Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek

Sreda, 20. 2. 2013, 8.23

8 let

Bo Alenka Bratušek nova mandatarka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova kandidatka za mandatarko ob vložitvi konstruktivne nezaupnice zoper predsednika vlade Janeza Janšo naj bi bila začasna predsednica Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek.

Viri blizu Bratuškove sicer pravijo, da "pogovori tečejo", vendar je zadeva še v "surovi obliki", Alenko Bratušek pa naj bi podprl tudi predsednik Državljanske liste Gregor Virant, ki se je zavil v molk, poroča Požar Report.

Viri zatrjujejo, da se je Alenko Bratušek ves čas pripravljalo v ozadju, podobno kot Katarino Kresal, javno pa zaradi nje "skurilo" nekaj drugih naivnih kandidatov, med njimi celo Mira Cerarja mlajšega. Predlog za mandatarko Alenko Bratušek naj bi pripomogel tudi k utrjevanju njenega položaja na čelu Pozitivne Slovenije, idealni scenarij tega predloga pa naj bi vseboval še istočasno napoved dokončnega odhoda Zorana Jankovića iz Pozitivne Slovenije.

Pozitivna Slovenija bo Alenko Bratušek za mandatarko projektne vlade morda predlagala že jutri ali pa v prihodnjih dneh, vložitev konstruktivne nezaupnice pa naj bi prehitela tudi vloženo interpelacijo SD zoper ministra Žigo Turka, še poroča Požar Report.

V PS brez komentarja Informacijo smo želeli preveriti tudi pri Bratuškovi in v Pozitivni Sloveniji, pa so v stranki za Planet Siol.net povedali, da tega ne komentirajo.

Ob tem so se na novico o morebitni kandidaturi za mandatarko na Twiterju odzvali v SDS, kjer so zapisali: "Trajanje Bratuškove kot PV bo premo sorazmerna dolžini njenega krila in njenega spomina o poslovanju NKBM v času, ko je bila tam članica NS."

Novooblikovana vlada naj ne bi delovala samo začasno Intenzivni pogovori vodij PS, DeSUS in DL se sicer nadaljujejo tudi te dni, a tokrat ne tako očitno pred očmi javnosti. Alenka Bratušek se je tako že zjutraj mudila v poslanski skupini DeSUS, kar je potrdil tudi prvak stranke Karl Erjavec. Kot je pojasnil, sta z Bratuškovo vseskozi v stiku, v torek pa sta se tudi dogovorila za današnji obisk v poslanski skupini. V javnosti se torej krepijo ugibanja, da naj bi bila v igri za kandidatko za mandatarko Bratuškova, novooblikovana vlada pa naj ne bi delovala samo začasno. Sprva so namreč napovedovali, da bi našli mandatarja, ki bi do čimprejšnjih predčasnih volitev začasno prevzel vodenje vlade.

Erjavec: Do redne seje DZ bo vse jasno Bratuškova se je zavila v molk in izjav za medije ne daje. Verjetno pa je, da bo glede na pogovore, ki potekajo v parlamentu, kandidata za mandatarja poiskal ravno trojček strank PS, DL in DeSUS. Gotovo je po besedah Erjavca PS najmočnejša parlamentarna stranka, zato je prav, da oni ponudijo mandatarja. Vendar glede imena zaenkrat ne govori, saj je to še stvar usklajevanja.

Erjavec je sicer po seji poslanske skupine povedal, da so zelo blizu vložitvi konstruktivne nezaupnice, za katero pričakuje zadostno podporo v DZ. "Počakajmo še nekaj dni, mislim, da bo do redne seje DZ vse jasno," je dodal.

Ob oblikovanju nove vlade svet DL soočen tudi z napetostmi v svoji stranki Svet DL razpravlja o aktualnem političnem dogajanju, saj naj bi bili že v končni fazi pogovori za oblikovanje nove vlade. Zapleta pa se pri vsebinskih stališčih strank. V SD so namreč jasno povedali, da bodo v vladi sodelovali le, če podpredsednik DL Janez Šušteršič ne bi bil finančni minister. Zaradi tega naj bi do razhajanj prihajalo tudi v DL. Medtem ko se vrh DL v državnem zboru dogovarja o vstopu v morebitno novo vlado, pa sta nekdanja ministra iz vrst DL Senko Pličanič in Janez Šušteršič bolj naklonjena čimprejšnjim predčasnim volitvam. Obenem je Šušteršič tudi že ugotovil, da v koaliciji s SD ne bi mogli nadaljevati projektov te vlade. "Zato DL ne bi smela v koalicijo s SD, če bo ta vztrajala pri svojih stališčih," je pojasnil Šušteršič. Na sejo sveta stranke je prišel brez besed.

Na seji bodo obravnavali "aktualno politično dogajanje, kjer se nič ne dogaja" Kot sta pred sejo pojasnila Pličanič in Braniselj, so se v stranki dogovorili, da bodo izjave za medije dali po koncu seje. Pličanič je napovedal, da bo beseda tekla o aktualnih razmerah v slovenski politiki. Braniselj pa je na vprašanje, kako komentira zaostrene razmere, odgovoril, da je to prehuda oznaka za razmere v stranki, da pa se veselijo današnje razprave, v kateri bodo izmenjali stališča. Po Branisljevih besedah bodo na seji obravnavali "aktualno politično dogajanje, kjer se nič ne dogaja".

A nekateri so optimistični in so prepričani, da bi lahko konstruktivno nezaupnico izglasovali v začetku marca. Virant je že pred sejo izpostavil prizadevanja, da se "stvari čim hitreje premaknejo". Tako, kot je sedaj, namreč po njegovih besedah ne more več biti. "Če se stvari ne premaknejo v marcu, pa nismo vredni piškavega oreha," je bil jasen Virant.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj pa je prav tako pred sejo podaril, da "z nobeno stranko ni takih programskih razlik, da DL ne bi mogla z njo sodelovati". Do razpleta bi lahko po nekaterih informacijah prišlo že do konca tedna. Po besedah Branislja so izpolnjeni vsi pogoji za to, da bi do konca tedna lahko dobili večino, ki bi izglasovala nezaupnico. Ni pa še izpolnjen pogoj za oblikovanje vlade s PS, saj ima Zoran Janković še vedno status njenega "zamrznjenega" predsednika, opozarja vodja poslancev DL. O podpori Bratuškovi ni želel govoriti, dejal je samo, da bodo o tem odločali organi stranke.

SD se ni pogovarjala z nikomer Za zdaj je zaradi vsebinskih razhajanj z ostalimi strankami še največje vprašanje sodelovanje SD v novi vladi. Čeprav je bilo sprva govora o tem, da bi s konstruktivno nezaupnico izglasovali mandatarja, ki bi čim prej pripeljal do predčasnih volitev, pa naj bi bila sedaj na mizi možnost oblikovanja vlade, ki bi vzdržala dlje.

Vodja poslancev SD Janko Veber je v izjavi novinarjem pojasnil, da se poslanska skupina v zadnjem času glede oblikovanja nove vlade ni z nikomer pogovarjala. Še vedno pa od največje stranke pričakujejo, da zamenja predsednika in z novim "pride po nezaupnico".

Veber je opozoril na vsebinske pomisleke pri morebitnem vstopu v novo vlado, ki se nanašajo med drugim na ustanovitev slabe banke in državnega holdinga. "Iti v vlado, v kateri bi bil finančni minister Janez Šušteršič, za SD gotovo ni sprejemljivo," je bil jasen Veber. SD tako pričakuje "zelo trezen pogovor o vsebini rešitev za nastali gospodarski položaj v Sloveniji".

Na vsebinska razhajanja med strankama SD in DL sta že v ponedeljek nakazala prvak SD Igor Lukšič in Šušteršič. Lukšič je izpostavil, da v vladi, v kateri bi bila SD, finančni minister s tako politiko, kot jo ima Šušteršič, ne more imeti nobene vloge. Tudi Šušteršič je ocenil, da DL s SD v koalicijo ne bi smela, če bo SD vztrajala pri svojih stališčih.

Ne spreglejte