Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 10. 2022,
13.27

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

49

Natisni članek

otroci Ljubljana

Sobota, 1. 10. 2022, 13.27

1 leto, 6 mesecev

Primc na Pohodu za življenje: Želimo normalno oblast, ki spoštuje družino in življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

49

V Ljubljani je danes pod geslom Enakopravnost se začne pred rojstvom potekal Pohod za življenje, s katerim so želeli opozoriti na pravice nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiskah. Prišlo je tudi do dveh incidentov, kaj vse se je dogajalo na shodu, pa si poglejte spodaj.

Pohod je potekal v ozračju upanja, ki ga je spodbudila junijska razveljavitev sodbe v primeru Roe proti Wade iz leta 1973 v ZDA. Hkrati so pozvali k zavedanju o pomenu zaščite vsakega življenja. Pohod je priredil koordinacijski odbor pod vodstvom Urše Cankar Soares, so sporočili organizatorji.

Kot so zapisali, je pohod letni shod za spodbujanje veselja do življenja, ozaveščanja o nevarnostih splava in sočutja z nerojenimi otroki, ki jih njihove mame splavijo, pa tudi sočutja s starši teh otrok v stiski.

Zgodila sta se dva incidenta

Policisti so malo pred 10. uro pri spremljanju dogajanja na Prešernovem trgu in okolici zaznali dva kršitelja, ki sta prišla v verbalni spor, ki je nato prerasel še v fizičnega. "Po posredovanju policistov sta oba upoštevala ukaze in s kršitvijo prenehala, zato razlogov za pridržanje ni bilo. S strani policistov je bila obema ponujena zagotovitev zdravstvene oskrbe, ki pa sta jo oba odklonila. Zoper obe osebi bo uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve javnega reda in miru," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Med shodom je bila zaznana še ena kršitev javnega reda in miru. Policisti še preverjajo okoliščine kršitve zakona o javnih zbiranjih zoper organizatorja drugega neprijavljenega shoda. "Večjih kršitev med spremljanjem shoda ni bilo zaznanih, policisti pa bodo s spremljanjem informacij nadaljevali in v primeru dodatno zaznanih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali," so še sporočili s PU Ljubljana.
Novice Pohod za življenje v Ljubljani zmotili pripadniki Antife #video #foto

 
Ramzan Kadirov
Novice Po umiku Rusov strašljiv poziv islamskega skrajneža

V Sloveniji je bil prvi Pohod za življenje leta 2014, drugi leta 2020, od takrat pa ga pripravljajo vsako leto. Pohodi za življenje so se sicer začeli v ZDA, kjer je prvi potekal leta 1974 na prvo obletnico sodbe vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973.

Vrhovno sodišče ZDA je leta 1973 sklenilo, da imajo ženske po vsem ozemlju pravico do umetne prekinitve nosečnosti, s čimer je razveljavilo vrsto zakonov posameznih zveznih držav proti splavu. Od takrat naprej so se nasprotniki splava borili za odpravo odločitve v primeru Jane Roe proti teksaškemu okrožju Wade.

Vendar je ameriško vrhovno sodišče junija letos razveljavilo to odločitev in odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti. To je pomenilo, da lahko zvezne države uvajajo prepovedi splava. Ameriški predsednik Joe Biden pa je zatem podpisal izvršni ukaz, v skladu s katerim lahko zvezna vlada ZDA pomaga ženskam, ki bodo morale v želji po umetni prekinitvi nosečnosti potovati iz republikanskih držav, kjer je splav prepovedan, v demokratske, kjer je dovoljen.

korona
Novice V petek potrdili 2.526 okužb z novim koronavirusom
Julia Davis
Novice Ženska, ki je trn v peti Kremlju: so jo poskusili utišati?

Ne spreglejte