Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 9. 2018,
18.27

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,76

27

Natisni članek

Marjan Šarec Tugomir Kodelja

Sreda, 5. 9. 2018, 18.27

5 let, 9 mesecev

Kaj Šarčeva zamenjava ministrskega kandidata pove o njem?

"Ali Šarec igra ali pa je res rojen za premierja"

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,76

27

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

"Novi premier je pokazal svojo odločnost," Šarčevo potezo o zamenjavi ministrskega kandidata za javno upravo Tugomirja Kodelje komentira Janja Božič Marolt. Andraž Zorko pa pravi, da gre v običajnih razmerah sestavljanja vlade in novinca na političnem prizorišču za smelo potezo. "Ali je bila tudi pametna, pa bomo še videli," napoveduje.

V torek je bilo pred odbori DZ zaslišanje šestih ministrskih kandidatov. Člani odborov so sicer vse predstavitve kandidatov ocenili kot ustrezne, se je pa plaz kritik usul na kandidata za ministra za javno upravo. Kritiki so bili soglasni, da Tugomir Kodelja slabo pozna področje, ki bi ga moral pokrivati kot minister.

Le dan pozneje se je premier in prvak LMŠ Marjan Šarec odločil, da namesto njega predlaga drugega kandidata. Kodelja je sicer spadal v kvoto LMŠ. Koga bo predlagal, še ni znano.

Marjan Šarec
Novice Šarec že zamenjal prvega kandidata za ministra #video

"Šarec je pokazal svojo odločnost"

"Dobro se je postavil in pokazal svojo odločnost," eno od prvih Šarčevih potez ocenjuje direktorica inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana Janja Božič Marolt.

"V običajnih razmerah sestavljanja vlade gre za smelo potezo. Ali je bila tudi pametna, pa bomo šele videli," napoveduje Andraž Zorko iz Valicona. | Foto: Ana Kovač "V običajnih razmerah sestavljanja vlade gre za smelo potezo. Ali je bila tudi pametna, pa bomo šele videli," napoveduje Andraž Zorko iz Valicona. Foto: Ana Kovač Direktor Valicona Andraž Zorko pa pravi, da gre v običajnih razmerah sestavljanja vlade in novinca na političnem prizorišču za smelo potezo. "Ali je bila tudi pametna, pa bomo videli v razmeroma kratkem času," napoveduje Zorko.

Pojasnjuje, da so v preteklosti vsi ministrski kandidati kljub kritikam prestali zaslišanja, premierji pa vztrajali pri njihovem imenovanju. Spomni, da so jih zamenjali šele po imenovanju.

Velika razlika med Cerarjem in Šarcem

Božič Maroltova ob tem poudarja, da je med Šarcem in nekdanjim premierom Mirom Cerarjem velika razlika. Medtem ko je Cerar nastopal milo in pohlevno, je Šarec videti kot njegovo nasprotje. Če sodimo po izrazu pred kamero, je Šarec rojen za premiersko vlogo.

Ali Šarec igra ali pa je rojen za premierja?

"Ali gre za tako dobrega igralca ali pa bo tako odločno tudi deloval," se sprašuje direktorica Mediane Janje Božič Marolt. | Foto: Peter Giodani "Ali gre za tako dobrega igralca ali pa bo tako odločno tudi deloval," se sprašuje direktorica Mediane Janje Božič Marolt. Foto: Peter Giodani "Ali gre za tako dobrega igralca ali pa bo tako odločno tudi deloval. Če sodimo po današnji potezi, bi lahko sklepali na zadnje. Svojo odločno pojavnost je danes podkrepil tudi z dejanji," pojasnjuje Božič Maroltova. Opozarja, da gre lahko tudi za premišljeno in všečno potezo.

Kaže, da je Šarec pripravljen na dogovarjanja in usklajevanja

Glede na to, da je Kodeljo za ministrskega kandidata predlagala prav LMŠ, se je po njenih besedah izkazalo, da vsakdo lahko naredi napako. To kaže, da je Šarec pripravljen na dogovarjanja in usklajevanja, kar je dobra osebnostna lastnost. A te možnosti ne bo imel vedno. Takrat bo moral stvari izpeljati po svoje, razlaga. 

"Dober vodja je vedno tisti, ki ob sebi zbere dobro ekipo," še sklene Božič Maroltova.

Virant: Prvi (pogojni) plus za Šarca

Na Twitterju se je na Šarčevo potezo odzval tudi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant. Kot je zapisal, je to prvi pogojni plus za Šarca. "Pogoj bo izpolnjen, če bo novi kandidat OK," je dodal. 

Boštjan Poklukar
Novice Kandidat za notranjega ministra: Žice na meji še ni mogoče odstraniti
Ne spreglejte