto: STA , Finančni minister Andrej Bertoncelj je potrdil navedbe predsednika DeSUS Karla Erjavca, da se koalicija v soboto ni uskladila glede dodatnih sredstev za regres upokojencem. Foto: STA ,

Bertoncelj zagotavlja, da ni bil dosežen noben dogovora tako glede izplačila višine letnega dodatka za upokojence kot tudi ne glede razredov. "Ne drži, da je bil znesek, o katerem je govorila gospa Bratušek, koalicijsko dogovorjen," je dejal minister za finance.

Erjavec ni želel špekulirati, ali DeSUS ne bo podprl osnutka proračuna

Erjavec je pojasnil, da so se dogovorili le o tem, da bodo letnemu dodatku namenili več denarja kot zdaj. "Koliko več, nismo mogli doreči, saj minister za finance ni mogel povedati, ali je to proračunsko vzdržno ali ne," je pojasnil Erjavec. Spomnil je na fiskalno pravilo in zaveze do Bruslja ter na to, da mora biti proračun uravnotežen.

Erjavec se tudi ni želel konkretno izreči, v kakšnem primeru predloga novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga bodo imeli v četrtek na vladni mizi, DeSUS ne bo podprl. Počakali bodo na ministrov predlog in potem bo jasno več, je povedal.

Po Jurševih navedbah se v DeSUS zavedajo, da je obseg sredstev, ki se morajo porazdeliti, omejen. Za DeSUS je po besedah Jurše pravično le to, da tisti z nižjimi pokojninami dobijo višji regres, tisti z višjimi pokojninami pa nižjega, kar omogoča izplačilo v petih razredih. "To bomo zastopali, dokler bomo v državnem zboru," je napovedal.

Alenka Bratušek in Marko Bandelli
Novice Bandellijev odstop ne zmanjšuje zavez koalicijskih partnerjev

Vlada računa tudi na podporo Levice

Bratuškova je danes med drugim povedala, da verjame, da bodo v koaliciji v kratkem uskladili zakon o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Vlada ga bo po njenih navedbah obravnavala predvidoma prihodnji četrtek. "Škoda. Lahko bi začeli malo prej delati in bi bilo morda lažje. A prihodnji četrtek je naša skupna naloga, da zakon na vladi sprejmemo in ga pošljemo v državni zbor," je dejala Bratuškova in izrazila upanje, da bo koalicija novelo zakona v državnem zboru potrdila s pomočjo Levice.

Odgovor na vprašanje, kje bodo v skladu s posameznimi zahtevami dobili denar za vse skupine, Bratuškova prepušča Bertonclju, ki je po njenih navedbah obljubil, da bo to, o čemer se zdaj pogovarjajo, umestil v čistopis zakona. "Ko bomo imeli na mizi naslednjo različico zakona, bo znanega kaj več, a jaz sem optimistična," je poudarila Bratuškova.

 

SDS z novelo predlaga tudi dvig odmernega odstotka ter povišanje minimalne starostne in invalidske pokojnine

Predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Zpiz-2), ki ga je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SDS, prinaša dvig odmernega odstotka, povišanje minimalne pokojnine za starostno ali invalidsko pokojnino, določitev letnega dodatka ter usklajevanje pokojnin, so danes sporočili iz stranke.

Odstotek za odmero pokojnine, ki je določen v 37. členu zakona, se pri vseh tistih zavezancih, ki se še bodo upokojili in imajo odmerni odstotek za polno delovno dobo 40 let nižji od 63 odstotkov, po predlogu SDS dvigne na 63 odstotkov, in to postopoma v petih letih po 0,55 odstotka na leto vsakega 31. decembra v letu. Pri tem novela zasleduje cilj, da se ne poslabša položaj tistih, ki se do leta 2022 upokojujejo po posebnih določbah 37. člena.

Ne spreglejte