Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
16.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ustava Marko Bošnjak

Četrtek, 15. 12. 2016, 16.50

6 let, 7 mesecev

Bošnjak: Na slovensko ustavo lahko gledamo s ponosom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slavnostna seja ustavnega sodišča ob dnevu samostojnosti in 25. obletnici sprejema ustave. | Foto Bobo

Foto: Bobo

Ustavno sodišče je danes s slavnostno sejo obeležilo dan ustavnosti. Slavnostni govornik, sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Marko Bošnjak, je ob tem dejal, da je slovenska ustava dokument, na katerega lahko pogledamo s ponosom: "Mirno se lahko postavi ob bok najpomembnejšim in najboljšim primerljivim tujim dokumentom."

Slovenska ustava se po Bošnjakovih besedah kaže kot trden in prepričljiv temelj demokratične pravne države, zavezane človekovim pravicam, drugim temeljnim pravnim in občečloveškim vrednotam.

Po njegovih besedah bi le težko opazili, da je "morala nastati dokaj hitro in vzporedno z drugim velikim projektom, to je vzpostavitvijo samostojne države, saj ne vsebuje pomembnejših praznin, notranjih neskladij, nesmiselnih rešitev ali podobnih hib, značilnih za pravne akte, sprejete v naglici".

Ustavno sodišče odločalo v nasprotju s pričakovanji vlade

Izpostavil je dobro delo ustavnega sodišča kot varuha ustave v zadnjih 25 letih. "Dovolim si reči, da je imelo ustavno sodišče v sicer dokaj kratki ustavni zgodovini dovolj poguma, da je brez oklevanja razveljavilo posamezne odločitve ali predpise ali pa vsaj ugotovilo njihovo neustavnost, čeprav je bilo to v očitnem nasprotju s pričakovanji vlade, državnozborske večine ali večinske javnosti," je dejal.

Ustavni sodniki | Foto: Bobo Foto: Bobo Kot je dejal, se ne spominja, da "bi kateri izmed kvalificiranih opazovalcev za katerokoli izmed ustavnosodnih odločitev argumentirano ugotavljal, da je bila sprejeta zato, da bi bila všeč nosilcem drugih vej oblasti ali javnemu mnenju". "Ta okoliščina sama po sebi je izjemen dosežek," je poudaril.

Opozoril je, da je bilo ustavno sodišče večkrat in še vedno je deležno kritik o domnevni politični motiviranosti nekaterih odločitev, prav tako predlogov, da je treba zato ustrezno vplivati na njegovo sestavo, "da bo ta bolj 'naša' in manj 'njihova'". Tem pritiskom je mogoče "kljubovati s sistemskimi rešitvami, ki se nanašajo na način izbire ustavnih sodnikov, ustreznim materialnim in siceršnjim statusom v času izvrševanja mandata in s primernimi oblikami varstva po njegovem prenehanju", je dejal in dodal, da je na tem področju še veliko prostora.

Sovdatova in Petrič za strokovno podkovane in pokončne ljudi na mestih ustavnih sodnikov

Predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat je pred izbiro kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov ocenila, da bi morali biti izbrani kandidati strokovnjaki, prav tako pa etične in pokončne osebe. Podobno meni nekdanji predsednik Ernest Petrič, ki ob tem odgovorne poziva, naj kandidatov ne izbirajo po načelu, da bodo ugajali njim.

Ne spreglejte