Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
13.52

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

12

Natisni članek

Andrej Osterman Nato Slovenska vojska

Sreda, 21. 2. 2018, 13.52

6 let, 2 meseca

"Ni res, da so vojaki dobili ozebline. Nekateri imajo bolj občutljive noge kot drugi."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

12

V SV so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz preteklega tedna, ni pa jih v celoti presenetila, je danes povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV) Simon Korez. Spomnil je na pretekle negativne ocene Slovenske vojske, ki so kazale na šibkost vojske na področju kadrov, opreme in zagotavljanja sredstev za razvoj vojske.

Video: Planet TV


Bataljonska bojna skupina je organizirana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV), ki jo napolnjuje približno 820 pripadnikov SV. Gre za enoto za bojno delovanje, usposabljanje za to pa je začela maja 2017.

Pretekli teden je morala svojo pripravljenost pokazati tudi na ocenjevanju po natančnih in zahtevnih standardih Nata Creval, ki pripravljenost za bojno delovanje odraža na petih področjih: priprava in načrtovanje, delovanje, logistična podpora, komunikacija in informatika ter administracija.

Izjava tiskovnega predstavnika Slovenske vojske Simona Koreza. Video: Planet TV


Skupna ocena: nezadostno

Za vsako področje je enota lahko ocenjena z ocenami od 1 do 5, vsaj trije elementi pa morajo biti ocenjeni vsaj z oceno 3, da bi skupna ocena lahko pomenila, da je enota pripravljena na bojno delovanje. Slovenska bojna bataljonska skupina je dobila oceno 3 zgolj na enem področju, preostala so bila ocenjena z oceno 2.

Tako je bila skupna ocena "nepripravljena za bojno delovanje kot bojna skupina". Oceno, ki je sestavljena iz odgovorov na 1.600 vprašanj, je sestavila skupina ocenjevalcev, ki jo je vodila slovenska brigadirka, v skupini pa je bil tudi predstavnik Nata.

Zaradi slabih rezultatov nedavnega certificiranja bataljonske bojne skupine SV po Natovih standardih je mogoče sklepati, "da so glede tega očitne težave", so danes sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja. Ministrica za obrambo Andreja Katič bo predsednika celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade.

Uničeni čevlji enega od slovenskih vojakov. | Foto: Uničeni čevlji enega od slovenskih vojakov.

Ocene, da enota na ocenjevanju Creval ni bila dovolj sinhronizirana, Korez pripisuje tudi dejstvu, da se je usposabljanje izvajalo najprej na ravni oddelkov in vodov, šele pred meseci pa na ravni celotne bojne skupine.

Korez pa na današnji novinarski konferenci ni želel govoriti o tem, kdo je odgovoren za slabo oceno, saj morajo situacijo najprej analizirati. "V vojski ne bomo na nikogar kazali s prstom. V preteklih letih pa smo opozarjali, kaj se dogaja. Pokazali smo, da smo finančno, kadrovsko podhranjeni, da se naše obveznosti še povečujejo in da na dolgi rok to ni vzdržno," je dejal Korez.

Ob tem je sicer ugotavljal, da se je trend padanja sredstev za vojsko verjetno tudi na račun opozoril, ki so prihajala iz generalštaba, ustavil, a da to še ni dovolj. "Oprema je stara in iztrošena, vojaški poklic pa na trgu dela postaja nekonkurenčen," je med drugim navedel Korez.

Osterman dal usmeritve za analize pomanjkljivosti

Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je po Korezovih besedah že dal usmeritve za analize pomanjkljivosti, ki so vplivale na slabo oceno in izdal ukaz za pripravo izhodišč za dousposabljanje bojne skupine. Poveljstvo in enote morajo tako pripraviti ustrezne načrte zanj, po tem pa bodo skupino ocenjevalcev Creval seznanili, da so pripravljeni za ponovno ocenjevanje.

Korez se je odzval tudi na očitke o slabi opremi, še posebej škornjih, saj naj bi nekaj vojakov dobilo ozebline. Korez je to zanikal in zatrdil, da je bilo od več kot 800 vojakov, ki so bili pretekli teden na Počku, šest napotenih na zdravniški pregled, ki pa ni ugotovil ozeblin. "Površno in krivično bi bilo reči, da je SV v celoti slabo opremljena," je dejal in dodal, da imajo nekateri bolj občutljive noge kot drugi.

Mahnič: Slovenija ima vojsko le še na papirju

Na dogajanje se je odzval tudi poslanec SDS Žan Mahnič, ki je prepričan, da Slovenija praktično nima več vojske in da ta obstaja zgolj še na papirju.

Video: Planet TV

Poslanci SDS in NSi zato zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi govorili o stanju v Slovenski vojski (SV). "Odgovorna je ministrica za obrambo Andreja Katič, ki naj odstopi," je še dejal Mahnič.

Zaskrbljenost nad "katastrofalnim stanjem v Slovenski vojski" so izrazili tudi sopredlagatelji seje iz vrst NSi. Kot je zapisal podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak, je vojska pred kolapsom zaradi dolgoletnega pretiranega varčevanja.

Ne spreglejte