Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2015,
17.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

stranke NSi SDS SMC desnica levica volitve Aleš Hojs Janez Janša Janez Janša Dimitrij Rupel Peter Jambrek Ljudmila Novak Matej Tonin Gregor Virant Aleš Primc Karl Erjavec Jožef Horvat

Sreda, 7. 10. 2015, 17.56

7 let, 12 mesecev

Aleš Hojs: Dimitrij Rupel in Peter Jambrek naj se stehtata na volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Tekmec Ljudmile Novak na lanskem kongresu NSi Aleš Hojs ne izključuje možnosti, da bi ustanovil novo desno stranko, a se zdaj posveča predvsem medijskemu projektu, katerega pobudnik je Janez Janša.

Hojs nam je povedal, da NSi postaja vse bolj podobna liberalni Državljanski listi, ki je izginila s političnega prizorišča, njen nekdanji predsednik Gregor Virant pa se je umaknil v podjetniške vode.

"Gre za izrazito poudarjanje ekonomskih liberalnih stališč, kar je dobro, zelo malo pa slišim govoriti o temeljnih krščansko-demokratskih prvinah. Za družino se zavezama Aleš Primc in še kdo. Od predstavnikov NSi o tem nisem veliko slišal."

Hojs kljub sodelovanju v Janševi vladi v senci za zdaj ostaja v NSi, v prihodnje pa se bo odločil, ali bo spet aktivneje sodeloval v stranki, če bo "seveda zaželen", ali pa bo iskal kakšen nov politični izziv. Poudarja še, da je zdaj osredotočen na projekt nove medijske hiše, katere pobudnik je tudi Janša. Hojs je namreč član upravnega odbora družbe NOVATV24.si.

Cesar Janša je nag Kljub temu spremlja "dogajanje na desnici" v zadnjih tednih, ki so ga zaznamovala nekatere izjave in politične pobude. Tako je nekdanji ustavni sodnik, predsednik Zbora za republiko in notranji minister v vladi Andreja Bajuka Peter Jambrek v intervjuju za Reporter o Janši dejal, da je cesar nag, da je zdajšnje vodstvo SDS zagotovilo za zmago levice in da Slovenija potrebuje stranko modernega desnega centra. Dimitrij Rupel, ki je nedavno izstopil iz SDS, pa je bil tudi med podpisniki pisma, ki so pozvali k veliki koaliciji med SMC in SDS.

Hojs pravi, da je idejo velike koalicije zagovarjal že dolgo nazaj, ker bo treba tudi v Sloveniji "najti toliko poguma" kot na primer v Nemčiji in Avstriji. O novih političnih pobudah pa pravi, da so tudi njega provocirali, da naj kandidira za predsednika NSi ali pa da naj ustanovi svojo stranko, pri tem pa kot provokatorja omenja vodjo poslancev NSi Mateja Tonina.

Koliko sta vredna Rupel in Jambrek? "Vedno pravim, da naj tisti, ki veliko vedo o tem, kaj je treba narediti, to tudi naredijo. Če Rupel in Jambrek menita, da je treba narediti alternativo na sredini ali na desnici, naj jo ustvarita. Naj se zberejo, ustanovijo stranko, gredo na volitve in bomo videli, koliko so vredni, oziroma naj se stehtajo," pravi Hojs.

Kritičen je do "nerazumljive podpore" zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, ki jo vidi v politiki predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, poslanca NSi Jožefa Horvata. "To je popolna blamaža," pravi Hojs.

Ne more še razmišljati o novi stranki, ki ji NSi odpira vrata Usmeritev NSi v sredino odpira prostor za konservativno desno stranko, ki bo poudarjala tudi nacionalno identiteto, na primer v odnosu do tujcev, česar ne počne nihče. "Vsi se takšnih tem bojijo ali pa se ne želijo postaviti zelo na desno. Tu je prostor za desno alternativo."

Bi Hojs sodeloval v takšnem projektu? "Za zdaj sem zaposlen s projektom nove medijske hiše, zato o tem ne razmišljam. Ko pa bo ta uspešno zagnan, bo gotovo prišel kakšen nov izziv. Ne izključujem, da bi bila lahko tudi desna alternativa projekt, ki bi se mu lahko pridružil."

Ne spreglejte