Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2018,
6.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Slovenski državni holding guverner Boštjan Vasle Banka Slovenije

Četrtek, 13. 12. 2018, 6.20

5 let, 4 mesece

Boštjan Vasle pred prvo oviro na poti do guvernerskega položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Borut Pahor, Boštjan Vasle | Foto Urad predsednika republike

Foto: Urad predsednika republike

Na predlog predsednika republike Boruta Pahorja bo parlamentarna mandatno-volilna komisija danes obravnavala kandidaturo nekdanjega direktorja Umarja Boštjana Vasleta za guvernerja Banke Slovenije. Obravnavala bo tudi predlog vlade, da se v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga imenuje predsednico uprave Pokojninske družbe A Karmen Dietner.

Nekatere stranke so še skrivnostne glede podpore Vasletu, a za zdaj kaže, da lahko v državnem zboru prejme ustrezno podporo. Na sicer tajnem glasovanju je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Računa lahko na podporo SMC, DeSUS, SD in SAB, verjetno pa tudi na podporo SDS in NSi. V Levici so medtem napovedali, da ga ne bodo podprli.

Vasle za odprtost in sodelovanje

Vasle se je na javni predstavitvi zavzel za delovanje banke kot odprte institucije. "Vedno sem podpiral odprtost in sodelovanje, moja kandidatura temelji tudi na tej zavezi," je povedal.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev. Če bo Vasle v DZ dobil podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke.

Borut Pahor, Boštjan Vasle
Novice Pahor za guvernerja predlaga Boštjana Vasleta #video

46 glasov potrebuje tudi Karmen Dietner

Mandatno-volilna komisija DZ bo imela na mizi tudi predlog vlade, da se v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga imenuje trenutno predsednico uprave Pokojninske družbe A Dietnerjevo. Predlog mora potrditi DZ z najmanj 46 glasovi, z imenovanjem Dietnerjeve pa bi zapolnili mesto, ki je bilo izpraznjeno po odhodu zdajšnjega ministra za finance Andreja Bertonclja iz nadzornega sveta SDH.

Ne spreglejte