Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2016,
14.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Boris Pahor

Petek, 26. 8. 2016, 14.37

6 let, 7 mesecev

Boris Pahor ob 103. rojstnem dnevu: V ospredje moramo postaviti zdravo nacionalno zavest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Pisatelj in mislec Boris Pahor je ob 103. rojstnem dnevu in predstavitvi knjige V imenu dialoga znova izpostavil misel, da svet v današnjih težkih časih lahko reši zgolj dialog, usmerjen k razumu.

Pahor upanje prepoznava v svetu, ki bo v ospredje postavil človeka na vseh področjih, se uprl vojnam, barbarizmom in težnjam k prevladi ter hkrati v ospredje postavil "zdravo nacionalno zavest", ki ne bo škodila drugemu.

Med drugim Pahor podpira idejo o ustanovitvi etičnega parlamenta in jo prenaša na svet. Če bi se na svetovni ravni v imenu dialoga srečali politični gospodarji, gospodarstveniki, predstavniki različnih veroizpovedi, pisatelji in drugi misleci, bi dialog po njegovih besedah lahko uspel. Pritrditve in kakšen nasmeh je izvabila izjava, da si lahko človek, če je izumil mobilne telefone in kloniral ovco, izmisli tudi, kako je treba drugače urediti stvari na svetu.

Pahor: Udba je nadzorovala Edvarda Kocbeka

Njegovi zadnji zapisi v knjigi V imenu dialoga so nastali na pisalnem stroju, ki ne deluje več, kot bi moral, in tudi izpusti kakšno črko, kar je zahtevalo marljivost zaposlenih na založbi. 

V prvem delu je objavljen dnevnik, ki je leta 2005 mesec dni izhajal v Delovi Sobotni prilogi, v drugem pa so besedila, ki so nastala od leta 2013 do danes in se zdijo Pahorju zelo pomembna. Med njimi je dopisovanje z Igorjem Omerzo, ki po njegovih besedah priča o tem, da je Udba nadzorovala Edvarda Kocbeka.

Boris Pahor je premierju Miru Cerarju je dejal, da ve, da pri svojem delu ni svoboden in da se ne more bojevati s silami, ki mu ukazujejo, obenem pa je čestital slovenski državi in Slovencem želel veliko modrega razmišljanja in poguma. | Foto: STA , Boris Pahor je premierju Miru Cerarju je dejal, da ve, da pri svojem delu ni svoboden in da se ne more bojevati s silami, ki mu ukazujejo, obenem pa je čestital slovenski državi in Slovencem želel veliko modrega razmišljanja in poguma. Foto: STA ,

Cerar: Jubilant Pahor je humanist, večni mladenič in zagovornik ljubezni

Premier Miro Cerar je pisatelja Borisa Pahorja, ki ga je povabil na slavnostno kosilo, nagovoril z besedami, da je velik humanist, večni mladenič ter zagovornik ljubezni. Ob tem je navedel njegovo misel: "Ne pomaga nobena ekonomija, nobena stranka, ne leva ne desna, samo ljubezen še velja!" Jubilantu je voščil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Cerar je izpostavil še Pahorjev trikratni ne fašizmu, nacizmu in komunizmu ter trikratni da življenju, svobodi in človeškemu dostojanstvu. Poudaril je, da je ponosen, da imamo tako velikega človeka, kar upa, da lahko izreče v imenu vseh Slovencev. V voščilu mu je želel še veliko iskrivosti in se zahvalil za njegov prispevek k slovenstvu in človečnosti.

Pahor je dejal, da je bil presenečen nad Cerarjevim povabilom na kosilo, saj "še nikoli ni pohvalil nobene vlade, ne parlamenta". Obenem je poudaril, da ni vajen diplomatskih govorov, zato ker vedno rad iskreno pove tisto, kar misli. V tem okviru je Cerarja pozval, naj si prizadeva za "drugi tir od Pirana do Divače".

Ne spreglejte