Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2021,
10.49

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

41

Natisni članek

Marija Magajne Jelko Kacin cepljenje

Ponedeljek, 18. 1. 2021, 10.49

3 leta, 3 mesece

Opravili analize hitrih testov: "Testi so ustrezni" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

41

Ker so se v javnosti pojavile dileme, ali so hitri testi ustrezni, so se na ministrstvu za zdravje odločili še za verifikacijo testov in interno analizo, je povedala državna sekretarka na ministrstvu Marija Magajne. Kot je dejala, so ugotovili, da so testi ustrezni.

"V svoji oceni epidemioloških razmer bom previdna, vendarle pa se kaže umirjanje, za katero si res želim, da ga bomo potrdili tudi s podatki o okuženih in hospitaliziranih v prihodnjih dneh," je dejala. A kot je dodala, je v vsakem primeru pred nami še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti. "V obdobju do precepljenosti pa se moramo vsi skupaj truditi za to, da se okužbe ne bodo širile," je dejala.

"Umirjanje razmer pripisujemo tudi vsem posameznikom, ki se so med prazniki udeležili množičnega testiranja in se tako osamili, če so bili pozitivni. Hvala vam za odgovorno ravnanje, to je dokaz, da na razvoj epidemije vpliva vsak izmed nas," pravi.

Sepivo Pfizer
Novice Zamude pri dobavi Pfizerjevega cepiva po Evropi

"Hitri testi zelo pomemben ukrep v epidemiji"

Kot je še povedala, so hitri testi zelo pomemben ukrep v epidemiji, saj tako v populaciji kar najhitreje in najbolj preprosto odkrijemo okužene posameznike, ki sicer ne kažejo nobenih znakov okužbe.

"Slabost hitrih testov je ta, da so manj zanesljivi kot PCR-testi, poleg tega pa se v strokovnih krogih bojimo morebitnega lažnega občutka varnosti, ki bi ga lahko negativni rezultat sprožil pri posamezniku," je dejala.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V nedeljo skupaj 293 novih okužb, umrlo 26 ljudi #video

Testirali teste in ugotovili, da so primerni

Ker so se v javnosti pojavile določeni dvomi o tem, ali so hitri testi ustrezni, so se odločili še za verifikacijo testov in interno analizo, je dejala. "Test dosega specifikacije proizvajalca glede občutljivosti testa v skupini simptomatskih preiskovancev z vrednostmi Ct do 30, glede specifičnosti pa v skupini brezsimptomnih preiskovancev," je dejala.

"V skupini brezsiptomnih preiskovancev se je potrdila visoka specifičnost HAT, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažno pozitivnih rezultatov," je še dejala. "S temi opravljenimi analizami smo tako odgovorili na dileme, ali so hitri testi ustrezni. Testi so ustrezni," je dejala.

Kot je še dejala, če je rezultat hitrega agntigenskega testa pozitiven, je skoraj 100-odstotna verjetnost, da je posameznik tudi v resnici pozitiven. Če je rezultat negativen, pa je med 80- in 90-odstotna verjetnost, da je negativen, a ta rezultat velja za tisti trenutek, ko je bil bris odvzet.

Med 10 in 20 odstotkov pa jih bo kljub negativnemu hitrem testu vseeno okuženih z novim koronavirusom, a je njihovo virusno breme tako nizko, da ta hitri antigenski test tega ne zazna. Verjetnost, da je pravilen rezultat v tistem trenutku, ko je bris odvzet, je pri PCR testiranjih precej višja kot pri antigenskih, je še dejala.

Poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je verificiral omenjene teste, kaže, da so z metodo PCR in hitrimi antigenskimi testi analizirali 934 brisov, od tega 374 od oseb s simptomi covida-19 in 560 od oseb brez simptomov. Med vsemi vzorci so s PCR testi ugotovili, da jih je 220 pozitivnih in 732 negativnih, medtem ko z antigenskimi testi potrdili okužbo v 168 vzorcih, negativnih pa je bilo 766 vzorcev. To pomeni, da so s PCR metodo dokazali, da so bili trije vzorci, pri katerih je hitri test pokazal okužbo, v resnici negativni. Lažno negativnih pa je bilo 37 vzorcev.

Vsi lažno pozitivni hitri testi so bili vzeti pri osebah, ki so imele znake okužbe, lažno pozitivnih pa je bilo 27 testov med simptomatskimi osebami. Med osebami brez simptomov pa je bilo lažno negativnih 10 testov, piše STA.

Sloveniji več kot milijon testov

Kot je še povedala, Slovenija sodeluje v skupnem naročilu javnem naročilu EU za hitre teste. Evropska komisija bo v nekaj tednih končala postopek skupnega javnega naročanja za nabavo HATG, in sicer predvidoma do konca januarja. Slovenija pa bo dobila več kot milijon testov.

Magajnejeva poziva vse, da se udeležujejo hitrega testiranja v svojem lokalnem okolju, saj s tem pripomorejo k lažjemu obvladovanju epidemije, zaščitijo sebe in svoje bližnje.

Manjša pošiljka cepiv po zagotovilih Pfizerja in BioNTecha le ta teden

V Slovenijo je danes prispela nova pošiljka cepiv proti covid-19, ki je pričakovano manjša kot pretekle tedne. Namenjena je za drugi odmerek tistim, ki so bili cepljeni konec prejšnjega leta. V Pfizerju in BioNTechu medtem zagotavljajo, da bo pošiljka manjša le ta teden in bodo že prihodnji teden dobavili prvotno predvidene količine. Kot so zapisali v skupnem sporočilu, bo manj cepiva dostavljenega le v tem tednu.

"V tednu, ki se začne 25. januarja, pa se bomo vrnili na prvotne količine dobav za EU Od tedna, ki se začne 15. februarja, se bo količina dobav povečala, tako da bomo lahko zagotovili celotno količino dogovorjenih doz cepiva za prvo četrtletje in občutno večje količine v drugem četrtletju," so še zapisali v sporočilu, ki so ga STA danes posredovali iz Pfizerja Slovenija.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da so danes prejeli polovico manj cepiva Pfizerja in BioNTecha, kot je bilo predvideno in obljubljeno. Cepivo bo v celoti namenjeno drugemu odmerku, izvajalci cepljenja bodo prejeli enako število stekleničk kot od 27. do 31. decembra, ko se je cepljenje v Sloveniji začelo. Naslednjo dobavo Pfizerjevega cepiva pričakujejo v ponedeljek, 25. januarja, informacije o količini pa na NIJZ še nimajo.

Cepljenje proti novemu koronavirusu se je v Sloveniji začelo 27. decembra oziroma pred tremi tedni. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše. Iz UKC Maribor so danes sporočili, da so nekatere zaposlene danes že cepili z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva, piše STA.

 

 

 

Ne spreglejte