Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2017,
7.22

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

Adria Airways stavka Letališče Jožeta Pučnika

Sreda, 22. 3. 2017, 7.22

7 let, 1 mesec

Boste danes ali jutri potovali z letalom? Potem vas bo zanimalo tole.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

1

Adria Airways | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Piloti Adrie Airways bodo danes in v četrtek med 6. in 22. uro stavkali. Zaradi stavke bodo spremembe pri številnih poletih, medtem ko odpovedi poletov vsaj prvi dan v Adrii ne načrtujejo. Piloti so se za stavko odločili zaradi zmanjševanja pravic po izteku zadnje veljavne kolektivne pogodbe.

V Adrii si prizadevajo za čim manj sprememb voznega reda ter zagotovitev prevoza vsem potnikom, vseeno pa potnike pozivajo, naj redno spremljajo aktualne potovalne informacije, ki jih družba objavlja na svoji spletni strani. Za danes so predvideni spremenjeni urniki letenja, za četrtek pa so nekatere polete že odpovedali.

Februarja se je iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba

Za stavko v Adrii so se odločili, potem ko se je ob koncu februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe Sindikat prometnih pilotov Slovenije in družba še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov, so zapisali v sindikatu.

Stavka napovedana tudi za konec aprila in maja

Tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. Sindikat je sicer stavke pilotov Adrie Airways napovedal tudi za 27. in 28. aprila ter 25. in 26. maja.

Adriini piloti ne pristajajo na nižanje standardov in pravic

Stavkajoči piloti Adrie Airways so na današnji novinarski konferenci na Brniku izpostavili, da želijo ohraniti standard, ki so ga imeli po stari kolektivni pogodbi. Po njenem izteku od 1. marca dalje delajo pod drugačnimi delovnimi pogoji. Kolikšna bo sprememba pri plači, še ne vedo, bi se pa te lahko znižale za do 35 odstotkov.

Jasno je, da so se stvari pod novim lastnikom spremenile. "To je prva stavka v zgodovini Adrie Airways in prvič smo se znašali brez kolektivne pogodbe. To je za nas velika sprememba in nahajamo se na neznanem terenu," je dejal Majcen. Počivavšek pa je dodal, da so od novega lastnika pričakovali, da bo družbo prestrukturiral in obrnil negativne trende iz preteklih let.

Nov sestanek med sindikatom in vodstvom je predviden za četrtek. "Mi v dobri veri hodimo na pogajanja z vodstvom in upamo, da bomo čim prej prišli do nove kolektivne pogodbe," je povedal Majcen. Njihova stavkovna zahteva pa je, da bi standardi in pravice iz dosedanje kolektivne pogodbe ostali v veljavi, dokler ne bi sklenili nove.

Ne spreglejte