Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
6.26

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

Natisni članek

ARSO poplave neurje nevihta vreme

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 6.26

5 mesecev, 4 tedne

V Ratečah velike težave. Plaz v Bohinjski Beli ogroža vojašnico.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16
Rateče poplava | Vodo prečrpavajo z zmogljivostjo 900 kubičnih metrov na uro. | Foto Občina Kranjska Gora

Vodo prečrpavajo z zmogljivostjo 900 kubičnih metrov na uro.

Foto: Občina Kranjska Gora

V Ratečah voda iz presihajočega jezera Ledine po močnem deževju pretekli konec tedna povzroča velike težave in ogroža sedem objektov. Vodo iz jezera sicer prečrpavajo, a pritok je še vedno večji in podtalnica udarja v nekatere hiše, je razmere pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid. Medtem plaz ogroža dva objekta Slovenske vojske v Bohinjski Beli. V Savo je odnesel že velik del brežine.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, trenutno gladina jezera še vedno narašča, saj je pritok vode še vedno višji kot odtok. Vodo zato še vedno prečrpavajo, ob tem pa so izkopali tudi jarek, po katerem dodatno praznijo jezero. "Trudimo se, da bi raven vode čim bolj zmanjšali, kljub temu pa v nekaterih hišah že udarja podtalnica," je dejal Šmid.

Po poročanju Radia Slovenija vodo prečrpavajo z zmogljivostjo 900 kubičnih metrov na uro. Za prečrpavanje so po jarku, ki so ga izkopali v soboto, položili 800 metrov cevovodov. Voda odteka na nižje ležeča zemljišča proti Podkorenu. Šmid pričakuje, da bosta potrebna še dva ali trije dnevi, da se bo gladina jezera začela zniževati, voda pa umikati po naravni poti.

Na Gorenjskem imajo po zadnjem deževju težave tudi zaradi aktivacije že znanih plazov, poleg tega so se v nedeljo novi sprožili v Bohinju. Tam so zasuli nekatere ceste, ki so jih medtem že očistili. Nadzorujejo tudi razmere v Koroški Beli na plazovih Čikla in Urbas, kjer sicer niso zaznali večjih premikov.

Nekaj težav pa imajo v bohinjskem domu starejših občanov oz. Zavodu Svetega Martina v Srednji vasi. Tam je bližnji potok Ribnica že v avgustovski ujmi poškodoval del škarpe, ker poškodbe še niso uspeli odpraviti, pa se je ta po zadnjih deževjih še povečala. Kot je povedal direktor zavoda Jože Cerkovnik, jih skrbi, kaj bi nadaljnje povečevanje poškodbe pomenilo za plinske cisterne, ki so vkopane v neposredni bližini, zato so občino že pred časom opozorili, da bo treba težave urgentno rešiti.

"Če bi to uredili že po prvi poškodbi, bi bilo dela precej manj," je dejal Cerkovnik. Od petka je voda sicer upadla, prav tako ni več močnega toka, zato upa, da se bodo v skladu z napovedmi čim prej lotili sanacije. Dom starejših sicer deluje normalno, jih je pa strah, kaj bi bilo v primeru morebitnega novega deževnega obdobja, je dodal.

Iz Lovske družine Begunjščice so opozorili, da se je v zadnjem deževju sprožil blatni tok na neurejenem in nezakonitem odlagališču odpadkov na Spodnjem Otoku pri Radovljici. Gozdni prostor se je tam spremenil v zemeljski plaz in blatni tok, kjer več deset tisoč kubičnih metrov gradbenega odpada drsi v potok Peračica, je v sporočilu za javnost med drugim zapisal starešina lovske družine Andrej Avsenek.

Kot je pojasnil, naj bi šlo za eno od območij, ki jih je občina ped dvema desetletjema omenjala kot možno lokacijo novega odlagališča. Vse razen te so bile po njegovih besedah iz načrtov izbrisane, lastnik zemljišča pa naj bi po njegovih besedah pred časom dobil dovoljenje okoljskega ministrstva za enkratno odlaganje gradbenih odpadkov.

"V tem primeru so stvari neurejene, saj gre za povsem barbarsko odlaganje materiala po brežini navzdol in zasipanje gozda. To se je dogajalo že nekaj časa, a zdaj gre za večji izkop pri gradnji stanovanjske soseske v Kranju, tako da tukaj odlagajo na tisoče kubikov gradbenih odpadkov. Deževje je vse skupaj premaknilo navzdol in nastal je blatni tok, ki gre proti Peračici," je še povedal Avsenek.

Pod vojašnico v Bohinjski Beli se je sprožil plaz

Pod vojašnico Boštjana Kekca v Bohinjski Beli se je sprožil večji plaz, pri čemer sta ogrožena dva objekta vojašnice. Po ocenah civilne zaščite za zdaj stanje še ni kritično, poteka tudi intervencija, poroča portal 24ur. Velika količina zemljine je zgrmela v Savo in nato za približno polovico zmanjšala njen tok, ki ga je tudi popolnoma preusmerila. 

V primeru, da bo material še naprej padal, lahko v brezno zgrmita obe poslopji vojaškega skladišča. Slovenska vojska zaradi nevarnega terena zaenkrat svoje opreme iz objektov ne rešuje. Poudarjajo tudi, da ljudje niso ogroženi, ponekod pa prihaja do motenj z oskrbo z električno energijo. 

V Piranu po neurju s promenade odstranili skale

Cesta do piranske Punte je od nedelje zvečer spet odprta. Pripadniki civilne zaščite, gasilci in delavci javnega podjetja Okolje Piran so odstranili veliko večino kamenja, ki ga je razburkano morje v petek in soboto zmetalo na obalo, so povedali predstavniki Okolja in civilne zaščite. Škodo še ocenjujejo, danes pa ne pričakujejo težav.

Na cesti je samo še nekaj kamenčkov in peska, je povedala predstavnica Okolja za odnose z javnostjo Jana Pines. Vreme je danes lepo, zato pričakujejo, da bodo delo kmalu končali.

Noč je minila mirno, sirena zaradi visoke plime se ni oglasila, je pojasnil namestnik poveljnika civilne zaščite v občini Piran Peter Ventin. Obalo je nazadnje preplavilo v noči na nedeljo. Do nedelje zvečer so uspeli umakniti skale, ki so ovirale promet ob obali, je še povedal.

V piranskih lokalih, kjer je so valovi razbili stekla in jih je poplavila morska voda, medtem še ocenjujejo škodo. Prav tako še ni znano, koliko bo stala obnova valobrana.

Posledice neurja v Piranu:

Pripadniki civilne zaščite, gasilci in delavci javnega podjetja Okolje Piran so odstranili veliko večino kamenja, ki ga je razburkano morje v petek in soboto zmetalo na obalo. | Foto: Matic Prevc/STA Pripadniki civilne zaščite, gasilci in delavci javnega podjetja Okolje Piran so odstranili veliko večino kamenja, ki ga je razburkano morje v petek in soboto zmetalo na obalo. Foto: Matic Prevc/STA

Župan Mežice opozarja na nevzdržne razmere na cesti pod Nužijevim plazom

Zaradi erozijskih nanosov, ki jih v zadnjih dneh redno prinaša z območja Nužijevega plazu je bila glavna cesta Poljana–Mežica večkrat zaprta. Tudi trenutno je zaprta. Sam plaz pa se po podatkih župana Občine Mežica Marka Mazeja ne premika. Maze opozarja na nevzdržne prometne razmere in pričakuje čimprejšnjo pripravo projektov in sanacijo stanja.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste, objavljene okoli 12. ure, je cesta Poljana–Mežica zaprta. Kot je dopoldne povedal župan Občine Mežica, je bila cesta nekaj časa zaprta tudi danes zjutraj.

Nužijev plaz v občini Mežica je po ujmi 4. avgusta letos za 15 dni popolnoma zaprl cesto na odseku Poljana–Mežica na glavni cesti po Mežiški dolini. Po očiščenju in namestitvi alarmnega sistema za obveščanje ob morebitnem premikanju plazu pa je cesta v dolžini nekaj sto metrov odprta izmenično enosmerno. 

Po deževjih v zadnjem obdobju z območja plazu redno skupaj z meteorno vodo prinaša nanose na cesto, ki jo zaradi čiščenja morajo občasno zapirati. "Razmere so neznosne. Ne moremo si privoščiti, da je cesta kar naprej zaprta, po njej potekajo prevozi dijakov v srednje šole, potekajo intervencije in podobno, " je dejal Maze. Po Mazejevih besedah so si razmere že ogledali strokovnjaki in pripravljajo poročilo.

Pred nami so mirnejši dnevi

Po obilnih padavinah, ki so Slovenijo dosegle v preteklih dneh, agencija za okolje (Arso) za prihodnje dni napoveduje vremensko mirnejše dogajanje. Nekatere reke se bodo v manjšem obsegu sicer še lahko razlivale tudi danes, prav tako je zjutraj še pričakovati razlivanje morja.

Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po napovedi Arsa povsod po državi zmanjševala, Drava v spodnjem toku, Ljubljanica in Krka pa se bosta še razlivali. Danes med 3. in 8. uro zjutraj se bo morje razlivalo na izpostavljenih delih obale v višini okoli 15 centimetrov.

Obilne padavine ob koncu tedna so sprožile nekaj novih plazov in vplivale na nekatere obstoječe. Plaz Blate v občini Kamnik, ki ga ves čas spremljajo gasilci, bo po napovedih poveljnika kamniške civilne zaščite Tomaža Zabavnika predvidoma v torek ali sredo vendarle dobil alarmni sistem za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Razlog za zamik vzpostavitve sistema je razmočen teren.

Državni sekretar in vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic bo na današnji novinarski konferenci predstavil ključne naloge v prihodnjih mesecih ter med drugim podrobneje predstavil aktivnosti, ki jih v sodelovanju z župani in prebivalci v trenutno najbolj izpostavljenih občinah izvajajo pristojne službe za zagotavljanje varnosti prebivalcev.

Obnova po avgustovski ujmi oziroma predlog zakona o njej bo tudi glavna tema posveta vodij parlamentarnih strank, ki ga bo premier Robert Golob gostil v torek. Zakon bo podrobno opredelil sanacijo in vire njenega financiranja, prinesel pa bo tudi vrsto ukrepov, med drugim krajšanje nekaterih rokov z namenom pospešitve gradnje.

Piran, skale
Novice Piranski skalnat valobran znova zaprl promenado
Oblaki
Novice Del Kranja brez elektrike, na Gorenjskem poplave in plazovi
Novice Pod vodo tudi hrvaška obala: Reka, Split, Šibenik … #video
Ne spreglejte