Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
17.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

14

Natisni članek

Branimir Štrukelj Fides javni sektor vlada

Četrtek, 1. 12. 2016, 17.06

6 let, 6 mesecev

Branimir Štrukelj vladi: Tudi mi bomo izstavili račun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

14

Branimir Štrukelj | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Tudi sami bomo vladi izstavili zahteve, ki bodo podobne tem, ki so jih zdaj dosegli zdravniki," je po današnji zeleni luči vlade za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides napovedal glavni vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj. V Fidesu pa so zadovoljni, ker je vlada "končno naredila korak v pravo smer".

Vlada je danes pooblastila ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Temu sta nasprotovali koalicijski SD in DeSUS.

Javni sektor bo pričakoval podobne spremembe

Branimir Štrukelj je opozoril, da je v sporazumu s Fidesom še vse kaj drugega kot to, za kar zdaj poudarjajo, da je povezano z zdravstveno reformo. Opozoril je na "znatna zvišanja plač zdravnikov", zaradi česar je po njegovem mnenju jasno, da bodo vsi drugi v javnem sektorju pričakovali podobne spremembe.

Pogledali bodo, kaj so dosegli zdravniki

"To pomeni, da se bomo sindikati v javnem sektorju temu dogovoru prilagodili tako, da bomo pogledali, kaj je v sporazumu, in počakali, kaj bo zapisano v aneksu h kolektivni pogodbi za zdravnike. V skladu s temi izboljšanji bomo tudi sami vladi izstavili zahteve, ki bodo podobne tem, ki so jih zdaj dosegli zdravniki," je dodal. "Dvomim, da vlada je tako nereflektirana, da ne bi ugotovila, da če je eni od skupin v okviru enotnega plačnega sistema izboljšala plače, jih bo morala prej ali slej izboljšati tudi drugim," je povedal.

Je krize konec?

Štrukelj meni, da je vlada očitno opustila trditev, ki jo je do zdaj ponavljala na pogajanjih s sindikati javnega sektorja, da makroekonosmke razmere ne dopuščajo, da bi odpravili vse varčevalne ukrepe. Če ne bi opustila te trditve, ne bi privolila v izboljševanje plač zdravnikom, je dodal.

Podpisa med vlado in sindikati letos spoh ne bo?

Glede pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja, ki so po sklenitvi sporazuma s Fidesom zastala, pa je dejal, da v tem trenutku ne more govoriti v imenu vseh sindikatov, saj se mora z njimi še pogovoriti. To se bo verjetno zgodilo v ponedeljek. V imenu šolskega sindikata Sviz, katerega glavni tajnik je, pa je dejal, da nima nobenega mandata, da bi "kar koli podpisoval, preden bo jasno, kakšna so ta izboljšanja za eno od skupin v javnem sektorju". Tako je povsem mogoče, da podpisa to leto ne bo, je dodal.

V Fidesu so zadovoljni

V Fidesu, ki ga vodi Konrad Kuštrin, so z odločitvijo vlade zadovoljni.  | Foto: STA , V Fidesu, ki ga vodi Konrad Kuštrin, so z odločitvijo vlade zadovoljni. Foto: STA , V zdravniškem sindikatu Fides pa so zadovoljni, da je vlada "končno naredila korak v pravo smer in podprla sporazum, ki bo sprožilec nujno potrebnih sprememb za boljši zdravstveni sistem". Ker je pred njimi še veliko dela, pričakujejo, da bodo za realizacijo zavez iz sporazuma že prihodnji teden sedli z vlado za pogajalsko mizo.

V Fidesu menijo, da so v desetih dneh od parafiranja sporazuma o zamrznitvi stavkovnih aktivnosti zaradi nepotrebnega političnega obračunavanja, s katerim je del politike netil konflikt med zdravniki in bolniki, strašil s privatizacijo, spodbujal medgeneracijski spor med zdravniki ter spor med sindikati javnega sektorja, izgubljali dragocen čas.

Zapisali so še, da so zdravniške organizacije brez posluha politike vrsto let opozarjale na potrebne spremembe v zdravstvu. "V začetku leta 2014 smo tako javno predstavili predlog reforme slovenskega zdravstvenega sistema, a odziva tedanjega resornega ministra ni bilo," so zapisali.
Ne spreglejte