Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2014,
17.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve anketa SMC SDS

Četrtek, 10. 7. 2014, 17.56

8 let, 3 mesece

Anketa: Podpora Miru Cerarju še naprej pada, padec tudi za SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na parlamentarnih volitvah bi slavila Stranka Mira Cerarja, ki bi prejela 33,6 odstotka glasov. Sledi ji SDS s 24 odstotki, na priljubljenosti pridobivajo DeSUS, SD, NSi in ZaAB.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi po podatkih meritev, ki jih je za Planet Siol.net opravil Episcenter, zmagala Stranka Mira Cerarja (SMC), ki bi jo podprlo 33,6 odstotka vprašanih. Na drugo mesto se je zavihtela SDS, ki bi jo izbralo 24 odstotkov sodelujočih v anketi. Na tretjem mestu je še naprej stranka DeSUS. Za stranko Karla Erjavca bi se odločilo 10,5 odstotka sodelujočih.

DeSUS pridobiva podporo, SLS stagnira Navezo strank SD in Solidarnost, ki je še naprej na četrtem mestu, bi na volilnem listku obkrožilo 8,2 odstotka volivcev, na petem mestu se je s 6,1 odstotka znašla NSi, na šestem pa jo s 5,4-odstotno podporo dohiteva Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAb).

Pri stranki SLS v zadnjih dneh ni bilo večjih premikov, njena podpora se trenutno giblje pri 4,5 odstotka.

Pred parlamentarnim pragom so se, sodeč po javnomnenjski raziskavi, znašle stranke Združena levica (2,7 odstotka glasov vprašanih), PS (1,2 odstotka), Verjamem (1,1 odstotka), Piratska stranka Slovenije (en odstotek), SNS (0,6 odstotka), Zeleni Slovenije (0,4 odstotka), DL (0,2 odstotka) in Enakopravni deželani – Naprej Slovenija (0,2 odstotka).

Miro Cerar je najbolj prepričal ženske in bolj izobražene, Janez Janša pa moške in manj izobražene V raziskavi je agencija Episcenter preverila tudi, katere demografske skupine so najbolj oziroma najmanj naklonjene posameznim strankam.

SMC bi nadpovprečno podprli upokojenci, ženske ter tisti z višjo izobrazbo, podpovprečno pa kmetje in gospodinje ter tisti s poklicno izobrazbo. SDS bi nadpovprečno podprli kmetje in gospodinje, moški ter tisti z osnovnošolsko in srednješolsko izobrazbo, podpovprečno pa tisti z višjo izobrazbo.

DeSUS bi nadpovprečno podprli upokojenci, ženske ter tisti z nižjo izobrazbo, podpovprečno tisti z višjo izobrazbo. SD bi nadpovprečno podprli moški in tisti z višjo izobrazbo, podpovprečno pa tisti z nižjo izobrazbo. NSi bi nadpovprečno podprli kmetje in gospodinje.

ZaAB bi nadpovprečno podprli zaposleni, ženske in tisti z višjo izobrazbo, podpovprečno pa upokojenci. SLS bi podpovprečno podprli upokojenci. PS bi nadpovprečno podprli zaposleni in brezposelni ter tisti s srednjo izobrazbo, podpovprečno pa upokojenci.

Združeno levico bi nadpovprečno podprli moški, podpovprečno pa upokojenci. Verjamem bi nadpovprečno podprli zaposleni, podpovprečno pa upokojenci. SNS bi nadpovprečno podprli dijaki, študenti, zaposleni in moški, podpovprečno pa upokojenci. Piratsko stranko bi nadpovprečno podprli študenti in moški, podpovprečno pa upokojenci.

V vseh anketnih merjenjih od 30. junija do danes, sodeč po rezultatih, raste napovedana volilna udeležba (zgornji graf prikazuje zanesljive udeležence volitev). Tokrat bi se volitev udeležilo 37 odstotkov vprašanih (v predhodni anketi, ki je bila objavljena včeraj, pa odstotno točko manj).

Ne spreglejte