Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 2. 2015,
18.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Banka Slovenije Gorenjska banka dokapitalizacija

Torek, 24. 2. 2015, 18.20

1 leto, 4 mesece

Banka Slovenije o dokapitalizaciji Gorenjske banke: Počakali bomo na mnenje ECB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet Banke Slovenije je danes sprejel odločitev o potrebnem dodatnem kapitalu Gorenjske banke. Banko bo z odločitvijo seznanil do konca meseca, saj čaka še na mnenje Evropske centralne banke (ECB).

Svet Banke Slovenije je danes odločal o tem, ali Gorenjska banka, za katero so pregledi bank jeseni 2013 ob uresničitvi najslabšega scenarija ugotovili kapitalski primanjkljaj 328 milijonov evrov, po izvedbi lastnih ukrepov za kapitalsko krepitev še potrebuje dodatni kapital.

Iz Banke Slovenije so po seji sveta sporočili, da je svet sprejel odločitev o potrebnem dodatnem kapitalu Gorenjske banke, čaka pa še na mnenje ECB, kjer od novembra lani izvajajo enotni nadzor bank v evrskem območju. Banko bodo z vsebino seznanili do konca meseca.

Banka Slovenije je sicer po poročanju več medijev sredi januarja sklenila pregled posojilnega portfelja v Gorenjski banki, te ugotovitve pa je uporabila pri svoji odločitvi. V Gorenjski banki zagotavljajo, da so uresničili cilje iz načrta ukrepov V Gorenjski banki glede vsebine odločitve sveta Banke Slovenije za STA niso želeli ugibati, so pa zagotovili, da so v preteklem letu uspešno uresničili cilje iz načrta ukrepov za odpravo morebitnega kapitalskega primanjkljaja in tako pokrili pomemben del kapitalskega primanjkljaja, ki ga je Banka Slovenije opredelila v odredbi s konca leta 2013.

Potem ko se je kapital banke v obdobju krize več kot prepolovil, pa je lani banki z različnimi ukrepi, med drugim s prodajo nekaterih naložb, kapital uspelo povečati s 165,7 milijona evrov na nekaj več kot 187 milijonov evrov. S tem se je količnik kapitalske ustreznosti banke s 13,4 odstotka konec leta 2013 do konca leta 2014 povzpel na 16,6 odstotka, v celoti pa ga predstavlja najbolj kakovostni kapital Core Tier 1, so zapisali v Gorenjski banki.

Gorenjska banka bi morala po prvotni odločbi Banke Slovenije ugotovljeni kapitalski primanjkljaj pokriti do sredine leta 2014, a ji je nato nadzornik bančnega sistema rok podaljšal do konca leta 2014. Tudi zdaj se ugiba, da je Banka Slovenije še enkrat podaljšala rok za zagotovitev dodatnega kapitala.

Vlada se je medtem že ob objavi rezultatov pregledov bank decembra 2013 zavezala, da bo Gorenjsko banko dokapitalizirala, če dodatnega kapitala ne bo zmogla zagotoviti sama. V Gorenjski banki iščejo tudi strateškega vlagatelja A v Gorenjski banki poleg omenjenih notranjih ukrepov za dvig kapitala iščejo tudi strateškega vlagatelja za dokapitalizacijo. Interes je po navedbah iz banke izrazilo že kar nekaj morebitnih vlagateljev. V medijih se je v zadnjih mesecih neuradno omenjalo, da so med njimi ruska Expobank in dva ameriška sklada.

V primerjavi z NLB, NKBM, Abanko in Banko Celje, ki jih je po objavi rezultatov pregledov bank dokapitalizirala država, pri Gorenjski banki ni imetnikov podrejenih obveznic, katerih tožbe in očitki proti Banki Slovenije in vladi zaradi izbrisa podrejenih obveznosti bank so v minulih tednih in mesecih razburkali javnost.

Ne spreglejte