Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alpina prisilna poravnava

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 12.44

8 let

Alpina v prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker so finančni upniki Alpine s tem soglašali, so na sodišču danes začeli postopek prisilne poravnave nad Alpino. Upniki so imetniki več kot 50 odstotkov vsote njenih finančnih terjatev.

Sodišče je za upravitelja imenovalo Veljka Jana, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do 21. avgusta.

Prisilna poravnava zadeva finančne dolgove matične družbe, ki jih je za 31 milijonov evrov. Po načrtu prestrukturiranja naj bi banke 12 milijonov evrov terjatev spremenile v lastniške deleže in postale njene 100-odstotne lastnice. Za uspešnost prisilke je treba v kapital preoblikovati najmanj devet milijonov evrov terjatev, je ob objavi predloga za prisilno poravnavo pojasnil direktor Alpine Matjaž Delopst.

Preostanek dolga se bo reprogramiralo v dolgoročna posojila, ki jih bo Alpina odplačala v desetih letih z moratorijem na odplačilo glavnic do konca leta 2015 in po znižani obrestni meri. Tak načrt so banke sprejele, saj je družba sodišču priložila njihove notarsko overjene izjave, da s predlogom soglašajo.

S tem so bili tudi izpolnjeni pogoji za začetek postopka, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu. Alpina mora k postopku, kot je to običajno, založiti predujem za kritje stroškov postopka prisilne poravnave, za kar ima 15 dni časa, sicer bo sodišče nad njo uvedlo stečajni postopek.

V družbi, kjer so k postopku med drugim predložili poročilo o finančnem položaju in poslovanju, načrt finančnega prestrukturiranja ter poročila o ocenjenih vrednosti nepremičnin, finančnih naložb, strojev, opreme in zalog ter blagovnih znamk, so zapisali, da bodo to storili.

Alpina ima do konca leta dovolj naročil in tudi nova poslovna sodelovanja V postopku prisilne poravnave se bosta oblikovala upniška odbora nezavarovanih upnikov, v katerem bodo predstavniki Abanke Vipa, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in banke Hypo Alpe Adria, ter ločitvenih upnikov, v katerem bodo predstavniki omenjenih treh bank in SKB banke. Na DUTB je Alpina že prenesla za 13 milijonov evrov dolgov, nanjo naj bi jih šlo še 14 milijonov evrov iz Abanke. Alpina SKB banki dolguje 4,7 milijona evrov, manjši znesek pa tudi Hypu.

Vodstvo družbe v dokumentaciji, ki jo je predložila sodišču, ugotavlja, da je družba insolventna. Kot je pred kratkim povedal Delopst, je tako finančno prestrukturiranje družbe nujno, saj ta zaradi prezadolženosti nima možnosti dobiti obratnega kapitala in se zato stalno spopada z likvidnostnimi težavami. Zato želijo izpeljati postopek prisilne poravnave, da Alpina, ki ima do konca leta dovolj naročil in ima že sklenjena nova poslovna sodelovanja, lahko nadaljuje delo, manj obremenjeno z bremeni iz preteklosti.

Ne spreglejte