Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
29. 8. 2017,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

8

Natisni članek

Bojan Dobovšek Magna Steyr Miro Cerar

Torek, 29. 8. 2017, 12.09

6 let, 7 mesecev

Dobovšek nad Cerarjevo vlado: Prikrivate, prirejate in hujskate

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

8

Bojan Dobovšek | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Zadnje dogajanje okoli načrtovane investicije Magne dokazuje, kam vodi nepremišljeno politično hujskaštvo, ki ga zaradi stiske in vsebinske praznine pri načrtovanem predvolilnem predstavljanju dosežkov na različnih področjih vedno agresivneje prakticira vlada Mira Cerarja, trdijo v zavodu Dobra država, ki ga vodi nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek.

"Neusklajeno vodenje projekta, prikrivanje, prirejanje informacij, sporni, pomanjkljivi načini informiranja javnosti z vladne strani so ta sicer kredibilen projekt, ki ga je ne nazadnje podprla večina v državnem zboru, iz sfere strokovne debate v okviru predvidenih postopkov porinili v območje nesprejemljivega hujskaštva, obračunavanja s posamezniki, celo groženj s fizičnim obračunavanjem," poudarjajo v zavodu in dodajajo: 

"Ob tem se je ponovno pokazalo, da je financiranje nevladnih organizacij neprimerno, saj so finančno primarno odvisne od vlade in zato težko neodvisne. Posledično je jasno, da neodvisni nadzor nad izpolnjevanjem zavez Magne v trenutnem sistemu enostavno ne bo učinkovit, zato se postavlja vprašanje, kako in ali sploh bo ta potekal." 

Premierja Mira Cerarja smo prosili za odziv na zapis Dobovškovega zavoda. Njegov komentar še čakamo.

"Vlada poskuša prikriti nedoslednosti in napake"

Kot so zapisali, je ne glede na različna mnenja o omenjenem projektu nesprejemljivo, da poskuša vlada številne dokazane nedoslednosti in napake pri vodenju projekta prikriti z ustvarjanjem javnega mnenja o nerazumnem in škodljivem obnašanju nevladnih organizacij.

Menijo, da je edina "krivda" okoljevarstvenih organizacij ta, da so v skladu s slovensko zakonodajo in vsemi predvidenimi postopki, roki civilizirano in strokovno opozarjale na številna odprta okoljska vprašanja omenjenega projekta. 

"Odgovornost nosita premier in gospodarski minister"

"Nobenega dvoma ni, da največji del politične odgovornosti za nastali položaj, tudi za morebiten odhod Magne na drugo lokacijo, do katerega, upamo, ne bo prišlo, nosi trenutna vlada na čelu s predsednikom vlade ter ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ta je s svojimi izjavami osebno povsem nepremišljeno odprl Pandorino skrinjico škodljive medregionalne nestrpnosti, ki v nobenem primeru ne pripomore k razvoju naše države," so prepričani v zavodu. 

"Nimamo posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru," je minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek dejal ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti zakona o izvedbi projekta Magna.

Od ključnih nosilcev politične oblasti zaradi vsega navedenega pričakujejo, "da takoj prenehajo škodljive aktivnosti, ki po nepotrebnem delijo slovenske državljane, odgovorne institucije pa, da zaščitijo posameznike pred grožnjami in ukrepajo proti osebam, ki so prestopile mejo dovoljenega".

Ne spreglejte