Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 5. 2021,
10.56

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

24

Natisni članek

sproščanje vlada Slovenija ukrepi COVID-19

Sreda, 19. 5. 2021, 10.56

3 leta

Tretji odmerek cepiva še pred zimo? V Izoli medtem že brez covidnih bolnikov.#video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

24

Na današnji novinarski konferenci o aktualnih podatkih o koronavirusu v Sloveniji so sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager, nacionalna koordinatorka programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek in direktor Zdravstvenega doma Bled Leopold Zonik. Stanje se izboljšuje, najnovejši podatki so spodbudni.

Epidemiološke razmere v državi se še naprej izboljšujejo, je uvodoma povedala vladna govorka Maja Bratuša. Znižuje se število aktivnih primerov v državi, prav tako sedemdnevno povprečje potrjenih primerov v državi, ki danes znaša 417. Včeraj je bila ta številka 444.

Dobre so tudi novice iz slovenskih bolnišnic. Število vseh zasedenih bolniških postelj vztrajno pada, danes v bolnišnicah zdravijo 368 ljudi, od tega v enotah intenzivne terapije 110 ljudi. V torek smo v Sloveniji ob 4.469 PCR-testih potrdili 532 primerov okužbe z novim koronavirusom, v ponedeljek pa 497. Delež pozitivnih testov znaša 11,9 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je znašal 11,7 odstotka. Prebolevnikov je 238.517, so še sporočili z vlade.

Zelo spodbudni so tudi podatki iz domov za starejše občane. Med oskrbovanci v zadnjem tednu ni bilo nobene smrti, je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager. 

Tudi pri starostni strukturi bistvenih sprememb ni. Trend večanja števila okužb ostaja v starostni skupini od 15 do 24 let.

Še vedno v rumeni fazi, vlada danes spet o ukrepih   

Vse regije v državi ostajajo v rumeni fazi sproščanja ukrepov, koroška regija sicer že izpolnjuje pogoje za zeleno fazo. Vlada bo na današnji redni seji predvidoma podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covid-19. A ker smo še vedno v rumeni fazi sproščanja ukrepov, dodatno sproščanje ni predvideno.

Za prehod v zeleno fazo bi povprečje novih primerov v državi v zadnjih sedmih dneh moralo pasti pod 300.

Cepljenih vedno več, resnih neželenih učinkov malo

Po zadnjih podatkih NIJZ so včeraj v Sloveniji cepili dodatnih 11.691 ljudi s prvim odmerkom cepiva, skupaj je tako s prvim odmerkom cepljenih 571.797 ljudi. Drugi odmerek oziroma vse odmerke je včeraj prejelo še 4.311 ljudi, skupaj je z vsemi odmerki trenutno cepljenih 298.593 ljudi. Delež cepljenih z vsemi odmerki v populaciji se je povzpel na 14,2 odstotka prebivalcev. Vladni podatki so nekoliko nižji.

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorka programa cepljenja z NIJZ, je poudarila, da precepljenost po starostnih skupinah kaže, da so skupine nad 70 let relativno dobro precepljene in da smo tudi v skupini nad 60 let že dosegli skoraj 50-odstotno precepljenost. Število precepljenih je dobrih 870 tisoč, dobavljenih odmerkov dober milijon, je še dejala.

Od začetka cepljenja so na NIJZ v register prejeli 46 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha (1,7 odstotka), šest prijav po cepljenju z Moderno (5,2 odstotka) in 25 prijav po cepljenju s cepivom AstraZenece (1,1 odstotka).

Tretji odmerek še pred zimo?

Cepljenje je priporočljivo tudi za prebolevnike, ki ga lahko varno odložijo za do šest mesecev po bolezni, je še dejala Grgič Vitkova. Kar zadeva tretji odmerke cepiva, priporočil še ni in jih pred jesenjo gotovo ne bo. "Bo pa treba čas zaščite gotovo podaljšati," je poudarila. 

Boljše razmere tudi v svetu, izjema le Indija

Epidemiološke razmere se izboljšuje tudi po svetu, z izjemo Indije, kjer še opažajo rast novih primerov okužbe, je še poudarila Čakš Jagrova.

"Od 31. decembra lani do danes smo v Evropi zabeležili več kot 32 milijonov pozitivnih primerov, od tega več kot 700 tisoč smrti," je Čakš Jagrova dodala ob razlagi podatkov.

 

Pfizer cepivo covid-19
Novice Študija razkrila rezultate cepljenja z drugim odmerkom Pfizerja po cepljenju z AstraZeneco

Vsakega pred cepljenjem prej pokličejo

Leopold Zonik, direktor Zdravstvenega doma Bled, je opisal, kako cepljenje poteka na njihovem koncu. Zainteresirane za cepljenje prej pokličejo, ob tem pa preverijo tudi, ali se niso morda že cepili kje drugje. Ker je kadra premalo, imajo nekaj težav z logistiko.

Izolska bolnišnica brez covidnih bolnikov

Iz izolske bolnišnice pa so danes sporočili, da od ponedeljka niso več covidna bolnišnica. Bolnikov s covid-19 pri njih od danes nimajo več, prav tako ne sprejemajo novih covidnih bolnikov.

Če bodo bolniki iz te regije, ki jih sicer zdravijo v Splošni bolnišnici Izola, zaradi bolezni covid-19 potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo zanje poskrbeli v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. 

cepljenje
Novice Na cepljenje vabijo že 20-letnike, strategijo so posodobili že šestkrat #video

 

 

 

Ne spreglejte