Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2023,
14.07

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

28

Natisni članek

operacija korupcija odpoved opomin nevrokirurgija UKC Ljubljana direktor

Petek, 17. 3. 2023, 14.07

1 leto, 1 mesec

Čaka nevrokiruga Bošnjaka odpoved? 14 dni za preučitev ozadja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

28

"Zadevo Bošnjak smo predali službi za korporativno varnost, enoti za integriteto, ki bo zadevo preučila. Pričakujem, da bomo v štirinajstih dneh imeli bolj natančno poročilo, kako je prišlo do vseh naročil in bomo nato lahko poročali kaj več," je v današnji izjavi za javnost o zadnjih dogodkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) pojasnil generalni direktor Marko Jug. 

"Zbiramo dokumentacijo, preučilo se bo, kako je prišlo do naročila, kdo je bil izbran, kdo je bil naročnik, ali obstajajo potencialne povezave, ali je kdo prišel do okoriščanja na nepravilen način ali pogojevanja. To je kritično, kar nas zanima," je Jug pojasnil nadaljnje korake službe za korporativno varnost.

Spomnimo, nevrokirurg v UKCL Roman Bošnjak je v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ta pa je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6.000 evrov na račun agencije v Hongkongu, so prejšnji  teden razkrili na POP TV.

Strokovni svet UKCL je primer obravnaval v sredo in ni odkril nepravilnosti, je isti dan pojasnil Jug. Podrobnosti si lahko preberete v tem članku: 

UKC Ljubljana
Novice Jug: Strokovni svet UKC v primeru Bošnjak ni odkril strokovnih nepravilnosti #video

Razlogi za odstop strokovne direktorice niso znani

Glede odstopa strokovne direktorice UKCL, Jadranke Buturović Ponikvar je Jug povedal, da za zdaj Buturović Ponikvarjeva ne želi dajati izjav. "Prosim, da se to spoštuje. Mogoče se bo v prihodnjih dneh odzvala v medijih," je povedal. 

"V osebnem pogovoru razlogov za odstop ni želela razkriti," je na vprašanje, ali je navedla razloge za odstop, še odgovoril Jug.

Navedbe, da naj bi se strokovna direktorica za odstop odločila zaradi "namigov" zdravstvenega ministra Danijela Bešića Loredana, Jugu niso znane, je še dejal.

Ali je minister morda kakorkoli vplival nanj osebno, da razreši strokovno direktorico, pa je Jug pojasnil, da strokovno direktorico imenuje in razreši svet zavoda. "Tudi sam kot direktor na to nimam nobenega vpliva," je dejal. 

Kaj pravijo v Zdravniški zbornici Slovenije?

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da so seznanjeni z novimi medijskimi objavami glede Bošnjaka v oddaji Tarča, kjer so v četrtek med drugim poročali o tesni povezavi nevrokirurga s podjetjem, ki je skoraj ves svoj prihodek ustvarilo prav v poslu z oddelkom za nevrokirurgijo ljubljanskega kliničnega centra, ki ga je do pred kratkim vodil Bošnjak.

"Če se bodo očitki izkazali za resnične, zbornica meni, da je zdravnik povzročil veliko škodo vsem svojim stanovskim kolegom," so poudarili. Ob tem so spomnili, da so v letih 2021 in 2022 v sodelovanju s centrom za medicinsko pravo mariborske pravne fakultete organizirali delavnico na temo obvladovanja koruptivnih tveganj v zdravstvu in bodo z izobraževanji o etiki, skladnosti poslovanja v zdravstvu, konfliktu interesov in korupciji intenzivno nadaljevali.

UKC Ljubljana
Novice Tarča razkriva nepotizem na UKC: Roman Bošnjak dobavljal material iz bratovega podjetja
Planet 18
Planet TV Neupoštevanje predpisov v UKC Ljubljana #video
Jadranka Buturović Ponikvar
Novice Odstopila strokovna direktorica UKC Ljubljana
UKC Ljubljana
Novice Jug: Revizijsko poročilo smo že predali KPK, danes ga predajamo tudi NPU #video
UKC Ljubljana
Novice Nakazilo v Hongkong: strokovni svet UKC Ljubljana ni odkril nepravilnosti
Zdravniki UKC
Novice Brez javnega razpisa do 300 tisoč evrov vrednega posla z UKC Ljubljana?
Erik Brecelj
Novice Brecelj: Zaščita žvižgačev nas bo zaščitila pred korupcijo
Ne spreglejte