Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

20

Natisni članek

gibanje okoljevarstvo Bojan Požar

Petek, 14. 7. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Bojan Požar ustanavlja zeleno gibanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,90

20

Bojan Požar, Melania Trump | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Novinar Bojan Požar bo v torek predstavil novoustanovljeno gibanje Druga priložnost, tvoja prihodnost. V svojih vrstah si ne želijo nikogar, ki se je že politično kompromitiral.

"Živimo v času, ko temeljna pravila v Sloveniji ne veljajo za vse enako. Magna Steyr, Kemis, Nova Ljubljanska banka in podobni primeri potrjujejo pravilo, da ni pomembno, kaj počneš, ampak kdo to počne, pa četudi s svojim ravnanjem ogroža zdravje ljudi in čisto naravno okolje ali ravna nezakonito. S tem se ne moremo in ne smemo sprijazniti," se začenja manifest, napisan ob ustanovitvi gibanja.

Gibanje Druga priložnost, tvoja prihodnost, katerega predsednik je Požar, bo svoje delovanje usmerilo predvsem v varnost in čistost okolja ter zanesljivost oskrbe s pitno vodo in zdravo hrano.

Novi zeleni?

"Gibanje Druga priložnost predvsem ne bo pripeto na državne jasli in bo popolnoma neodvisna od obstoječe politike. Civilnodružbena gibanja, ki so proračunsko financirana, niso neodvisna in zato tudi ne morejo odigrati tiste vloge, ki bi jo morala," na vprašanje, po čem se gibanje razlikuje od že obstoječih zelenih gibanj, odgovarja Požar. Strankam, ki se deklarirajo kot zelene, očita, da so "nerazumljivo pasivne v času, ko vladajoči v tej državi našo Slovenijo spreminjajo v evropsko odlagališče za umazano industrijo".

Tako kot levi in desni politiki so tudi zelene stranke imele svojo priložnost in jo zapravile, meni Požar. V svojih vrstah si zato ne želijo nikogar, ki se je že politično kompromitiral. "Ne ponujamo rešilnega čolna političnim brodolomcem, ampak priložnost za vse tiste, ki želijo prek našega gibanja pritiskati na politiko, naj se ukvarja s tistimi vprašanji, na katera zahtevamo odgovore," trdi Požar.

Zaščita ranljivih

Prizadevali si bodo, da bodo pravila za vse enaka. "Pri tem je najpomembnejša zaščita ranljivih živih bitij, ki si ne morejo pomagati sama. To so zlorabljeni otroci – pozor, šokantni podatki kažejo, da je že vsak peti otrok v Sloveniji zlorabljen – in živali v domači ali industrijski reji," pravijo v gibanju.

Gibanje ustanavljajo, ker trdijo, da brez aktivnega zavzemanja za zdravo in kakovostno življenje naše prihodnosti sploh ne bo.

 

Bo gibanje postalo stranka?

Požar pravi, da je za odgovor na vprašanje, ali se bo iz gibanja razvila stranka, še prezgodaj. "Gibanje je povabilo vsem (aktivnim) državljanom, da se mi pri tem pridružijo. Ta trenutek ne gre za vstop v politiko, ampak za pritisk na politiko," trdi novinar.

Ne spreglejte