Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 17. 9. 2013, 13.02

8 let

Bratuškova bo kandidirala za predsednico Pozitivne Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednica vlade in predsedujoča Pozitivni Sloveniji Alenka Bratušek je potrdila, da bo na kongresu PS 19. oktobra kandidirala za predsednico stranke. Prvi odziv Zorana Jankovića: "Čestitke."

Bratuškova je po seji poslanske skupine PS dejala, da se je tako odločila sama in da ji drugega ni preostalo, saj težko vodi vlado, če nima podpore stranke. Potrdila je informacijo, da je v petek in soboto govorila z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in mu sporočila svojo odločitev.

Nista se strinjala "Ne bom rekla, da je bila odločitev sprejeta v soglasju." Bratuškova je izrazila prepričanje, da bo PS ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, župana glavnega mesta in največjo poslansko skupino ter da bo tista stranka, ki bo v Sloveniji ohranjala stabilnost, pravičnost in solidarnost.

Ni imela izbire, ker je stabilnost alfa in omega "Z gospodom Jankovićem sva bila skupaj v petek in soboto. Povedala sem mu, da po moji oceni drugega kot to, kar sem naredila, praktično ne morem narediti, če želim ohraniti politično stabilnost v državi in vlado takšno, kot je. To je pač moja odločitev in tudi mislim, da je prav, da takšno odločitev človek sprejme sam."

Politična stabilnost je po mnenju premierke osnovni predpogoj za delo vlade. "Če jaz kot predsednica vlade nimam podpore ali pa ne bi imela podpore svoje poslanske skupine oziroma stranke, potem tudi vlado zelo težko vodim. In ker so pred nami težke odločitve glede ukrepov, ki so potrebni, je ta podpora nujno potrebna."

Bila je na mukah Bratuškova je še dejala, da je bila njena odločitev težka: "Glede na to, da smo stranka, v kateri se dobro razumemo in smo bolj ali manj vse odločitve sprejemali soglasno, sem bila tukaj pač sama in sem se morala sama odločiti, kaj in kako."

Čestital ji je "Čestitke." Tako pa je ljubljanski župan Zoran Janković pred javno objavo Bratuškove odgovoril na novinarsko vprašanje o njeni kandidaturi. Janković je dejal, da se še ni odločil, ali bo kandidiral tudi sam. Zagotovil je še, da ni seznanjen, da je Bratuškova napovedala kandidaturo.

Bosta v vojni? Ker med Bratuškovo in Jankovićem ni prišlo do dogovora glede vodenja PS, to verjetno pomeni "vojno" v stranki, saj je ljubljanski župan na novinarski konferenci tudi dejal, da se bo glede kandidature odločil do kongresa, čeprav rok za soglasje h kandidaturam poteče 2. oktobra. V času po tem datumu in na samem kongresu torej kandidatur ni mogoče vlagati.

Kongres je glavni, ne procedura Na ugotovitev, da se mora torej odločiti do 2. oktobra, je Janković dejal: "Kongres je najvišji organ vsake stranke. Kongres lahko dovoli ali pa ne dovoli, karkoli. Res je, da se kandidature zbirajo do 24. septembra. Tisti, ki bodo kandidirani, imajo do 2. oktobra pravico, da povejo, ali bodo ali ne bodo kandidirali. Imam dve možnosti, ali se odločim ali pa se nič ne odločim." To bi lahko pomenilo tudi, da bo Janković, tudi če ne bo dal soglasja h kandidaturi, v stranki napetost ohranjal do samega kongresa.

Ona poroča poslancem, on pa novinarjem Janković je čestitko Bratuškovi izrekel po novinarskem vprašanju, kako komentira informacijo, da je predsedujoča PS "ravnokar napovedala kandidaturo za predsednico stranke". Županova novinarska konferenca je sicer potekala med sejo poslanske skupine PS.

Zakaj bi bil le en kandidat? Tudi ustanovitelj PS je potrdil srečanji z Bratuškovo, a o vsebini pogovorov ni želel govoriti. Na ugotovitev, da so nekateri vodilni člani stranke, denimo vodja poslancev Jani Möderndorfer, napovedovali, da bo na kongresu le en kandidat za predsednika, je Janković odgovoril, da je treba takšno vprašanje nasloviti na njih.

Ni vedel, da je napovedala kandidaturo "Stranka je odprta, tako smo jo postavili, vsak lahko kandidira. Nisem niti vedel, da je Bratuškova napovedala kandidaturo. To ne vpliva na mojo odločitev, jaz se bom sam odločil."

Ne spreglejte