Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
12.50

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

obnova železniška postaja evakuacija Aljaž Leban Nova Gorica bomba

Torek, 27. 2. 2024, 12.50

2 meseca

Bombo v Novi Gorici bodo verjetno nevtralizirali 10. marca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Aljaž Leban | "Bomba je opremljena samo z zadnjim vžigalnikom, to pomeni, da jo je odvrglo lovsko letalo in da ni šlo za množično, temveč za taktično bombardiranje," je povedal Aljaž Leban. | Foto STA

"Bomba je opremljena samo z zadnjim vžigalnikom, to pomeni, da jo je odvrglo lovsko letalo in da ni šlo za množično, temveč za taktično bombardiranje," je povedal Aljaž Leban.

Foto: STA

Bombo angleške izdelave iz časa druge svetovne vojne, ki so jo v ponedeljek našli na železniški postaji v Novi Gorici, bodo predvidoma nevtralizirali 10. marca. Čas nevtralizacije se lahko še nekoliko premakne, to bo odvisno od tega, ali bodo ob preiskovanju terena, kjer potekajo gradbena dela, našli še kakšno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Območje novogoriške železniške postaje je bilo v času druge svetovne vojne večkrat bombardirano, nanj naj bi odvrgli okrog 600 različnih bomb, je v današnji izjavi povedal vodja Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severne Primorske Aljaž Leban.

Ker se lahko zgodi, da bodo našli še kakšno neeksplodirano bombo, bodo počakali, dokler pirotehniki ne bodo pregledali celotnega terena. V primeru najdbe bodo tako odstranili vse najdene bombe naenkrat, da bodo tudi prebivalce morali evakuirati le enkrat.

Bomba, Nova Gorica
Novice V Novi Gorici zopet našli 250-kilogramsko letalsko bombo

"Bomba je opremljena samo z zadnjim vžigalnikom, to pomeni, da jo je odvrglo lovsko letalo in da ni šlo za množično, temveč za taktično bombardiranje," je povedal Leban. Dodal je, da je vžigalnik v dobrem stanju, "za razliko od lani, ko so bili vžigalniki na izkopani bombi v neposredni bližini precej poškodovani".

Na terenu je osem pirotehnikov

Tudi okoliščine tokratne najdbe se bistveno razlikujejo od lanskih. Tokrat so neeksplodirano bombo našli na območju, ki ga pred gradbenimi posegi pregleduje enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na terenu je osem pirotehnikov, dnevno pregledajo okoli 150 do 200 metrov terena v širini okoli 14 metrov, je povedal Leban. Na območju, kjer bodo zgradili podhod pod železniškimi tiri in je zato potrebno temeljenje, so pregled terena že opravili na nekoliko drugačen način.

"Lani so bombo izkopali gradbeni delavci in nismo imeli vpogleda v to, kaj se je z bombo predhodno dogajalo. Tokrat smo bombo po detekciji odkopali pirotehniki. Pri prvem delu izkopa nam je pomagal bager, zadnji del pa smo izkopali ročno. V tem trenutku torej vemo, kaj se je z bombo dogajalo, zato je situacija popolnoma drugačna kot lani," je dejal.

Gradbišče železniške postaje v Novi Gorici | Foto: STA Foto: STA Tokrat so izkopali bombo angleške izdelave z oznako MC 500-lb, težko 226 kilogramov in napolnjeno s 96 kilogrami eksploziva. Ponovno so jo zasuli prav na mestu, kjer so jo tudi našli, na globino okrog dveh metrov, saj bi na njeno eksplozijo lahko vplivale tudi drugačne temperature ali vremenske razmere na površju.

Bombo bodo nevtralizirali 10. marca

Podžupan Mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon je povedal, da je ekipa za spremljanje dogajanja že utečena, zato ne pričakujejo nobenih težav. Bombo bodo nevtralizirali predvidoma v nedeljo, 10. marca, ob tem pa bodo morali evakuirati bližnje prebivalce na slovenski in italijanski strani državne meje.

"Takoj, ko smo bili seznanjeni s to najdbo, smo po vseh ustaljenih postopkih in kanalih komunicirali z italijansko stranjo. Komunikacija poteka nemoteno in na primerni ravni," je dejal Tribušon. Evakuacija bo morda potekala ne nekoliko manjšem območju kot lani, saj je najdena bomba drugačna in v drugačnem stanju, vendar se bodo o tem še odločali na prihodnjih sestankih.

Srečko Šestan | Foto: STA Foto: STA Kljub najdeni bombi pa bodo gradbena dela nemoteno potekala naprej, saj je bomba v tem trenutku zavarovana. Pirotehniki bodo morali pregledati še okoli 400 metrov območja tirov proti Solkanu. Tak način dela podpira tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je dodal, da imajo nekatere občine zaradi znanih območij bombardiranja med svetovnimi vojnami v svojih občinskih aktih zapisan obvezen pirotehnični pregled pred začetkom gradbenih del.

Ne spreglejte