Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
9. 12. 2016,
10.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

4

Natisni članek

sojenje sodišče Igor Bavčar

Petek, 9. 12. 2016, 10.55

6 let, 6 mesecev

Je Korsika Bavčarju vrnil 400 tisočakov? Odločilo bo sodišče.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

4

Igor Bavčar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

"Igorju Bavčarju sem vrnil 400 tisoč evrov," je na sodišču danes zatrdil Bojan Korsika, ki ga nekdanji politik in predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar toži, ker naj mu ne bi vrnil posojila. Sojenje se je danes končalo, sodbo pa bo sodišče sporočilo pisno.

Predmet sodnega spora med dolgoletnima znancema, nekdanjim politikom in predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem ter nekdanjim nadzornikom Istrabenza Bojanom Korsiko, je 400 tisoč evrov, ki jih je Bavčar leta 2008 posodil Korsiki. 

Korsika je po lastnih navedbah denar potreboval za lansiranje novega časopisa, projekta, ki ga ni nikdar uresničil. Bavčar trdi, da mu denarja ni nikdar vrnil, Korsika pa vztraja pri nasprotnem. Hkrati trdi, da je postopek zastaral, o čemer se sodnica Barbara Krpač Ulaga danes ni izrekla.

Krpač Ulagova je danes končala dokazni postopek in sporočila, da bo sodbo strankam sporočila v pisni obliki. 

Nekdanji nadzornik Istrabenza Bojan Korsika zanika, da bi dolgoletnemu znancu Igorju Bavčarju dolgoval 400 tisočakov. Kje mu je denar vrnil, pa po lastnih navedbah ne sme povedati. | Foto: STA , Nekdanji nadzornik Istrabenza Bojan Korsika zanika, da bi dolgoletnemu znancu Igorju Bavčarju dolgoval 400 tisočakov. Kje mu je denar vrnil, pa po lastnih navedbah ne sme povedati. Foto: STA ,

'Parkirišče' za denar iz spornega posla...

Denar izvira iz Bavčarjevega posla z delnicami Istrabenza v letu 2007. Zaradi tega posla je bil Bavčar že leta 2014 skupaj z Boškom Šrotom ter bratoma Nastjo in Kristjanom Sušinskim obsojen, a je bila sodba razveljavljena, letos pa ga je ljubljansko okrožno sodišče znova obsodilo. Bavčar je dobil pet let zapora, vrniti mora tudi 18 milijonov evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Odločitev še ni pravnomočna.

V sodbi leta 2014 je okrožno sodišče odločilo tudi, da morata Korsika in Bojan Fink, ki je na podoben način od Bavčarja prejel 270 tisoč evrov, vrniti skupaj 670 tisoč evrov. Bavčarju naj bi namreč Korsika in Fink pomagala prati denar, a je višje sodišče to odločitev kasneje razveljavilo, saj naj dokazi ne bi bili zanesljivi. 

... ali resen projekt?

Korsika je danes v zagovoru pred sodiščem dejal, da je posojilo potreboval, ker je želel lansirati nov časopis ali spletni portal. "Delal sem v medijih. Imel sem idejo in ekipo, Bavčarja sem povabil k sodelovanju. Dejal je, da za to nima časa, lahko pa mi posodi denar za začetni kapital," je razložil na sodišču. Omenimo, da je Korsika skupaj z Jasno Slapničar Korsika lastnik in zastopnik podjetja Bistra, ki izdaja revijo Vzajemna. 

Po lastnih trditvah je nameraval nov medijski projekt - omenimo, da je leta 2013 v pričanju v zadevi Istrabenz po poročanju medijev omenjal le časopis, ne pa tudi spletnega portala - začeti v dveh ali treh mesecih. A konec leta naj bi uvidel začetke finančne krize. Ker so, kot trdi Korsika, časopisni mediji prve žrtve takih kriz, naj bi projekt takrat zamrznil.

Denar vezal pri Factor banki

Denar, ki ga je prejel od Bavčarja, je 11 dni kasneje vezal kot depozit pri Factor banki. "Ravnal sem kot skrben gospodar. To je povsem normalno v poslovnem svetu - če imaš depozit pri banki, lažje dobiš posojilo. Depozitna pogodba je imela tudi klavzulo, ki je omogočala preklic vezave in dvig denarja," je pojasnil sodnici, ki ga je spraševala, zakaj vezava denarja, če ga je nameraval porabiti za projekt.

Korsika trdi, da je leta 2009 Bavčarju celo omenil, da bi mu denar vrnil, a naj bi mu Bavčar dejal, da se ne mudi. "Zdaj mi je jasno, zakaj. Takrat je že bil v kriminalistični preiskavi in mu je verjetno ustrezalo, da je premoženje pri drugih," je dejal. Kriminalisti so se pri Bavčarju in Šrotu prvič oglasili na zadnji septembrski dan leta 2009. 

Sta si izmenjala gotovino?

Korsikov depozit je sodišče kasneje blokiralo zaradi postopka v zadevi Istrabenz. Leta 2014, ko je denar sodišče odblokiralo, ga je Korsika - namesto da bi ga vrnil Bavčarju - takoj prenakazal na račun v Avstriji. 

Korsika je na sodničino vprašanje, zakaj, odvrnil: "Verjetno vi nikoli niste imeli blokiranega računa. V taki situaciji se ustrašiš za denar, še posebej če ni tvoj." Dodal je, da naj bi to potezo svetoval kar Damjan Mihevc, ki je danes na sodišču zastopal Bavčarja. Mihevc je ob njegovi izjavi odkimaval.

Bavčar je na sodišču zatrdil, da naj bi se s Korsiko enkrat sestala v Bohinju in da naj bi ga tam pozval k vrnitvi denarja, a neuspešno. Korsika pa naj bi po lastnih navedbah denar dvignil in ga v gotovini vrnil Bavčarju. Kdaj in kje, sodnici ni hotel povedati, češ da s tem tvega, da se znajde v kazenskem postopku. 

Bavčar naj bi Fursu plačal dva milijona

Korsika se je na sodišču sicer spraševal, od kod Bavčarju toliko denarja, pri čemer je želel sodišču predložiti dva dokumenta. Prvi je letošnji sklep finančne uprave (Furs) o zmanjšanju Bavčarjevega dolga za dva milijona evrov, na poldrugi milijon evrov (z obrestmi). Drugi dokument je potrdilo o plačilu 21 tisoč evrov dolga do Korsikovega podjetja, ki naj bi izviral iz neplačane najemnine za poslovne prostore. Sodnica je njegovo navajanje prekinila z izjavo, da je predmet postopka le njegovih 400 tisoč evrov dolga, ne pa premoženje tožnika. 

Glede Bavčarjevega poplačila dolga do Fursa dodajmo, da so Finance nedavno poročale, da gre za postopek iz leta 2011, ki pa je zaradi pritožb neznanih tretjih oseb tekel vse do letos. Bavčarju so torej premoženje za delno poplačilo dolga zasegli že leta 2011. Pri tem omenimo še, da Bavčarja še vedno najdemo na javno objavljenem seznamu davčnih neplačnikov z dolgom od enega do desetih milijonov evrov.

Bavčar na naša vprašanja o podrobnostih posla ni hotel odgovarjati.

Ne spreglejte