Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2019,
13.29

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Natisni članek

ZDA veleposlaništvo Lynda Blanchard Donald Trump

Ponedeljek, 24. 6. 2019, 13.29

4 leta, 9 mesecev

Ameriško veleposlaništvo z novo odpravnico poslov, nove veleposlanice še ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani | Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani še vedno čakajo na veleposlanika oziroma veleposlanico s polnimi pooblastili. | Foto STA

Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani še vedno čakajo na veleposlanika oziroma veleposlanico s polnimi pooblastili.

Foto: STA

Vodenje ameriškega veleposlaništva v Sloveniji je danes prevzela nova odpravnica poslov Susan K. Falatko. Nasledila je dosedanjega začasnega odpravnika poslov Gautama Rano, ki je po treh letih zapustil Slovenijo, so sporočili z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani. Na veleposlanika s polnimi pooblastili medtem še čakajo.

Susan K. Falatko je bila pred prihodom v Slovenijo od leta 2017 na State Departmentu direktorica urada, ki je pristojen za Zahodni Balkan. Med letoma 2013 in 2016 je službovala na ameriškem veleposlaništvu na Mauritiusu in Sejšelih kot namestnica vodje misije.

Donald Trump
Novice Nova ameriška veleposlanica v Sloveniji izdatno donirala za Trumpa

Falatkova službovala tudi na misijah na Balkanu in Afriki

Kot ekonomska svetovalka je službovala tudi na ameriških diplomatskih misijah v Sarajevu v Bosni in Hercegovini (2006–2009), v Havani na Kubi (2001–2003) in v Bamaku v Maliju (1999–2001), v Kigaliju v Ruandi je bila vodja oddelka za odnose z javnostmi, delala je tudi na ameriški misiji pri Združenih narodih v Ženevi, so sporočili z ameriškega veleposlaništva.

"Čeprav sem doslej že službovala v Evropi in se že več let ukvarjam z regionalnimi zadevami, mi življenje in delo v Sloveniji ponujata nove priložnosti, in veselim se, da bom v prihodnjih letih nadaljevala krepitev naših razvejanih dvostranskih odnosov," je ob prihodu v Slovenijo poudarila Falatkova. Kot je dodala, ji je v čast, da bo na čelu izjemne ekipe veleposlaništva v Ljubljani: "Z družino upamo, da bomo lahko v prihodnjih letih odkrili čim več lepot Slovenije."

Falatkova, ki prihaja iz Chicaga, je leta 1990 diplomirala iz psihologije na Univerzi v Iowi, leta 1997 magistrirala iz mednarodnih odnosov na Univerzi Georgea Washingtona, leta 2017 pa na Nacionalni obrambni univerzi (NDU). Preden se je pridružila State Departmentu, je poučevala angleščino v Tokiu, Bangkoku, Pragi in Washingtonu. Tekoče govori francosko in špansko.

Donald Trump
Novice ZDA uvedle nove sankcije proti Iranu

Senat odločitve glede Blanchardove še ni sprejel

Od lanskega poletja, ko je prejšnji ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley zaključil svoj redni triletni mandat, ZDA v Sloveniji nimajo veleposlanika s polnimi pooblastili. Veleposlaništvo je do prihoda Falatkove vodil začasni odpravnik poslov Guatam Rana, ki je minuli konec tedna odšel na diplomatski položaj v Alžirijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že junija lani na položaj nove veleposlanice v Sloveniji imenoval podjetnico in aktivistko za otroke in proti revščini Lyndo Blanchard iz zvezne države Alabame. O njeni nominaciji senatu do konca zasedanja prejšnjega kongresa ni uspelo glasovati. Bela hiša je nato januarja letos njeno kandidaturo poslala nazaj v senat, ki pa odločitve še ni sprejel.

Ne spreglejte