Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2016,
15.53

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

informacijski pooblaščenec Mojca Prelesnik Goran Klemenčič Boris Štefanec Nataša Pirc Musar prekršek

Torek, 23. 2. 2016, 15.53

5 let, 4 mesece

Boris Štefanec in Goran Klemenčič neupravičeno dostopala do transakcijskih računov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Informacijski pooblaščenec ugotavlja, da sta odgovorni osebi na KPK neupravičeno pridobivali številke transakcijskih računov fizičnih oseb. Gre za Borisa Štefaneca in Gorana Klemenčiča.

Informacijski pooblaščenec (IP), ki ga vodi Mojca Prelesnik, je v inšpekcijskem postopku poleg dveh prekrškovnih odločb za vrh KPK izdal še eno za odgovorno osebo na upravi za javna plačila (UJP). Ta odločba je bila kršitelju že vročena, medtem ko na IP za zdaj nimajo podatka o vročitvi odločb (nekdanjim) odgovornim osebam na KPK. Podatkov o imenih zato ne morejo posredovati, so nam odgovorili. Po naših informacijah gre za Borisa Štefaneca in Gorana Klemenčiča, ki nam je prejem odločbe potrdil, ter za generalno direktorico UJP Aleksandro Miklavčič.

Odgovorne osebe so bile spoznane za odgovorne neupravičenega posredovanja (UJP) oziroma pridobivanja (KPK) številk transakcijskih računov (TRR) vseh fizičnih oseb, katerih transakcije so bile pri UJP zabeležene tako v dobro kot v breme proračunskih uporabnikov.

Kaj se je dogajalo v praksi

IP v odločbah ugotavlja: KPK je od UJP prejemala vse številke TRR vseh posameznikov, ki so od kateregakoli proračunskega uporabnika prejeli vsaj en evro, pa tudi, če so proračunskemu uporabniku vsaj en evro plačali, navajajo na IP.

V praksi je šlo za to, da so imeli na KPK pod Klemenčičem in za tem pod Štefanecem z upravo za javna plačila sklenjene pisne sporazume, na podlagi katerih je KPK pridobivala celotne baze podatkov, s katerimi je razpolagala UJP, je pojasnila Prelesnikova.

"Ključno pa je, da ni bilo nobene omejitve, ampak je šlo za neselektivno posredovanje vseh številk TRR, ki so se beležile pri UJP, čeprav KPK zoper veliko večino imetnikov (fizičnih oseb) ni vodila nobenega konkretnega postopka iz svoje pristojnosti.

Še več. Ugotovljeno je bilo, da zoper večino posameznikov, katerih številke TRR je pridobivala, sploh ni bila pristojna voditi nobenih postopkov ali jih drugače obravnavati v postopkih iz svoje pristojnosti (npr. upokojenci, prejemniki odškodnine zaradi okužbe z virusom HIV).

Navedeno še toliko bolj velja za posameznike, ki so na račune proračunskih uporabnikov izvajali vplačila (npr. davkoplačevalci) in katerih številke TRR je KPK prav tako neselektivno pridobivala, čeprav njihovih imetnikov ni bila v ničemer pristojna obravnavati," so sporočili z urada IP.

UJP vmes prekinil pošiljanje podatkov

Kršitve so se zgodile v povezavi z aplikacijo Supervizor, na kateri je mogoče spremljati transakcije javnih institucij. Postopek o ugotavljanju kršitev je pri IP sprožila nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar kot zastopnica Univerze v Ljubljani. Pirc Musarjeva je zavzela stališče, da javnost ne sme izvedeti, koliko poleg rednega dela zaslužijo profesorji na fakultetah.

UJP je lani KPK obvestil, da jim ne bo več posredoval podatkov o plačilih, zato so na KPK aplikacijo začasno izključili oziroma umaknili dostop do nje.

Na KPK so takrat pojasnili, da so se za začasni izklop odločili, da bi se izognili nepredvidenim zapletom v povezavi z dostopom do podatkov. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je tedaj dejala, da niso naročili ugasnitve Supervizorja in da bi ta do odločitve v inšpekcijskem pregledu lahko ostal.

Pozneje so si na UJP premislili in sporočili, da bodo podatke o transakcijah, ki se nanašajo na avtorske in podjemne pogodbe fizičnih oseb, spet pošiljali. To so storili po ponovnem pregledu sporazuma in poslanih podatkov ter napovedali, da bodo protikorupcijski komisiji podatke pošiljali do odločitve IP.

Kaj čaka Štefaneca in Klemenčiča? Z urada informacijskega pooblaščenca so nam sporočili, da podatkov o sankcijah še ne morejo razkrivati. Ker gre za prekrškovne odločbe, so sankcije določene po zakonu o prekrških.

Po zakonu imajo Štefanec, Klemenčič in Miklavčičeva v osmih dneh po vročitvi možnost, da vložijo zahtevo za sodno varstvo. O tej najprej odloča državni nadzornik za osebne podatke pri IP, potem pa okrajno sodišče.

Ne spreglejte