Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 1. 2008,
13.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 1. 2008, 13.16

8 let, 1 mesec

Borg: Rešitev za ERC čim prej, v luči članstva Hrvaške v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rešitev za vprašanje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu je pomembno najti čim prej in v luči članstva Hrvaške v Evropski uniji, je poudaril evropski komisar za ribištvo Joe Borg.

Za Hrvaško kot članico EU bo namreč ribištvo skupna politika in v skupni politiki so tudi skupna pravila, je pojasnil. Rešitev je po mnenju komisarja Borga treba iskati v smeri ukrepov, ki bodo po eni strani zagotavljali trajnostno ribiško politiko v tem delu Jadrana, po drugi pa nediskriminacijo v ribiški praksi. Ribištvo in tradicionalne pravice ribičev za teritorialnimi vodami morajo biti spoštovane in v okviru skupne ribiške politike," je poudaril komisar. "Ne sme biti diskriminacijske obravnave, hkrati pa mora biti ribištvo trajnostno," je dejal.

"Spor med Slovenijo in Hrvaško se mora rešiti dvostransko"

To bi lahko zagotovili z raznimi tehničnimi ukrepi - na primer z ustrezno gostoto mrež, je menil Borg v izjavi za skupino slovenskih in hrvaških novinarjev v Bruslju po nastopu na zajtrku v pripravi bruseljskega inštituta EPC o pomorski politiki EU.

Vprašanje zaščite Jadrana ima dva vidika, je še poudaril Borg. Prvi je "širša razsežnost, ki se nanaša na spor glede meje med Slovenijo in Hrvaško". "To je dvostransko vprašanje, ki se mora obravnavati in rešiti dvostransko, komisija pa lahko pri tem pomaga," je pojasnil.

"Drug vidik se nanaša na interese ribičev"

Drugi vidik se nanaša na omenjeno skupno ribiško politiko EU, pri čemer gre za "interese ribičev, slovenskih in italijanskih". Pri tem je naloga komisije, da pomaga doseči rešitev, ki bo zagotavljala trajnostno ribiško politiko in zaščitila interese ribičev, je razložil.

Zato je pomembno čim prej najti kratkoročno rešitev, ki bi prerasla v dolgoročno v luči pričakovanega članstva Hrvaške v EU. "V interesu Hrvaške je, da se najde rešitev, ki bo v okviru skupne ribiške politike," je poudaril.

"Pomembno je, da vse strani v razpravi sodelujejo proaktivno in pozitivno," je menil komisar. Pogajalsko poglavje o ribištvu bi lahko bilo odprto in zaprto takoj, ko bo dosežena rešitev glede tega vprašanja, je sklenil.

Ne spreglejte