Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
12.51

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boris Koprivnikar Policija alkotest stavka

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 12.51

4 leta, 10 mesecev

Ali je policija zasledovala ministra Koprivnikarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Policista sta v noči na nedeljo ustavila ministra javne uprave Borisa Koprivnikarja in mu ponudila alkotest. Zakaj se bodo morali zdaj z notranjo preiskavo ukvarjati z alkotestom ministra?

Minister je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da se je v noči na nedeljo vračal z nastopa s svojo rockersko skupino, ko sta za njim na popolnoma prazni cesti pripeljala policista in ga ustavila z lučmi. Zapisal je, da sta škofjeloška policista postopek izpeljala korektno, da pa ima glede kontrole "čuden občutek", ker ni storil ničesar narobe, za Večer piše Elizabeta Planinšič.

Minister je sicer ravno v petek pred tem dogodkom policiji dal vedeti, da razmere niso tako kritične, kot jih skušata prikazati sindikata, in da vsem zahtevam stavke ne bo ugodeno.

Kot nam je sporočila Tanja Wondra z ministrstva za upravo, so ministra Koprivnikarja v noči na nedeljo res ustavili policisti, postopek je bil izveden korektno in za ministra je s tem zgodba končana. Kot pravijo, o dogodku ne bo dajal nobenih izjav poleg tega, kar je že zapisal na zasebnem profilu Facebooka kot državljan.

Med sindikalisti je zaokrožila fotografija Koprivnikarjevega avtomobila

Minister zoper policista ni sprožil preiskave, na Policijski upravi (PU) Kranj pa bodo vseeno izvedli notranjo preiskavo, s katero bodo raziskali okoliščine. Večer piše, da sta po njihovih informacijah policista komandirju povedala, da uveljavljata pravico do stavke, nato pa sta več ur čakala blizu gostišča, kjer je nastopal minister.

Na PU Kranj so odgovorili, da so škofjeloški policisti tisto noč v prometu obravnavali enega voznika, ki je imel med 0,00 in 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Na vprašanje, koliko voznikov so isti večer ustavili na tem območju, nam je predstavnik Bojan Kos odgovoril, da bodo nekatere podrobnosti lahko pojasnili šele po zaključenem preverjanju postopka.

Pred dogodkom se je v zaprtem sistemu enega od sindikatov pojavila fotografija ministrovega BMW-ja, nekaj ur po dogodku je sledila tudi fotografija alkotesta, na katerem je bila izpisana številka v okviru dovoljenega.

Nekdanji šef policije Romšek verjame v zakonito delovanje

"Da bi nekdo nekoga zasledoval in ga ustavil, se mi ne zdi verjetno. Če bi se to res zgodilo, potem bi to stanje pokazalo v drugačni luči, ampak mislim, da imajo fantje dovolj drugih zakonitih orodij, da lahko vlado opozorijo na svoje težave in nevzdržno stanje," pravi nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek.

"Jaz v principu verjamem v strokovno in zakonito delo policije, če se bi izkazalo, da ni tako, pa bi bilo treba koga vprašati po odgovornosti," je še komentiral kroženje fotografije ministrovega avtomobila med policisti.

Policisti imajo pravico, da te ustavijo, vendar …

Na vprašanje, ali bi lahko zapis ministra na Facebooku in notranja preiskava v policiji pomenila pritisk na delo policistov, je odgovoril: "Verjamem, da so tisti, ki organizirajo legitimno stavko, pod pritiskom. Seveda imajo tudi odgovornost, da vse teče, kot mora, in to je veliko breme. V hude teorije zarote ne verjamem. Policisti vsekakor imajo pravico, da te ustavijo, če pa se izkaže kaj več, da so gledali, kje vozi, s kakšnim avtomobilom se pelje in ga potem ustavili, pa je to druga zgodba. Ampak za zdaj verjamem v zakonito in strokovno delo policije."

Sankcije bi lahko bile hude

Kakšne sankcije bi lahko doletele policista, če se izkaže, da sta ministra zasledovala? "To bi lahko pomenilo tudi hujše sankcije, ne samo opomin," poudarja Romšek.

Dodal je, da se je pri svojem delu v policiji večkrat srečal z namigi, da so policisti čakali določenega poslanca ali katero drugo osebo, ki je vozila pod vplivom alkohola, vendar ti namigi niso bili nikoli dokazani.

Ne spreglejte