Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2019,
7.27

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

ARSO vremenska napoved vreme

Sobota, 24. 8. 2019, 7.27

4 leta, 8 mesecev

Neurja zajela Slovenijo, strela zadela kolesarja: pozor, tudi danes je lahko nevihtno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Po sobotnih hudih neurjih, ki so prizadela več območij po Sloveniji, najhuje Koroško, se danes nadaljuje odpravljanje posledic. Na cesto Črna na Koroškem-Šoštanj se je sprožilo osem zemeljskih plazov, zato je na cesti ostalo ujetih sedem oseb s tremi osebnimi vozili in motorist. Začasno so jih nastanili v Črni. Cesta je še vedno neprevozna. Po napovedih meteorologov bo dogajanje na nebu nestanovitno tudi danes. Spremenljivo vreme se bo zavleklo še v prihodnji teden. 

strele
Novice Poglejte, kje v Sloveniji najpogosteje udari strela #video

Na območju Črne na Koroškem so meteorne vode v Javorju zalile spodnjo etažo stanovanjskega objekta, v Sv. Danijelu na območju Dravograda pa je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje. Posredovalo je 58 gasilcev iz devetih gasilskih društev s Koroške, poroča republiški center za obveščanje.

Neurje z močnim dežjem se je v soboto razbesnelo tudi na območjih Vuzenice in Mute. Na območju Mute je meteorna voda zalila in ogrožala več stanovanjskih objektov, poplavljenih je bilo več cest, sprožilo se je več manjših zemeljskih plazov, zato so imeli veliko dela gasilci in druge intervencijske službe.

Okoli 16.00 je neurje z močnim dežjem in točo zajelo dolenjsko prestolnico, v zelo kratkem času pa je padlo 67 milimetrov dežja (prvi video zgoraj). Gasilci so morali črpati vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, gasilci so iz poplavljenega cestišča izvlekli dve osebni vozili. | Foto: Ana Kovač Okoli 16.00 je neurje z močnim dežjem in točo zajelo dolenjsko prestolnico, v zelo kratkem času pa je padlo 67 milimetrov dežja (prvi video zgoraj). Gasilci so morali črpati vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, gasilci so iz poplavljenega cestišča izvlekli dve osebni vozili. Foto: Ana Kovač

Podobno je bilo v bližnji Vuzenici in njeni okolici. Tam so meteorne vode ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, med drugim na železniško progo Maribor-Dravograd, ki je še vedno zaprta. Zaprta je tudi cesta Vuzenica-Vuhred.

O neurjih so v soboto sicer poročali vse od zaledja obale in Krasa, Notranjske in Dolenjske prek Gorenjske in osrednje Slovenije. Meteorne vode so zalivale kleti, sprožilo se je več plazov, zaradi udarov strele je zagorelo tudi na Kočevskem in v Kamniku, prav tako v Ljubljani, kjer je zagorel stanovanjski objekt.

Neurje je popolnoma poplavilo hudournike v občini Muta: 

Občino Muta, na Koroškem, je zajelo silovito neurje s točo in močnimi nalivi. Po neuradnih podatkih je na območju padlo preko 100 mm padavin v zelo kratkem času. Hudourniki in potoki poplavljajo. ⚠️ Andrej Vrečič, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Sobota, 24. avgust 2019

Avtor posnetka:  Andrej Vrečič


Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je v soboto povedal, da so gasilci na terenu in delajo po najboljših močeh, da bi občanom pomagali pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

Tako je močno deževje prizadelo občino Vuzenica:

 

Objavil/a Darko Papotnik dne Sobota, 24. avgust 2019

 Na Krasu strela zadela italijanskega kolesarja

Tudi na Krasu se je tako kot v zaledju obale zgodaj popoldne razdivjala huda nevihta celica. Na Resslovi poti, ki prek meje povezuje Bazovico in Sežano, je strela zadela 50-letnega kolesarja. Zdravstveno stanje moškega je kritično, je poročal Primorski dnevnik.

Nezavestnega italijanskega kolesarja so po navedbah zamejskega dnevnika našli mimoidoči tekači in takoj poklicali na pomoč. V Bazovico je prispelo reševalno vozilo in zdravstveno osebje je takoj začelo srčno-pljučno oživljanje, saj je moškemu zastalo srce.

Oživljali so ga približno 15 minut in ga nato v kritičnem stanju odpeljali v katinarsko bolnišnico, kjer je na oddelku za intenzivno nego.

Zaradi popoldanskega neurja se je zgodil izpad elektrike na progi Koper–Divača, zaradi česar je bil promet močno oviran. Kot pa so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ), so medtem napako že odpravili. 

neurje | Foto: Arso/meteo.si Foto: Arso/meteo.si

Ne ustavljajte se pod nadvozi

Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče.

Prometnoinformacijski center zato poziva voznike, da prilagodijo hitrost in način vožnje danim razmeram. V primeru slabše vidljivosti prižgite luči, hkrati pa opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih v času padavin nevarno in prepovedano. 

Zaradi padavin za soboto in nedeljo izdali opozorilo

Danes bo vreme podobno kot v soboto, le padavine bodo nekoliko manj pogoste. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 stopinj Celzija, na Primorskem pa do 31 stopinj Celzija.

Meteorologi so za ta konec tedna za vso Slovenijo zaradi možnosti nastanka neviht sicer izdali rumeno opozorilo, ki prebivalce opominja, naj bodo pozorni in naj se ob morebitnem prihodu grozečih oblakov in začetku grmenja ne zadržujejo na izpostavljenih mestih. 

Novice Kaj je pametno narediti, ko na nebu vidimo nevihtne oblake
Ne spreglejte