Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 12. 2021,
11.46

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

21

Natisni članek

vožnja pod vplivom drog vožnja pod vplivom alkohola alkohol

Nedelja, 12. 12. 2021, 11.46

2 leti, 4 mesece

Akcija v Sloveniji: popolnoma treznih le 70 odstotkov voznikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

21

VOZNIK alkohol | Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Moderatorji Zavoda Varna pot so v petek in soboto v okviru preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi nagovorili več kot 600 aktivnih udeležencev v prometu, preizkus alkoholiziranosti pa je opravilo 411 ljudi. Prisotnost alkohola nad mejo zakonske regulative so zaznali pri 11 odstotkih, popolnoma treznih pa je bilo le 70 odstotkov vseh voznikov.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Zavodu Varna pot, so bili njihovi moderatorji v petek v večernih urah v središču Kopra, v soboto pa v središču Ljubljane. Po mestnih ulicah v bližini gostinskih lokalov so nagovarjali vse aktivne udeležence v prometu, spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti.

Prometna nesreča
Novice Družini žrtev pijanega voznika prisodili 265 milijard evrov odškodnine

Treznih 70 odstotkov voznikov

Preizkus je opravilo 411 ljudi. Med njimi je bilo treznih 70 odstotkov, pod mejo zakonske regulative (do 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka) jih je bilo 21 odstotkov, nad mejo zakonske regulative (od 0,24 do 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka) pa 11 odstotkov. Pri nikomur od udeleženih ugotovljena vrednost ni bila nad mejo zakonske regulative, ki prinaša 18 kazenskih točk (nad 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka).

Polovica za ničelno toleranco do alkohola za volanom

Predstavniki zavoda so trezne nagradili s praktičnimi nagradami, tistim, pri katerih so zaznali prisotnost alkohola, pa so svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

Sicer pa so predstavniki zavoda nagovorjene spraševali tudi po njihovem mnenju o dovoljeni meji vsebnosti alkohola v krvi, pri čemer se je 55 odstotkov vprašanih strinjalo, da bi meja morala biti nič, 38 odstotkov se jih je strinjalo s trenutno veljavno mejo 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka, pet odstotkov bi jih mejo zvišalo na 0,40 miligrama v litru izdihanega zraka, odstotek pa na 0,50 miligrama v litru izdihanega zraka.

Zavod Varna pot je aktivnosti izvajal v sklopu tretje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo od petka do danes koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo in nevladnimi organizacijami.

Mina Paš
Trendi Vedno več mladih ne zmore na predavanja ali v družbo brez pomoči alkohola

Za vsako tretjo smrt v prometu odgovorni alkoholizirani vozniki

Kot so izpostavili v zavodu, alkohol ostaja eden od glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. "Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom," so zapisali.

Podatki za leto 2021 izkazujejo, da vsako 12. prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu.

Ne spreglejte