Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 10. 2016,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

14

Natisni članek

Torek, 25. 10. 2016, 10.45

6 let, 7 mesecev

Anja Kopač Mrak: Odstopila bom, če bo Miro Cerar to zahteval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

14

Anja Kopač Mrak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Interpelacija je zloraba družinske tragedije v ozke politične namene, pravi ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Moj odstop ne bi v ničemer vplival na položaj velenjskih dečkov, je izpostavila na novinarski konferenci in dodala, da bo odstopila s položaja, če bo premier Miro Cerar to od nje zahteval.

Kopač Mrakova je v odzivu na interpelacijo danes poudarila, da ji poslanci SDS očitajo opustitev dolžnega ravnanja, po drugi strani pa je odvetnik starih staršev velenjskih dečkov zahteval njeno izločitev iz vseh postopkov. To je ministrica nato tudi storila, in sicer zaradi zaščite interesa otrok in predvsem, da se zagotovi zakonitost postopkov, kar je v pritožbi ves čas izpostavljal odvetnik starih staršev, je še dodala.

Tudi sicer minister ne more na podlagi telefonskih klicev in pritiskov odločali o tem, kje bo kakšen otrok nastanjen, in presojati, kaj je korist otroka. "Jaz si ne želim živeti v državi, kjer bodo ministri odločali o tako pomembnih temah," je dodala.

Za vnovično interpelacijo zoper ministrico so se v SDS odločili po sodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

To je že druga interpelacija, ki so jo zaradi primera dečkov iz Velenja proti Kopač Mrakovi vložili poslanci SDS.

Ministrici očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v tem primeru, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela Centra za socialno delo Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega centra, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev dečkov.

V koalicijskih SMC in DeSUS se še niso izjasnili

Po njihovem mnenju je Kopač Mrakova v omenjenem primeru opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

Tudi v ostalih opozicijskih strankah so do dela Kopač Mrakove kritični, v koalicijskih SMC in DeSUS pa se še niso izjasnili o podpori. Medtem pa so v SD prepričani, da bo ministrica interpelacijo brez težav prestala. Ministrici, ki je junija interpelacijo za las prestala, se v tem tednu obeta tudi pogovor s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Kdaj bo sestanek, še ni znano.

Ne spreglejte