Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
21. 2. 2018,
15.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

6

Natisni članek

Slovenska vojska Andrej Osterman Andreja Katič

Sreda, 21. 2. 2018, 15.59

6 let, 2 meseca

Židan stoji za ministrico Katičevo #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

6

Po slabi oceni bataljonske bojne skupine je negotova usoda načelnika generalštaba slovenske vojske Andreja Ostermana. Ministrica za obrambo Andreja Katič naj bi po nekaterih informacijah razmišljala o njegovi odstavitvi. Več bo znanega v četrtek.

Video: Planet TV


"Mislim, da se bomo o tem pogovarjali na današnjem sestanku, o vsej problematiki vojske. Mislim, da mora Katičeva narediti neko potezo, pri tem jo bo stranka podprla," je o odločitvi o Ostermanu pred sejo predsedstva Socialnih demokratov povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Ministrice Andreje Katič na sestanku na sedežu SD ni, saj pripravlja poročilo o stanju v vojski, ki ji ga je naročil premier Miro Cerar.

Predsednik SD Gregor Židan pa je za STA povedal, da bo Katičeva svoje mnenje podala v četrtek, ko bo seznanila Cerarja in predsednika države Boruta Pahorja. Židan je ob tem še dodal, da SD podpira svojo ministrico.


"Ni res, da so vojaki dobili ozebline. Nekateri imajo bolj občutljive noge kot drugi."  


Andrej Osterman je na položaju od leta 2014, ko ga je tja imenoval zdajšnji predsednik države Borut Pahor. | Foto: Klemen Korenjak Andrej Osterman je na položaju od leta 2014, ko ga je tja imenoval zdajšnji predsednik države Borut Pahor. Foto: Klemen Korenjak

Slaba ocena pripravljenosti Slovenske vojske

Pretekli teden je morala bataljonska bojna skupina pokazati svojo pripravljenost. Skupina ocenjevalcev, v kateri je bil tudi predstavnik Nata, je preverjala pet področij: priprava in načrtovanje, delovanje, logistična podpora, komunikacija in informatika ter administracija.

oprema | Foto: Bataljon je dobil skupno oceno "nepripravljen za bojno delovanje kot bojna skupina".

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez na današnji novinarski konferenci ni želel govoriti o tem, kdo je odgovoren za slabo oceno, saj morajo razmere najprej analizirati.

"V vojski ne bomo na nikogar kazali s prstom. V preteklih letih pa smo opozarjali, kaj se dogaja. Pokazali smo, da smo finančno, kadrovsko podhranjeni, da se naše obveznosti še povečujejo in da dolgoročno to ni vzdržno," je dejal Korez.

Ob tem je zanikal, da naj bi nekateri vojaki dobili ozebline. Po njegovih podatkih je bilo od nekaj več kot 800 vojakov, ki so bili pretekli teden na Počku, šest napotenih na zdravniški pregled, ki pa ni ugotovil ozeblin. "Površno in krivično bi bilo reči, da je SV v celoti slabo opremljena," je dejal in dodal, da imajo nekateri bolj občutljive noge kot drugi.

Ne spreglejte