Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sandi Češko

Četrtek, 11. 7. 2013, 14.32

8 let, 1 mesec

Bomo Slovenci prvega milijarderja dobili že v prihodnjih letih?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvega milijarderja bomo dobili takrat, ko bomo Slovenci dojeli, da se moramo za uspeh potruditi in da ne moremo govoriti samo o naših pravicah, ampak predvsem o naših dolžnostih, pravi Igor Erker.

Ekonomist Igor Erker je prepričan, da je 80-kratna razlika v premoženju med najbogatejšim Slovencem Sandijem Češkom in najbogatejšo Avstrijsko družino Porsche in Piëch preprosto posledica razlik v tradiciji podjetništva. "Avstrijsko podjetništvo po letu 1945 ni bilo umorjeno, tako kot v Sloveniji," je pojasnil svoje stališče. Na vprašanje, kdaj bomo tudi v Sloveniji dobili prvega milijarderja, pa je odgovoril: "Takrat, ko bomo Slovenci dojeli, da se moramo za uspeh potruditi oziroma da ne moremo govoriti samo o naši pravicah, ampak predvsem o naših dolžnostih. Ciljam na to, da večina Slovencev še vedno meni, da je država tista, ki mora poskrbeti za nas. Ko bomo dojeli, da moramo sami poskrbeti zase, takrat bomo dobili tudi prve milijarderje, ampak to bo verjetno v prihodnji generaciji, ki zdaj še ni operativno sposobna."

Tomažin stavi na Studio Moderna in Outfit7

Finančni analitik Matej Tomažin meni, da je razlika v bogastvu posledica tega, da je družina Porsche in Piëch več generacij ustvarjala svoje premoženje, na drugi strani pa imamo v Sloveniji krajšo zgodovino. "Gre samo za koncept postopne vzdržne rasti premoženja in ohranjanja tega skozi generacije. Tam, kjer ni bilo turbulentnih obdobij, je nastala možnost te akumulacije," je izpostavil.

Dejal je še, da je težko predvideti, kdaj bomo v Sloveniji dobili prvega milijarderja, vendar ob tem dodaja, da bi se to lahko zgodilo že v prihodnjih nekaj letih. Možnosti za to imajo po njegovih besedah predvsem Češko s Studiem Moderna, če se odloči za kotacijo na borzi, in lastniki podjetja Outfit7.

Češko: Upam, da bomo kmalu dobili prvega milijarderja

"Tako pač to je," pravi Sandi Češko o tem, da je avstrijska družina Porsche in Piëch kar 80-krat bogatejša od njega. "V prejšnji generaciji je bilo to razmerje ena proti tisoč, v tej je ena proti 80, v prihodnji pa upam, da bo ena proti ena," dodaja. "Nimam čarobne krogle, da bi lahko napovedal, kdaj bo Slovenija dobila prvega milijarderja. Upam, da nam bo uspelo prodati kakšno podjetje in da bo to kmalu."

Za poslovanje svojega podjetja Studio Moderna pravi, da imajo letos normalno rast. O tem, ali bo tudi letos prvi na lestvici najbogatejših Slovencev, Češko ne razmišlja. Pravi: "Mesto na lestvici ni pomembno, glavno je, da posel teče, želim pa si še več uspešnih."

Ne spreglejte