Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

Slovenija poslanci Državni zbor ustavno sodišče Špelca Mežnar Marko Šorli

Torek, 12. 7. 2016, 9.43

6 let, 6 mesecev

Špelca Mežnar in Marko Šorli izvoljena za ustavna sodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Marko Šorli in Špelca Mežnar predstavitev | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Poslanci so Špelco Mežnar in Marka Šorlija na tajnem glasovanju izvolili za ustavna sodnika. Strokovnjakinja civilnega prava Mežnarjeva je dobila 71 glasov, dolgoletni kazenski sodnik Šorli pa 60. Devetletni mandat bosta nastopila jeseni, Mežnarjeva 31. oktobra, Šorli pa tri tedne pozneje, 20 novembra.

Špelca Mežnar bo nadomestila predsednika ustavnega sodišča Miroslava Mozetiča, Marko Šorli pa sodnico Marto Klampfer. V obeh primerih je glasovalo 88 poslancev, vendar je bilo pri glasovanju za Mežnarjevo osem glasovnic neveljavnih, v Šorlijevim primeru pa pet. Mežnarjeva je dobila 71 glasov, devet jih je bilo proti. Šorli je dobil nekoliko nižji podporo, podprli sta ga dve tretjini vseh poslancev, 23 jih je glasovalo proti.

ZL napovedala, da predloga ne bo podprla

Predsednik republike Borut Pahor je kandidata izbral po posvetovanju s poslanskimi skupinami med devetimi prijavljenimi kandidati na javni poziv. Glasovanje je bilo tajno, tako da podrobnosti z glasovanja niso znane. So pa poslanske skupine okoli kandidatov dosegle soglasje, le v Združeni levici so že pred glasovanjem povedali, da ne bodo podprli kandidatov, ker, kot so sporočili, "nasprotujemo paketnemu imenovanju ustavnih sodnikov in s tem političnem kupčkanju glede izbora kandidatov".

Levo-desno soglasje

Veliko se je govorilo, da je politika sklenila soglasje in kandidate izbirala po ključu "enega levega in enega desnega kandidata". Posredno je v času posvetovanj temu pritrdil poslanec SD Matjaž Han, ko so ga novinarji vprašali, ali drži, da sta se koalicija in opozicija dogovorili, da vsaka predlaga po eno ime. Takrat je odgovoril: "Če se ne želimo preveč deliti, moramo včasih sprejeti tudi kakšno ime, ki nam ni najbolj všeč."

Ustavno sodišče | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Najmlajša ustavna sodnica do zdaj

Oba novoizvoljena sodnika sta že prisegla in se poslancem zahvalila za zaupanje ter jih na kratko tudi nagovorila. Mežnarjeva, ki bo najmlajša ustavna sodnica do zdaj, podporo šteje kot izraz zaupanja v sposobnosti mlade generacije. V naslednjih letih bo skušala dokazati, da so mladi tega zaupanja vredni, zato se zaveda svoje odgovornosti, je dejala. Tudi Šorli napoveduje, da si bo z vsemi močmi prizadeval upravičiti zaupanje, pa tudi prepričati tiste, ki so morda dvomili vanj.


Kdo sta Marko Šorli in Špelca Mežnar:

Marko Šorli je vrhovni sodnik svetnik Vrhovnega sodišča RS in vodja Kazenskega oddelka. Leta 2010 je kandidiral za predsednika vrhovnega sodišča, a pri kolegih vrhovnih sodnikih takrat ni dobil zadostne podpore; predsednik je pozneje postal Branko Masleša. Šorli je bil do Masleše in dela vrhovnega sodišča večkrat kritičen.

Špelca Mežnar je predavateljica na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne vede v Celju in raziskovalka na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti, ki ga vodi profesor in nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. V preteklosti je kot odvetnica delala v pisarni Čeferin. Je poznavalka delovnega in prava socialne varnosti. 


Javne kritike na račun Marka Šorlija

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je včeraj v odprtem pismu poslance pozval, naj "ne podprejo gnilega kompromisa med strankarskimi vrhovi in predsednikom republike o dveh kandidatih za ustavne sodnike". Poudaril je, da je dogovor "en levi in en desni" nujen, pogubno pa bi po njegovem prepričanju bilo, "če bi desnokonservativni nazorski pol predstavljal sodnik, kot je Šorli".

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je v odprtem pismu zapisal, da Marka Šorlija šteje za strokovno neprimernega za tako pomembno imenovanje. | Foto: Bor Slana Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je v odprtem pismu zapisal, da Marka Šorlija šteje za strokovno neprimernega za tako pomembno imenovanje. Foto: Bor Slana

Spomnil je, da je že v preteklosti pojasnil, da ga šteje za povsem strokovno neprimernega za tako izjemno pomembno funkcijo, nekdanji predsednik ustavnega in nato še vrhovnega sodišča Franc Testen pa da ga je označil tudi za osebnostno neprimernega.

Šorliju je Krivičevo javno pismo nenavadno. "Očitno sem se znašel v položaju, ko naj bi odgovarjal na očitke, s katerimi, kot kaže, nisem seznanjen, in to le en dan pred glasovanjem o moji kandidaturi za ustavnega sodnika v državnem zboru," je zapisal. 

Ne spreglejte